Ayasofya Camii çevresinde namaz kılınacak yerler belirlendi! Ayasofya'da kim nerede namaz kılacak?

Ayasofya Camii çevresinde namaz kılınacak yerler belirlendi! Ayasofya'da kim nerede namaz kılacak?

Ayasofya Camii çevresinde açık alanda namaz kılınacak noktalar belli oldu. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya'da 24 Temmuz 2020 günü kılınacak cuma namazı esnasında cami dışında namaz kılmak isteyen vatandaşlar için bazı bölgelerin ayrıldığını belirtti. İşte, 'Ayasofya Camii'nde namaz kılınacak yerlerin haritası'...

'Ayasofya Camii çevresinde açık alanda namaz kılınacak mı?', 'Ayasofya'da erkekler ve kadınlar için namaz yerleri neresi olacak?', 'Namaz kılma alanlarına girişler nasıl yapılacak?' sorularının yanıtlarını ve 'Ayasofya Camii namaz kılma noktaları haritası'nı sayfamızda aktardık. 24 Temmuz cuma namazında caminin iç kısmında 500 davetli namaz kılacak, dışarıda ise on binlerce insanın namaz kılması bekleniyor. Detaylar haberimizde...

AYASOFYA CAMİİ'NDE CUMA NAMAZI NASIL VE NEREDE KILINACAK?

Ayasofya Cami çevresinde, kadınlar için 2 ve erkekler için 3 bölge namaz kılma alanı olarak belirlendi. Ayafosya'nın açılışına katılacak erkek vatandaşlar; Ayasofya Meydanı, Sultanahmet Meydanı ve Yerebatan Caddesi'nde namaz kılacak. Kadınların namaz kılması için ise, Sultanahmet Türbesi yanındaki alan ve Mehmet Akif Parkı tahsis edildi.

ÜÇ NOKTADAN GİRİŞ YAPILACAK

Vatandaşların, namaz kılınacak noktalara gelmesi için üç ana istikamet belirlendi. Namaz kılacak kimselerin, Beyazıt Meydanı, Sirkeci ve Çatladıkapı mevkilerinden girişleri sağlanacak. Polis tarafından 11 kontrol noktası oluşturulacak. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kontrol noktalarında yoğunluk olmaması için namaza katılacak kimselerin el ve sırt çantaları getirmemelerini söyledi.

GİRİŞLER NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, namaz kılınacak alanlara girişlerin 24 Temmuz 2020 Cuma saat 10.00'dan itibaren başlayacağını söyledi.

Koronavirüs (corona virüs) salgın hastalığı nedeniyle, namaz kılınacak alanlarda saf düzenlemesi için belediye tarafından işaretleme çalışması yapılacak. Bu akşam 20.00'de başlayacak çalışmaların, yarın sabaha yetiştirilecek.

AYASOFYA KUR'AN-I KERİM TİLAVETİYLE AÇILACAK

Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, sabah 10.00'da sela ve tekbirlerle başlayacak programda, Kur'an-ı Kerim okunacak.

Türkiye'nin seçkin hafızları, ilk olarak birinci cüzü okuyacak, ardından Kehf Suresi, Meryem Suresi, Yasin Suresi, Fetih Suresi ile kısa surelerden İhlas, Felak ve Nas'ı tilavet edecek.

Daha sonra Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, okunan hatimlerin ve surelerin duasını yapacak.

AYASOFYA AÇILIŞINDA ALINAN TEDBİRLER

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Ayasofya'da 24 Temmuz'da kılınacak ilk cuma namazında herhangi bir aksaklık yaşanmaması için Eminönü-Yenikapı-Kazlıçeşme ve Sultanahmet meydanlarında oluşabilecek sorunları önlemek üzere bir dizi tedbir aldı.

Öte yandan İstanbul Valiliği de cuma namazı için alınan önlemleri açıkladı. Vali Ali Yerlikaya, "Misafirlerimizin en büyük arzularının, Ayasofya Camisi'nde namaz kılmak olduğunu biliyoruz. Ayasofya Camimiz sabaha kadar açık olacak" dedi.

TEK KULLANIMLIK SECCADELER DAĞITILACAK

İBB'nin aldığı tedbirler şöyle:

* İETT, Kazlıçeşme-Yenikapı-Sultanahmet güzergahında 25 otobüs ile ücretsiz ring sefer yapacak. Ulaşım ücretsiz sağlanacak.

* Yenikapı-Kazlıçeşme-Gülhane'de İSPARK otoparkları ücretsiz hizmet verecek.

* Alanda, 25 biner adet su, maske, dezenfektan, tek kullanımlık seccade dağıtılacak.

* Haliç'teki derz yenileme çalışması durdurulacak.

* Eminönü-Sultanahmet-Beyazıt çatalında tramvay seferleri yapılmayacak.

* Eminönü İtfaiye istasyonu personel sayısı artırılacak; Yenikapı-Kazlıçeşme Meydanlarında 1’er adet, Sultanahmet Meydanında 2 adet görevli araç konumlandırılacak.

MOBİL BÜFE VE MOBİL ŞADIRVALAR KURULACAK

* Kazlıçeşme-Yenikapı-Sultanahmet Meydanı-Beyazıt Meydanı-Eminönü hattında, 25 araç 100 personelle vatandaşların güvenli şekilde yönlendirilmesini sağlayacak.

* Gülhane içerisinde bulunan Kandil Restoran ve BELTUR Mobo Büfe 24 Temmuz Cuma günü 07.00 - 17.00 saatleri arasında kapatılacak.

* Kazlıçeşme Meydanında bulunan Fatih Cami, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii ile Yenikapı Etkinlik Alanında bulunan 2 mescidin ses sistemi kontrol edilip, bakımı yapılacak, mobil şadırvan kurulumu gerçekleştirilecek.

* Yenikapı’ya 4 adet, Kazlıçeşme, Beyazıt Meydanı, Eminönü Meydanı, Cankurtaran Sultanahmet girişi gibi merkezi noktalarda birer adet mobil büfe ile toplam 6 Adet 3x3 ebatlarında çadır kurulacak.

* Yenikapı, Gülhane, Sultahmet, Firuzağa, Kazlıçeşme, Eminönü Meydandaki tuvaletler 24 saat açık tutulacak, tuvaletler ücretsiz hizmet verecek. Bu alanlardaki personel sayısı artırılacak.

* Yerebatan Sarnıcı 3 gün boyunca kapalı olacak. Yenikapı, Sultanahmet, Kazlıçeşme Meydanlarındaki etkinlikler iptal edilecek.

"MASKE, SECCADE, SABIR, ANLAYIŞ"

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'da Ayasofya avlusunda basın mensuplarına yaptığı açıklamada yarınki cuma namazı için alınan önlemleri sıraladı:

"Ayasofya'da kılınacak ilk namaz için alana girişler saat 10.00'da başlayacak. Erkekler için 3, kadınlar için 3 alan namaz için ayrılacak. Bazı güzergahlar trafiğe kapatılacak. Beyazıt-Eminönü tramvay durakları arasında bugün saat 20.00'den, pazartesi sabah saat 06.00'ya kadar sefer yapılmayacak.

"Ayasofya'ya gelirken vatandaşlarımızın yanlarında 4 şey getirmelerini rica ediyoruz. Maske, seccade, sabır, anlayış. Salgın nedeniyle misafirlerimiz için Ayasofya Camisi ve çevresinde kadınlar için iki, erkekler için üç olmak üzere beş farklı açık alan, namaz kılma yeri olarak belirlendi. Erkekler için Ayasofya Meydanı, Sultanahmet Meydanı ve Yerebatan Caddesi; kadınlar için Sultanahmet Türbesi yanındaki alan ile Mehmet Akif Parkı tahsis edildi.

"Namaz kılınacak alanlara üç ana istikametten gelinecek. Bunlar Beyazıt Meydanı, Sirkeci ve Çatladıkapı. Namaz alanlarına girişler 11 ayrı kontrol noktasında polislerimizce arama yapıldıktan sonra sağlanacak. Arama noktalarında geçişin hızlı ve kolay yapılabilmesi için misafirlerimizin yanlarında el ve sırt çantaları getirmemelerini istirham ediyoruz.

"AYASOFYA SABAHA KADAR AÇIK OLACAK"

"Ayasofya Camii'nin açılışı nedeniyle Tarihi Yarımada'da dün de açıkladığımız gibi Atatürk Bulvarı, Gazi Mustafa Kemal Paşa Caddesi'nden Tarihi Yarımada istikametine giden tüm yollar ve Galata Köprüsü, 23 Temmuz yani bugün saat 20.00'dan itibaren trafiğe kapatılacaktır. Bu kapsamda Kennedy, Reşadiye, Ragıp Gümüşpala Caddeleri de aynı saatler arasında trafiğe kapalı olacak. Bu alanda var olan araçların Tarihi Yarımada'dan çıkışına da saat 00.00'a kadar izin verilecek.

"Avrasya Tüneli açık olacak deniz, metro ve Marmaray seferleri devam edecektir. Tramvay seferleri devam edecek, sadece Beyazıt-Eminönü durakları arasında perşembe günü yani bugün saat 20.00'den, pazartesi sabah saat 06.00'ya kadar sefer yapılmayacaktır.

"Otobüslerden inen misafirlerimiz, İETT'nin tahsis ettiği otobüslerle gün boyu Çatladıkapı'ya kadar, ücretsiz taşınacak ve buradan, namaz kılınacak alanlara kadar yaklaşık 200 metrelik mesafeye, yürüyerek ulaşacaklardır. Hemşehrilerimiz başta olmak üzere bütün misafirlerimizin toplu ulaşım araçlarını kullanmalarını önemle tavsiye ediyoruz. Böylelikle Ayasofya Camisi ve namaz kılınacak alanlara ulaşım daha kolay olacak. Ayrıca, basın mensuplarımız için Fatih Belediyesi Cankurtaran Sosyal Tesisleri araç park yeri olarak tahsis edilmiştir.

"Misafirlerimizin en büyük arzularının, Ayasofya Camisi'nde namaz kılmak olduğunu biliyoruz. Ayasofya Camimiz sabaha kadar açık olacak."

Son dakika haberlerini KARAR.com adresinden takip edebilirsiniz.

AYASOFYA CAMİİ İMAMI MEHMET BOYNUKALIN KİMDİR?

AYASOFYA'DA CUMA NAMAZINA DAVETLİ 500 KİŞİ KİM?

AYASOFYA CAMİİ AÇILIŞ GÜNÜ HANGİ YOLLAR KAPATILACAK?

AYASOFYA CAMİİ'NDE AYNI ANDA KAÇ KİŞİ NAMAZ KILABİLECEK?

AYASOFYA'DAKİ HZ. İSA VE HZ. MERYEM MOZAİKLERİ NE OLACAK?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN