Aşının etkisi bir kez daha kanıtlandı: İskoçya gerçek sonuçları açıkladı

Aşının etkisi bir kez daha kanıtlandı: İskoçya gerçek sonuçları açıkladı

Nüfusun yüzde 21'nin aşı olduğu İskoçya'da koronavirüs nedeniyle hastaneye yatışların yüzde 85 ila yüzde 94 arasında düştüğü açıklandı. İsrail'de yapılan çalışmada ise aşılamanın hastaneye yatışları yüzde 98.9 azalttığı kaydedilmişti.

Dünyada toplu aşılamaya ilk başlayan ülke olan Birleşik Krallık'tan ilk sonuçlar geldi.

8 Aralık’ta aşılanmaya başlayan İskoçya nüfusunun tamamı üzerinde yapılan çalışmaya göre, hem Biontech-Pfizer Kovid-19 aşısının hem de Oxford-AstraZeneca aşısının tek dozunun virüs nedeniyle hastaneye yatışları yüzde 85 ila yüzde 94 arasında azalttığı açıklandı.

"SONUÇLAR ÇOK CESARET VERİCİ"

Bugüne kadar deneysel çalışmalar sonucu verilen Kovid-19 aşı etkinlikleriyle ilgili ilk resmi rakamlar olarak dikkat çeken verilerle ilgili çalışmayı yöneten Edinburgh Üniversitesi Usher Enstitüsü'nde profesör olan Aziz Sheikh, "Bu kesin sonuçlar çok cesaret verici ve bize gelecek için iyimser olmamız için harika nedenler verdi" dedi.

“Aşılar ile ilgili çok umutluyum. Artık aşılamanın Kovid-19 sebebiyle hastaneye yatışlara karşı koruma sağladığına dair ulusal kanıtımız var" şeklinde konuşan Sheikh, 8 Aralık ve 15 Şubat arasında toplanan verilerde 5,4 milyon nüfuslu İskoçya’da 1,14 milyon kişiye aşı uygulandığını bu rakamın nüfusun yüzde 21’i olduğunu belirtti.

HASTANEYE YATIŞLAR YÜZDE 84 DÜŞTÜ

5,4 milyon kişinin sağlık kayıtlarını analiziyle elde edilen verilerde, aşıyı olanların hastaneye kaldırılma olasılığının, olmayanlara göre önemli ölçüde daha az olduğu belirtilirken aşının genel korumasına bakıldığında, Kovid-19 sebebiyle hastaneye yatışların aşı olduktan dört hafta içerisinde yüzde 84 düştüğü belirtildi.

İncelenen verilerde bir doz Biontech-Pfizer aşısı olanların hastaneye yatış oranlarının dört hafta içerisinde yüzde 85 düştüğü belirtilirken Oxford-AstraZeneca aşısında bu oran yüzde 94 olarak kaydedildi.

Araştırmayı yapan bilim insanları aşıyı olan kişileri dört hafta boyunca incelerken, aşı olan kişilerin bağışıklıklarının en güçlü olduğu dönemin aşı olduktan dört hafta sonra olduğunun altını çizdiler.

80 YAŞ ÜSTÜNDE YATIŞLARI YÜZDE 81 AZALTTI

Kovid-19’a karşı en riskli grup olarak adlandırılan 80 yaş ve üzeri grupta yapılan çalışmada ise iki aşının da hastaneye yatış oranlarını yüzde 81 azalttığı açıklandı.

İskoçya Halk Sağlığı Kovid-19 direktörü Jim McMenamin, bulguların önemine dikkat çekerken “Aşılar, fayda beklentisinden kesin kanıtlara geçmiş oldu” dedi. Çalışmayı gerçekleştiren Edinburgh Üniversitesi Usher Enstitüsü'nden profesör Aziz Sheikh, bu verilerin ve kesin kanıtın "bize gelecekte iyimser olmak için büyük nedenler verdiğini" söyledi.

İSRAİL DE SONUÇLARI AÇIKLAMIŞTI

İsrail Sağlık Bakanlığı da yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında Pfizer ile BionTech'in ortaklaşa geliştirdiği aşının etkinliğine ilişkin araştırma sonuçlarını açıklamıştı.

Pfizer-BionTech aşısının iki dozunun da yapıldığı kişiler ile aşı olmayanların sağlık durumları paylaşıldı. Söz konusu aşının, iki dozu da yapılan kişilerde virüs nedeniyle yaşanan ölümleri yüzde 98.9 önlediği belirtildi.

Aşı, hastaneye yatışları da yüzde 98.9 düşürüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN