Skandal karar: Suçsuz ama gözlem altında

Skandal karar: Suçsuz ama gözlem altında

İstanbul’daki evinde gözaltına alınan Özbek gazeteci Abdukarim Mirzaev, hakkında hiçbir suç unsuru bulunamamasına rağmen Göç İdaresi tarafından Geri Gönderme Merkezi’ne teslim edildi.

Türkiye’de yüksek lisans yapan Özbek gazeteci ve sinema yönetmeni Abdukarim Mirzaev, 10 gün önce İstanbul’daki evinde gözaltına alınarak Küçükçekmece Polis Merkezi’ne götürüldü. Mirzaev’in evinde arama yapıldığı ve herhangi bir suç materyal bulunmadığı öğrenilirken, gazetecinin hala gözaltında tutulduğu öğrenildi.  

Türkistander'de yer alan habere göre, serbest bırakılması beklenen Mirzaev’in, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından şüpheli olduğu gerekçesi ile İstanbul İl Göç İdaresi’ne teslim edildiği belirtildi. Göç İdaresi ise Mirzaev hakkında, kamu güvenliğini tehdit ettiği iddiasıyla sınır dışı etme ve idari gözetim kararı aldı. Daha sonra da Çatalca Geri Gönderme Merkezi (GGM)’ne götürdü.  

AVUKATLARDAN “SINIRDIŞI İŞLEMİNİ DURDURMA” GİRİŞİMİ 

Özbek gazeteci Abdukarim Mirzaev’in çalıştığı RegistanTV’den yapılan açıklamaya göre Avukat Mahmut Sait Arslan, Abdukarim Mirzaev hakkında verilen sınır dışı işlemini durdurmak ve idari gözetimin sonlandırılarak Mirzaev’in serbest bırakılmasını sağlamak için hukuki girişimde bulundu.  

Avukat Mahmut Sait Arslan tarafından İstanbul 1.İdare Mahkemesi’nde açılan dava neticesinde sınır dışı işlemi durdurulmuş oldu. Arslan tarafından yapılan idari gözetimin sonlandırılmasıyla ilgili başvuruların kabul edilmesi durumunda Abdukarim Mirzaev hürriyetine kavuşabilecek. 

ÖZBEKİSTAN’DA TEPKİLERE NEDEN OLDU 

Gazeteci ve yönetmen Abdulkerim Mirzaev’in Türkiye’de gözaltına alındığı haberi Özbekistan basın camiasında ve sosyal medyada geniş tepkilere sebep oldu. Birçok haber kanalı olayı duyururken, Özbekistan’da yaygın olan sosyal medyada binlerce kişi yorum yaptı. Yorumlarda “Türkiye’de bulunan Özbeklerin delilsiz suç iddiaları ileri sürülerek ile baskı altına alındığı”, “GGM’lerde yapılan kötü uygulamalar”, “Türkiye-Özbekistan ilişkileri” gibi birçok husus yer aldı. 

Kamuoyundaki tepkiler üzerine Özbekistan Başsavcılığı tarafından bir açıklama yapılarak “Abdukarim Mirzaev hakkında başlatılmış bir soruşturmanın bulunmadığı, Türkiye’deki, gözaltı olayının Özbekistan’ın bilgisi dışında gerçekleştiği, konunun Dışişleri Bakanlığı tarafından takip edildiği” bildirildi. 

ABDULKARİM MİRZAEV KİMDİR? 

1982 yılında Özbekistan’ın Surhanderya ili Denov şehrinde doğan Abdukarim Mirzaev, Taşkent’teki Ulusal Sanat Tarihi Fakültesi’nde Sanat ve Tasarım eğitimi aldı. Özbekistan’daki Poytaxt (Başkent) radyosu, Zamin FM, Yoshlar (Gençler) TV ve radyosu gibi çeşitli radyo ve TV kanallarında gazeteci, sunucu ve programcı olarak çalıştı. Diydor Eğitim ve Tiyatro’da öğretmenlik yaptı. 

“İnsan Olmak Zor” isimli uzun metrajlı filminin yanı sıra çok sayıda belgesel ve kısa film yaptı. Belgeselleri arasında 2010 Kırgızistan’daki etnik çatışmaları anlattığı Dardga Dava İstab (Derdin Devasını İstemek) kültür-sanat ve siyaset çevrelerinde tartışıldı. “Sıradan İnsanlar”, “Yoldaki adam” gibi TV programları Özbekistan gündeminde uzun süre yer aldı. 

Türkiye’den yayınlanan Registan TV  isimli Özbekçe kanalda haber, program ve sohbetleri devam ediyor. Ayrıca YouTube’daki üç ayrı kanalında 1 milyondan fazla abonesi bulunmakta. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN