Ayasofya'da mozaikleri ne olacak? Namaz esnasında Hz. İsa ve Hz. Meryem figürleri nasıl kapatılacak?

Ayasofya'da mozaikleri ne olacak? Namaz esnasında Hz. İsa ve Hz. Meryem figürleri nasıl kapatılacak?

Ayasofya'nın 86 yıl sonra yeniden cami olarak ibadete açılmasının ardından, içeride yer alan Hz. İsa ve Hz. Meryem mozaik ve duvar resimlerinin ne olacağı merak ediliyor. İnsan figürlerinin olduğu mekanda namaz kılınmasının İslam dinine göre uygun olmaması nedeniyle, var olan fresklerin söküleceği mi yoksa üzerlerinin kapatılacağı mı konusu netleşti. İşte Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın açıklaması...

'Ayasofya'da mozaik ve freskler kapatılacak mı?', 'Namaz esnasında Hz. İsa ve Hz. Meryem figürleri nasıl kapatılacak?', 'Ayasofya'daki duvar resimleri ve insan figürleri sökülecek mi yoksa kapatılacak mı?' sorularının yanıtlarına sayfamızda yer verdik. Ayasofya, müze statüsünün iptal edilerek camiye çevrilmesinin ardından Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredildi. Diyanet Başkanı Ali Erbaş, duvarlarda yer alan Hz. İsa ve Hz. Meryem gibi insan figürlerinin yer aldığı mozaik ve duvar resimlerinin namaz vaktinde ne olacağına ilişkin merak edilenleri yanıtladı. Detaylar haberimizde...

AYASOFYA MOZAİKLERİ NE OLACAK?

Hürriyet gazetesinden Gizem Karakış'ın haberine göre, Danıştay kararıyla ibadete açılan Ayasofya'da namaz esnasında mozaik ve fresklerin yüz kısmının lazer ışıkla karartılacağı ileri sürüldü.

Haberde, "Edinilen bilgiye göre namaz esnasında mozaik ve fresklerde kullanılması planlanan lazer ışıklar sadece yüz kısımlarını kapatacak. Örneğin bir figürün kanatlarının açık, yüz kısmının ise karartılması planlar arasında yer alıyor. Bunun için özel bir sistem üzerinde titiz bir çalışma yürütülüyor" ifadesi kullanıldı.

Haberde şunlar kaydedildi:

"Diyanet İşleri ve Kültür Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmalar doğrultusunda Ayasofya'ya İmam ve müezzinlerden oluşan 5 kişilik kadro atanacak. İngilizce bilen imamların Ayasofya'da tıpkı Kültür Bakanlığı yetkilileri gibi turistlere bilgi verebilmesi de planlanıyor."

Cumhurbaşkanlığı da bu öneriler doğrultusunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan hazırlık yapılmasını istedi.

Öneriler arasında mozaik ve fresklerin namaz sırasında kapatılmasıyla ilgili iki seçenek öne çıktı.

İlk seçeneğe göre caminin namaz kılınacak bölümlerinde zemine ışık sistemi konulacak. Işık mozaik ve frekslere yansıtılacak, namaz sırasında ise kapalı tutulacak.

Mozaik ve fresklerin, ibadet saatlerinde bir perde mekanizmasıyla kapatılması da gündemde.

Bahsedilen işlemelerde Hz. İsa ve Hz. Meryem tasvirlerinin yanında Bizans hükümdarları Komnenosların tasvirleri yer alıyor. Ayasofya içinde Apsis Mozaiği, kubbe melek tasvirleri, Deisis Kompozisyonu ve Komnenoslar Mozaiği bulunuyor.

DİYANET İŞLERİ YÜKSEK KURULU'NUN KARARI ÖNEMLİ

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ise, 'Ayasofya'daki mozaikler ve ibadet' konusu hakkında şunları söyledi:

"Biliyorsunuz, Ayasofya'nın mülkiyet yönünden tasarrufu Vakıflar Genel Müdürlüğü uhdesinde. Biz dini hizmetlerle ilgileniyoruz. Ancak Ayasofya'da bulunan mozaik ve resimlerle ilgili kişisel görüşüm yerine Din İşleri Yüksek Kurulu'nun kararı önemli olacaktır. Elbette oradaki tarihi eserlerin korunması ve tarihi eserlere zarar verecek bir durum olmaması önemli. Bu konuda yazılı başvuru yapıldığında, kurul bir karar açıklayacaktır."

NOTRE DAME KATEDRALİ ÖRNEK GÖSTERİLDİ

UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan ve her yıl yüz binlerce ziyaretçinin gezdiği Ayasofya'nın bu özelliğini yitirmemesi için de çalışma yapılıyor.

Bu aşamada Fransa'nın başkenti Paris'teki Notre Dame Katedrali ve Sacre Coeur Kilisesi örnek gösterildi. İki kutsal mekanın da ibadete açık olduğu, aynı zamanda turistlerin de gezdiği belirtildi.

Benzer uygulama için Ayasofya'nın ibadete açılacak bölümüne halı serilecek. Turistlerin halıya basmaması için özel koridor oluşturulacak. Ayrıca turistlerin Ayasofya'yı ziyaretlerinde bir gezi güzergahının oluşturulması da gündemde.

Ayasofya Müzesi'nin Twitter sayfası da kapatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın muze.gov.tr sitesinde de ismi Ayasofya-i Kebir Camii (Büyük Ayasofya Camii) olarak değiştirildi.

Son dakika haberlerini KARAR.com adresinden takip edebilirsiniz.

AYASOFYA CAMİİ İMAMI MEHMET BOYNUKALIN KİMDİR?

AYASOFYA'DA CUMA NAMAZINA DAVETLİ 500 KİŞİ KİM?

AYASOFYA ÇEVRESİNDEKİ AÇIK ALANLARDA NAMAZ KILINACAK NOKTALAR

AYASOFYA CAMİİ AÇILIŞ GÜNÜ HANGİ YOLLAR KAPATILACAK?

AYASOFYA CAMİİ'NDE AYNI ANDA KAÇ KİŞİ NAMAZ KILABİLECEK?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN