Avrupa ile yeniden

Avrupa ile yeniden

Brüksel’deki mülteci krizine çözüm için oturan Türkiye ve Avrupa Birliği arasında uzun süredir buzdolabına kaldırılan ilişkilerin yeniden canlandırılmasına yönelik mesajlar çıktı. Mart ayında İstanbul’da 2 kritik zirve yapılacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan “AB ile yeni bir süreç başlatabiliriz. Bunun için pek çok adım attık bundan da sonra da atacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “AB ile yeni bir süreç başlatabiliriz. Bunun için biz pek çok adım attık, bundan sonra da atmaya devam edeceğiz” dedi.
Mülteci krizini görüşmek için Brüksel’de AB Komisyonu AB Konseyi Başkanları ile bir araya gelen Erdoğan, Türkiye yolunda İdlib’te AB ile ilişkiler, Rusya’dan ABD ve patriot krizene dek pek çok başlıkta önemli açıklamalarda bulundu:

MASADA ÇOK SAYIDA BAŞLIK VAR

“AB başkanlarına Türkiye-AB ilişkilerini geniş bir perspektiften ele almaları gerektiğini söyledik. Bu bağlamda 18 Mart 2016 tarihli Türkiye-AB Mutabakatı’nın gözden geçirilerek güncellenmesi, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, Schengen konusunun halledilmesi, müzakerelerin canlandırılması, yeni fasılların açılması, mülteciler için vadedilen toplam 6 milyar avro fonun hızla aktarılması ve ilave fon temini konuları üzerinde durduk.”

AB HIZLI HAREKET ETMELİ

“AB Başkanları, 18 Mart Mutabakatı çerçevesinde Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve AB’nin yavaş hareket ettiğini kabul ettiler. Bu süreci hızlandırmak için ortak bir çalışma yapılacak, teknik ve siyasi ekipler bir yol haritası çıkaracak. 26 Mart’taki AB Liderler Zirvesi’ne kadar bu çalışmanın ilk ürünlerini vermesini öngörüyoruz. “

AB İLE MESAFE ALABİLİRİZ

“Avrupa büyük fotoğrafı görmeli. Enerjiden terörle mücadeleye, göç ve mülteci krizinden güvenliğe kadar her alanda dayanışma ve iş birliğine ihtiyaç var. AB ile yeni bir süreç başlatabiliriz. Bunun için biz pek çok adım attık, bundan sonra da atmaya devam edeceğiz. AB’nin de bu kararlılığı ve siyasi vizyonu göstermesi halinde mesafe almamız mümkün hale gelecektir.”

MACRON VE MERKEL GELİYOR

“Cuma günü için aslında bir adım atacaktık. Gerek Sayın Merkel gerekse Sayın Macron İstanbul’a gelecekti. Gerçekleşmedi çünkü pazar günü Fransa’da yerel seçimler olması hasebiyle önümüzdeki hafta salı günü İstanbul’da bu buluşmayı gerçekleştireceğiz. Eğer Boris Johnson da gelebilirse bu zirveyi dörtlü, gelmezse üçlü yapacağız.”

26 MART’TA AB ZİRVESİ YAPACAĞIZ

“Sayın Charles Michel ve Sayın Ursula von der Leyen, ikili olarak beraberdi. Mevlüt Bey ile dörtlü çalışma yaptık. Bakın 1963’ten bu yana biz Avrupa Birliği’ne resmi müracaatını yapmış, kapıda bekleyen bir ülkeyiz dedik. Türkiye’ye bunu reva görürken, Hırvatistan şu an dönem başkanı, bakın nerden nereye gelmiş. Bunlar dönem başkanı oldu, biz şu anda hep müzakere içindeyiz. Böyle bir durumdayız. Bunun sebebi nedir? Türkiye gibi bir ülkeye yaptığınız çifte standart uygulamaktır. Bunun üzerine karşıklıklı heyetler belirlenip dosyalar üzerinde çalışılması için anlaştık. Onlar da olumlu yaklaştı ve Mart ayının 26’sında bir zirve olacak.”

YUNANİSTAN’DAN HESABI SORACAĞIZ

“Bu konularda, Sayın (Yunanistan Başbakanı Kiriakos) Miçotakis maalesef çok geri kalmış bir konumda. Kendisinin önce uluslararası hukuku öğrenmesi lazım. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni bir okuması lazım. Sınır hattında takındıkları tavrın, bir cinayet olduğunu bilmeleri lazım. Bunların sınırda öldürdükleri 4-5 mülteci var. Bunların hesabını soracağız. Bunu orada bırakmayacağız. Aynı şekilde o çırılçıplak soydukları insanları, bütün o resimleriyle bu seneki Birleşmiş Milletler Genel Kurul Toplantısı’nda bunların gözlerinin önüne sereceğiz.”

ATİNA DA SINIRLARINI AÇSIN

“Şimdi bunlar yetmezmiş gibi bütün sınırlarını keskin tellerle çeviriyorlar. Fakat tabii bizim artık bu kapıları kapatma gibi bir düşüncemiz yok. Yunanistan’a teklifimdir; kapılarını açsın. Bu insanlar, Yunanistan’da kalıcı değil. Yunanistan’dan Avrupa’nın diğer ülkelerine geçip gitsinler. Sen ‘geçip gitsin’ diyemiyorsun, ondan sonra faturayı Türkiye’ye kesiyorsun. Kusura bakmayın.”

TRUMP’IN ASKERİNİ ÇEKMESİNİ BEKLİYORUZ

“Güvenli bölge farklı. Bunu Obama yerine getirmedi, Trump da bunu çok dillendirmesine rağmen bununla ilgili adımı maalesef atmadı, atamadı.En son geçen hafta yaptığımız görüşmede ‘Ben artık burada askerimi tutmayacağım, ben burada büyük harcamalar yapmak istemiyorum ve askerimi çekeceğim.’ dedi. Şimdi biz bekliyoruz. Bize verdiği son mesaj bu şekilde.”

KAMIŞLI PETROLÜYLE MÜTEAHİTLİK YAPARIZ

“Kamışlı petrol rezervlerinin olduğu bir yer. Burada teröristler kaynağı sömürüyor. Buranın üzerinde Amerika’nın da Putin’in de bir planı var. Ben Sayın Putin’e şu teklifi yaptım; ‘Buradan elde edilen petroller yardımıyla biz işin müteahhitlik tarafını yaparız, eğer mali noktada destek verirseniz, gelin bu yıkılmış olan Suriye’yi ayağa kaldıralım.’ Putin de ‘olabilir’ dedi. Hatta aynı teklifi Trump’a da yapabilirim.”

BAY KEMAL TANSİYONU DÜŞÜREBİLİR

“Bize bazı haberler geliyor, ‘Bay Kemal tansiyonu düşürmek istiyor’ diye. Böyle bir şeyin farkına vardıysa, o tansiyonu düşürebilir, neden düşürmüyor? Tansiyon zaten durup dururken fırlamaz. Olay bu kadar basit.”

TÜRK RUS İLİŞKİLERİ MANÜPİLASYONA KURBAN EDİLEMEZ

“(Rus medyasında yayımlanan Putin ile görüşmeyi bekleme ait görüntülere dair) Her ülkenin medyasında bu tür fevri örnekler yer alabiliyor. Ancak, Türkiye ve Rusya ilişkileri bu tür medyatik manipülasyonlara kurban edilemez. Arkadaşlarımız konuyla ilgili bütün muhataplarıyla görüştüler. Herhangi bir kastın kesinlikle söz konusu olmadığını, kendilerinin de bu tutumdan ciddi manada rahatsız olduklarını ifade ettiler. Rutin bir sürecin bile birilerince manipüle edilerek farklı noktalara çekilmeye çalışılması buradaki kötü niyeti gösteriyor aslında. Nitekim bizim medyaya görüntü vereceğimiz Putin’in çalışma ofisi bir uçta, biz ise öbür uçtan geliyoruz. O bu uçtan çıkana kadar, biz de bulunduğumuz yerden çıkana kadar buluşma noktası gibi orta noktada buluşuyoruz. Bazıları da buradan art niyetli çıkarımlar yapmaya çalışıyorlar. Sayın Putin bizi arabaya kadar uğurladı. Tabii niyet kötü olunca bunu yazmıyorlar, göstermiyorlar.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN