Avrupa’dan Libya’da ilk yaptırım tehdidi

Avrupa’dan Libya’da ilk yaptırım tehdidi

Virüsün ekonomik sonuçlarıyla mücadele için hazırlanan kurtarma programı için bir araya gelen AB üyesi 27 ülkenin lideri, uzlaşmaya varamayınca programı bir gün daha uzattı. Alman Şansölye Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve İtalya Başbakanı Conte ise Libya konulu üçlü zirve gerçekleştirdi. Görüşme sonrası yapılan açıklamada “Silah ambargosunun deniz, kara ve hava yoluyla delinmeye devam etmesi halinde yaptırım seçeneğini açık tutuyoruz” denildi.

Avrupa Birliği’nin (AB) haftasonu Brüksel’de yapılan liderler zirvesinde, Almanya, Fransa ve İtalya’dan ‘Libya’ya yönelik silah ambargosunu delen ülkelere’ yaptırım tehdidi geldi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Libya’daki gelişmeler hakkında üçlü bir toplantı yapıp ortak bildiri yayımladı.

Bildiride, Libya’ya müdahale eden dış güçlerin adı anılmamakla birlikte, “Bütün yabancı aktörleri müdahalelerini artırmaya son vermeye ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin silah ambargosuna tam olarak uymaya çağırıyoruz” denildi. Liderler, “Silah ambargosunun deniz, kara veya hava yoluyla ihlal edilmesinin sürmesi halinde, olası yaptırımları gözden geçirmeye hazırız” ifadelerini kullandı. “Bu ülkede tırmanan askeri gerilim ve artan bölgesel çatışma riski nedeniyle ciddi endişeleri paylaşıyoruz” denilen bildiride, “Dolayısıyla Libya’daki tüm taraflara ve onların yabancı destekçilerine savaşa derhal son verme ve ülke çapında devam eden askeri tırmanmaya sonlandırma çağrısında bulunuyoruz” ifadeleri yer aldı. Bu bildiri Avrupalı ülkelerin ilk kez Libya konusunda yaptırım tehdidinde bulunması açısından önem taşırken, Reuters ajansına konuşan Avrupalı diplomatlar ‘AB ülkelerinin Libya’daki her iki taraftan şahıslara yaptırım kararı almayı da düşünebileceğini’ söyledi. Libya’daki iç savaşta Türkiye, Birleşmiş Milletler’in ülkenin meşru idaresi olarak tanıdığı Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni (UMH) destekliyor. Tobruk’ta bulunan ve yine Birleşmiş Milletler tarafından ülkenin meşru yasama organı olarak tanınan Temsilciler Meclisi ile onun desteklediği Halife Hafter’in arkasında ise Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Rusya bulunuyor. Bu arada UMH güçleri son olarak, ülkenin ana petrol terminallerinden biri olan Sirte kentinin yakınına asker kaydırdı. Tobruk’taki Temsilciler Meclisi geçtiğimiz hafta Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi’ye doğrudan müdahale çağrısında bulunmuş, Sisi de perşembe günü çoğunluğu Libya’nın doğusundan aşiret güçlerini Kahire’de ağırlamıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN