Avrupa Süper Lig ne zaman başlıyor, hangi takımlar var? İşte turnuvanın formatı...

Avrupa Süper Lig ne zaman başlıyor, hangi takımlar var? İşte turnuvanın formatı...

Avrupa futbolunun lokomotif kulüplerinden Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, AC Milan, Inter, Juventus, Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham resmen 'Avrupa Süper Lig'in kurulduğunu açıkladı. UEFA'nın Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi'ne katılmayacaklarını deklare eden 12 kulüp, 8 takımın daha kendilerine katılacağını açıkladı. İşte, Avrupa Süper Lig formatı...

İngiltere, İspanya ve İtalya'dan 12 kulüp yaklaşık 10 yıldır konuşulan yeni futbol turnuvası için ilk ciddi somut adımını attı. Avrupa Süper Lig Başkanlığına Real Madrid Başkanı Florentino Perez getirilirken, yardımcılığını ise Juventus Başkanı Andrea Agnelli üstlendi. UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, UEFA'dan organizasyonlarından ayrılmaya hazırlanan 12 kulübe çok sert tepki geldi.

AVRUPA SÜPER LİG NEDİR?

Avrupa kıtasındaki üst düzey 20 takım bir araya gelerek Avrupa Süper Lig'de mücadele edecek. 10'ar takımlı iki gruplu bir lig olan turnuvayı ilk dört sırada tamamlayan toplam 8 takım çeyrek finale yükselecek. Ardından yarı final ve final etaplarıyla sezon tamamlanacak. Avrupa Süper Lig'e katılan takımlar, UEFA'nın Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi'nde yer almayacak. 12 kurucu kulübün organize ettiği turnuvada, takımlara UEFA'ya göre çok daha büyük para ödülleri dağıtılacak.

Avrupa Süper Lig'den yapılan açıklamada, kurucu kulüplerin, birkaç yıldır Avrupa'daki müsabakaların kalitesini ve yoğunluğunu iyileştirme, en iyi kulüplere ve oyuncularına düzenli olarak rekabet etmelerini sağlayacak bir format oluşturma hedefinde olduğu aktarıldı. Ayrıca kurucu kulüplere toplam 3,5 milyar Euro ödeneceği ifade edildi.

actualidad-384223237-118195908-1706x960-0-001.jpg

AVRUPA SÜPER LİG'DE HANGİ TAKIMLAR VAR?

Avrupa Süper Lig'de şimdilik 12 takım yer alıyor:

* Manchester United
* Liverpool
* Manchester City
* Arsenal
* Chelsea
* Tottenham
* Barcelona
* Real Madrid
* Atletico Madrid
* Inter
* Milan
* Juventus

AVRUPA SÜPER LİG NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

20 takımlı bir lig olarak planlanan organizasyonda 15 kurucu kulüp sabit şekilde katılım gösterecek. Geriye kalan 5 takım ise henüz duyurusu yapılmayan yıllık performansa dayalı olarak belirlenecek.

Katılım sağlayan 20 takım, 2 gruba ayrılacak ve deplasmanlı lig usulü uygulanacak. Ağustos 2021'de başlayacak turnuvada grupları ilk 3'te bitirenlerin direkt çeyrek finale yükseleceği, ligi 4. ve 5. sırada tamamlayan takımların çeyrek finale yükselmek için play-off karşılaşması yapacağı açıklandı. Çeyrek finalin çift maç usulüne göre oynanacağı, final müsabakasının da mayıs ayında yapılacağı belirtildi.

Grup aşamasının ardından sonra 8 takım eleme turu oynayacak ve şampiyon belirlenecek. Maç takvimi için hafta içi planlaması yapılırken ve takımlar kendi liglerine de devam edecek.

Ortak açıklamada, erkekler ligi kurulduktan sonra bir Kadınlar Süper Lig'in de başlatılmasının planlandığı belirtildi.

nintchdbpict000567976584-001.jpg
UEFA Başkanı Aleksander Ceferin

AVRUPA SÜPER LİG'E UEFA NE DİYOR?

UEFA, Şampiyonlar Ligi formatında başüstü takımların lehine değişikliğe gitti. Fakat ayrılıkçı 12 kulüp, UEFA'nın duyurusundan önce davranarak bir gün önce gece saatlerinde Avrupa Süper Lig'i kurduklarını ilan etti. UEFA, Avrupa Süper Lig'e katılacak kulüpleri UEFA organizasyonlarının tamamen dışında bırakma uyarısında bulundu.

UEFA, İngiltere Premier Lig, İspanya LaLiga ve İtalya Serie A yönetimlerinden ortak açıklama şu şekilde:

"FIFA'nın da açıkladığı gibi, Avrupa Süper Lig'e katılacak kulüpler yerel, UEFA ve FIFA organizasyonlardan men edilecekler ve bu kulüplerin oyuncuları, milli takımlarını temsil edemeyebilirler."

Avrupa Kulüpler Birliği de, 12 futbol takımı tarafından kurulan Avrupa Süper Lig'e ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Birliğimiz, bugün medyada bulunan 'Avrupa Süper Ligi' modeline şiddetle karşı çıkmaktadır. Avrupa Süper Lig'in kurucusu 12 kulüp, Avrupa Kulüpler Birliği’nden istifa etti."

Avrupa Süper Ligi'ne karşı olduğunu belirten FIFA'dan da konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:

"Futbolun yönetici organlarının bu yapının eşitlikçi kalmasını kontrol etmesi gerekmektedir. Bu şartlar gereğince, FIFA olarak bu 'kapalı Avrupa kaçış liginin', uluslararası futbol iskeletinde yer almasını onaylamadığımızı bildirmek istiyoruz."

Öte yandan Juventus'un Başkanı Andrea Agnelli, Avrupa Kulüpler Birliği'nden (ECA) ayrıldığını bildirildi.

florentino-perez-real-madrid-president-3380461-001.jpg
Real Madrid Başkanı Florentino Perez

TÜRKİYE KULÜPLER BİRLİĞİ'NDEN TEPKİ

Türk futbol kulüplerinin yer aldığı Kulüpler Birliği yeni turnavaya karşı olduklarını belirterek şu açıklamalarda bulundu:

"Futbol ailesinin tüm paydaşları için dayanışma ve işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan bir zamanda, bazı Avrupa kulüplerinin kendi çıkarlarını futbolun ortak çıkarının önüne koyduğunu açıkça ortaya koyan ayrılık planlarını şiddetle kınıyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN