Ayasofya’da ne zaman namaz kılınacak? Ayasofya'da ilk namaz ne zaman? Danıştay Ayasofya kararını açıkladı

Ayasofya’da ne zaman namaz kılınacak? Ayasofya'da ilk namaz ne zaman? Danıştay Ayasofya kararını açıkladı

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın yeniden camiye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ettiğini duyurdu. Günlerdir tartışılan, ‘’Ayasofya’da ne zaman namaz kılınacak? Ayasofya'da ilk namaz ne zaman’’ sorularına da yanıt bulunmuş oldu.

İstanbul’u fetheden Cihan Padişahı, Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in övgüsüne nail olmuş Fatih Sultan Mehmed'in emaneti Ayasofya, 86 senenin ardından müze statüsünden çıkarılmış oldu. Böylece Ayasofya’da ibadet etmeyi isteyen Müslümanlar’ın beklediği karar verildi.

AYASOFYA’DA NE ZAMAN NAMAZ KILINACAK?

Yıllardır müze olarak kullanılan Ayasofya camisinde 24 Temmuz 2020 Cuma namazı ile birlikte ilk namaz kılınacak. Danıştay'ın kararının ardından Ayasofya Camii önünde toplanan kalabalık, kararı sevinçle karşılarken; 86 yıl sonra ilk kez canmiden ezan sesi yükseldi. Ardından avlu önünde bekleyen Müslümanlar, dışarıda şükür namazı kıldı.

NE OLMUŞTU?

Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle Danıştay’a başvuran Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği’nin gerekçelerini inceleyen mahkeme, 2 Temmuz 2020 tarihinde tarafları dinlemişti.

Duruşmanın arasından dosya ile ilgili incelemelerde bulunan Danıştay 10. Daire, Ayasofya'nın tekrardan camiye dönüştürülmesi yönünde karar vererek, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ettiğini açıkladı.

İLK DAVA 2005'TE AÇILMIŞTI

Ayasofya için ilk başta 2005 yılında Danıştay'a dava açan Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulmasını talep etmişti.

24 Haziran 2005 yılında söz konusu Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurma istemi ise Danıştay 10. Dairesi tarafından kabul edilmemişti. 2008 yılında ise Ayasofya Camisi'nin müze olarak kullanılmasında hukuka aykırılık bulunmadığına dikkati çeken Daire, davayı kabul etmediğini açıklamıştı.

Dairenin bu kararı da Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından onamıştı. Dernek, 2016 yılında yeniden Danıştay'a dava açtı.

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği,, Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvuru hakkında ise 2018'de karar verilmişti. Yüksek Mahkeme, Ayasofya'nın namaz kılınması için ibadete açılması yönündeki talebin reddedilmesi nedeniyle din ve vicdan hürriyetinin ihlal edildiği iddiasıyla yapılan başvuruyu, "incelenmeksizin kişi bakımından yetkisizlik" nedeniyle kabul edilemez bulmuştu.

KARARIN GEREKÇESİ

Danıştay tarafından verilen kararın gerekçesinde, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmed Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu vurgulandı.

Ayrıca, Ayasofya'nın tapu belgesinde cami vasfı ile tescilli olduğu, bunun değiştirilemeyeceği aktarıldı.

Gerekçede, "Vakıf senedindeki cami vasfı dışında kullanımının ve başka bir amaca özgülenmesinin hukuken mümkün olmadığı sonucuna varılmıştır. Kadimden beri korunan Vakfa ait taşınmaz ve hakların, istifadesine bırakıldığı toplum tarafından kullanılmasına engel olunamaz." ifadeleri yer aldı.

ATATÜRK'ÜN İMZASIYLA MÜZE OLMUŞTU

Bilindiği gibi, Fatih Sultan Mehmed'in emaneti Ayasofya, 1934’te Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasıyla müze statüsüne alınmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN