Aşılamada hedef neden bu kadar küçüldü?

Aşılamada hedef neden bu kadar küçüldü?

Sağlık Bakanı Koca'nın iki ayrı açıklaması Türkiye'de aşılama hedefinin küçüldüğünü gösterdi. Koca, ilk açıklamasında Haziran sonuna kadar nüfusun çoğunluğunun aşılanacağını söylemişti fakat bugün verdiği demeçte ise, "40 yaş üstü Haziran sonuna kadar bitecek" dedi. Türkiye'de 40 yaş üstü 32 milyon kişinin bulunduğu ve bu sayının nüfusun yarısı bile olmadığı bilinirken, uzmanlar normalleşme için yüzde 70'in aşılanması gerektiği yönünde uyarıda bulundu.

EDA NARİN | KARAR

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Türkiye ve dünyada domine etmediği alan kalmadı. Sağlıktan tutun da ekonomiye, eğitimden tutun da uluslararası ilişkilere kadar etkisi birçok alana yayılmış durumda. Dünya genelinde koronavirüsün önlenemez yükselişi sürerken gündem aşı tartışmalarıyla çalkalanıyor.

ADALETSİZ AŞI DAĞITIMI GÜNDEMDE

Bir yanda farklı farklı geliştirilen aşıların etkinlik oranları bir yanda ise aşının dağılımındaki adaletsizlik. Tabi tüm bunlar olurken ortaya çıkan mutasyonlar da aşı krizini körükleyen bir başka etken. Aşının bulunmasıyla başlayan 'geleneksel aşı mı mRNA aşısı mı' tartışmaları yerini aşı dağıtım ve aşılama hızına bıraktı.

AŞI ÖNCELİĞİ KİMİN?

Türkiye'nin ilk olarak geleneksel aşı olarak tabir edilen Çinli Sinovac şirketinin geliştirdiği CoronaVac aşısına bugünlerde BioNTech aşısı da eklendi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, BioNTech'in ülkeye gelmesi sonrası yaptığı ilk açıklamada aşının öğretmenlerde kullanılmaya başlayacağını duyurmuş fakat futbolculardan, siyasetin üst kademelerinden ve bu kademelerde tanıdığı olanlardan sıra bir türlü onlara gelememişti.

SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI VE NORMALLEŞME İÇİN AŞIDA YÜZDE 70 BARAJI

Şu günlerde ise gündem İngiltere'nin açıklamasıyla sürü bağışıklığına döndü. İngiltere, 12 Nisan pazartesi gününe kadar salgında sürü bağışıklığı eşiği olarak belirtilen yüzde 70 oranını geçmeyi bekliyor. Sürü bağışıklığı için yüzde 70 oranını işaret eden sadece İngiltere değil tabi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) 2. Başkanı Doçent Doktor Ali İhsan Ökten, Mart ayında iktidar tarafından atılan normalleşme adımlarını değerlendirdiği röportajında, "Toplumsal bağışıklık için toplumun en az yüzde 60-70’i aşılanmalı" demişti. Ökten, bu nedenle normalleşme kararını eleştirmişti. Bu açıklamalar ve adımlardan da anlaşılacağı üzere yüzde 70 oranında aşılama gerçekleşmeden ne sürü bağışıklığı ne de normalleşme mümkün görünmüyor.

"YERİNDE KARAR"LAR VAKALARI ARTIRDI

İktidarın Mart ayında aldığı "yerinde karar" diye tanımlanan normalleşme kararlarının yanlış olduğunu geri getirilen yasaklardan ve gün gün Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan koronavirüs tablolarından okumak mümkün. Peki Türkiye normalleşmeye ne kadar uzak?

KOCA: HEDEFİMİZ HAZİRAN SONUNA KADAR NÜFUSUN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUNU AŞILAMAK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 Nisan'da yaptığı bir açıklamada, "Hedefimiz en geç Haziran sonuna kadar nüfusun büyük çoğunluğunu aşılamaktır" demişti. Koca'nın bu açıklamaları Haziran sonu için bir normalleşme sinyali olarak yorumlanmıştı.

Bakan Koca'nın en taze açıklaması ise bugün gazeteci Ahmet Hakan'a verdiği röportajdan geldi. Koca, "Benim temel hedefim şu: Mayıs, en geç haziran sonu 40 yaş üstünün aşılanmasını tamamlamak" dedi.

Bakan Koca'nın bu iki cümlesinden yola çıkarak basit bir hesaplama yapacak olursak Türkiye'deki tabloyu çok daha net görebiliriz.

Türkiye'nin en son verilere göre güncel nüfusu 83 milyon 614 bin 362. Koca'nın Haziran sonuna kadar aşılamasını bitirmeyi hedeflediği 40 yaş üstünün nüfusu ise 32 milyon 488 bin 944.

40 yaş üstünün yaş gruplarına göre dağılımı ise şöyle:

40-446.235.110
45-495.563.666
50-544.584.632
55-594.577.587
60-643.574.394
65-692.938.715
70-742.131.705
75-791.355.346
80-84861.199
85-89466.748
90+199.842

RAHAT BİR NEFES İÇİN HAZİRAN SONUNA KADAR 58 MİLYON AŞILAMA GEREK

Hesaplamaya devam edecek olursak Türkiye'de gerçekten bir normalleşmeden bahsedilebilmesi için nüfusun yüzde 70'inin aşılanmış olması gerekiyor. Güncel Türkiye nüfusunun yüzde 70'i ise 58 milyon 530 bin 53 kişiye denk geliyor. Yani bu kadar kişinin aşılanması halinde Türkiye daha rahat bir nefes alabilir.

KOCA'NIN İŞARET ETTİĞİ SAYI YÜZDE 70'İN YAKININDAN BİLE GEÇMİYOR

Peki Koca'nın işaret ettiği ve nüfusun büyük çoğunluğunun aşılanacağını söylediği Haziran sonuna kadar 58 milyon 530 bin 53 kişi aşılanabilecek mi? Bu soruya da yine Koca'nın açıklamalarıyla cevap vermek en doğrusu olacaktır. Koca, henüz bugün yaptığı açıklama ile Haziran sonuna kadar 40 yaş üstünün aşılamasının biteceğini söylemişti. Koca'nın çizdiği tablonun mümkün olması dahilinde Haziran sonuna kadar aşılanmış olacak kişi sayısı 32 milyon 488 bin 944 kişi. Bu sayı da nüfusun yüzde 70'inin yakınından bile geçmiyor. En iyi haliyle Koca'nın çizdiği bu 40 yaş üstü tablosu gerçek olsa bile normalleşme için yaklaşık 26 milyonun daha aşılanmış olması gerekecek.

TÜRKİYE'NİN AŞI HEDEFİ NEDEN KÜÇÜLDÜ?

Koca'nın iki ayrı açıklamasından yola çıkarak yaptığımız basit hesap Türkiye'nin aşılama hedefinin küçüldüğünü gösteriyor. İlk açıklamasında Türkiye'nin Haziran sonuna kadar nüfusunun çoğunluğunu aşılamayı hedeflediğini belirten Koca'nın bugün işaret ettiği "40 yaş üstü bitecek" açıklamasına bakılarak yapılan hesaplamada ise Türkiye'nin aşıda hedefini azalttığı görülüyor. Peki Türkiye'nin aşı hedefi neden bu kadar küçüldü?

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN