Atina ve Paris gerilimi tırmandırıyor

Atina ve Paris gerilimi tırmandırıyor

Doğu Akdeniz’deki 6 haftalık yüksek tansiyon, Atina ve Paris’in kriz adımlarıyla zirveye çıktı. Hesaplı gerilim politikası izleyen Miçotakis, iç siyaseti ‘toparlamak’ için Akdeniz kartına sarıldı. AB’deki pozisyonunu güçlendirmeyi planlayan Macron da diplomasiyi ikinci plana itti, savaş kampanasını çalmayı sürdürdü. Ankara’nın yaklaşımı ise muhalefetin “milli duygular iç politika uğruna istismar ediliyor” eleştirisine yol açtı.

Türkiye Doğu Akdeniz’de çalışmalarını sürdüren Oruç Reis gemisi için Navtex ilanını 12 Eylül’e kadar uzattı. Yunanistan ise tansiyonu yükseltme hamlelerini sürdürdü. Fransa’dan 18 Rafaele savaş uçağı alımı için görüştüğü belirtilen Atina’nın, diğer ülkelerle silah temini için de müzakere yürüttüğü ortaya çıktı. Almanya’nın arabuluculuk çabalarına rağmen Fransa da bölgedeki krizi tırmandırmaya devam etti.

FÜZEYLE DONATILAN DE GAULLE DEMİR ALDI

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un füzeler ve radarlarla donatılmış olan Charles de Gaulle isimli uçak gemisini bölgeye göndermeye karar verdiği iddia edildi. Bıçak sırtı süreçte Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu “Doğu Akdeniz’de herkesle masaya oturup, hakça paylaşım için müzakereden yanayız” açıklaması yaptı. Ancak muhalefetten, hükümetin bölgedeki yaklaşımına ilişkin ‘İç siyasetle karıştırılıyor’ eleştirileri yükseldi.

karar manşet

Navtex ve tatbikat gerilimiyle ısınan Doğu Akdeniz, Atina ve Paris’in kriz hamleleriyle kaynama noktasında... AB’de ağırlık elde etmeyi hedefleyen Macron yönetimi, Akdeniz’e uçak gemisi gönderme kararı aldı. Atina da ordusunu donatma hazırlığında. Meis provokasyonuna tepki gösteren Ankara ise Yunanistan’ı bir kez daha masaya davet etti.

Bölgede gerilimi tırmandıran Atina, savunmasını güçlendirmek için Paris ve bazı başkentlerle görüşüyor. Reuters’e konuşan bir hükümet yetkilisi “Ülkemizin savunma potansiyelini artırmak için Fransa ve başka ülkelerle görüşme halindeyiz. Bu kapsamdaki müzakerelerin içinde bir uçak alımı da var” dedi. Yetkili, görüşmelerden henüz bir sonuç çıkmadığını da söyledi. Akdeniz’i ısıtan Fransa ise gerilimi daha da tırmandıracak bir atma hazırlığında. Doğu Akdeniz’de Türkiye ile Yunanistan arasındaki krizde, Miçotakis yönetimine arka çıkan eylemleriyle bölgedeki tansiyonu yükselten Fransa Akdeniz’e savaş gemisi ve uçak göndermişti. Paris şimdi de gönderen Charles de Gaulle uçak gemisiyle birlikte, denizaltı ve yeni savaş gemileri gönderme kararı aldı. Yunan medyasının aktardığına göre Yunanistan’ın Fransa’dan 8’i hibe 18 Rafale savaş jeti almayı planladığı fakat henüz anlaşmanın yapılmadığı belirtilirken, Charles de Gaulle’e çok sayıda gemi ve denizaltının da eşlik edeceği belirtildi. İsmini açıklamayan Fransız kaynakları, geminin üzerinde çok sayıda silah ve mühimmat olduğunu öne sürdü. Geminin çok sayıda Rafale savaş uçağı, radar ve füzelerle birlikte denizaltısavarların olduğu belirtildi. Gemide elektronik takip, hedefleme ve müdahale etme sistemlerinin de olduğu ifade edildi. Ankara’nın bu adımlara tepkisi ise sürüyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Doğu Akdeniz’de herkesle masaya oturup, hakça paylaşım için müzakereden yanayız. Meis Adası’nda limiti aşan silahlandırmalar olursa kaybeden Yunanistan olur” uyarısı yaptı. “Başkalarının kışkırtması ile ya da kullanması ile Türkiye’ye yönelik olumsuz adımlar atmayın. Bundan zararlı çıkarsınız” dedi.

AB’DEN YAPTIRIM TEHDITLI DIYALOG ÇAĞRISI

AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, Türkiye ile diyalog gerektiğini, tüm aktörlerin odaklanması gereken konunun bu olduğunu söyledi. Gerginliğin düşürülmemesi halinde ‘kısıtlayıcı tedbirler’ alma yoluna gitme seçeneği bulunduğunu kaydeden Stano, Fransız uçak gemisinin Doğu Akdeniz’e gönderildiği yönündeki iddiayı şöyle yorumladı: “Durum iyi değil. Yapılması gereken Türkiye ile oturup çözüm bulmaya çalışmak ve diyalogla gerginliği azaltmak.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN