Bakan bile kapattı

Bakan bile kapattı

Ekonomideki virüs etkisini azaltmak için turizme ağırlık veren Türkiye, AB kapılarının açılması için kesintisiz diplomasi yürütürken dikkat çeken gelişme... Kültür Bakanı’nın sahibi olduğu ETS Tur, 2020’deki tüm yurt içi satışları kapattı. Hükümetten sektöre umut mesajları verilirken gelen karar hayal kırıklığı yarattı. ‘Ateşten günlerde bakan en azından moral için rezervasyonları açık tutmalıydı’ değerlendirmeleri yapıldı.

Türkiye’nin en önemli ekonomik gelirlerinden biri olan turizmde koronavirüsün etkisinden dolayı işler pek iyi gitmiyor. Birçok ülke pandemi döneminde uluslararası dolaşıma kapılarını kapattı. Güvenli turizm için harekete geçen Türkiye, özellikle Avrupa Birliği’yle görüşmek için aybaşında kolları sıvadı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ilk durağı ise Almanya oldu. Burada yapılan görüşmeler çerçevesinde Avrupa’dan ve Almanya’dan somut olarak olumlu bir cevap gelmedi. Öte yandan Mehmet Nuri Ersoy’un şirketi olan ETS Turizm hemen hemen aynı gün radikal bir karar aldı. Ersoy’un şirketi ETS Turizm, 2020 yılına ait tüm yurtiçi paket turları satışa kapattı. ETS’nin yeterli talep olmadığı için böyle bir karar aldığı yorumlandı. İddialara göre, ETS yurtiçi ve yurtdışı kültür turları ile kruvaziyer turlarını 2021 yılına kadar iptal etti. Etstur’un Nisan 2021’e kadar rezervasyon almayacağı ve ilgili departmanları kapattığı kaydedildi. Şirketin, bu departmanlarda çalışan işçileri kısa çalışma ödeneğine gönderdiği söylenenler arasında.

ETS’nin internet sitesinde turlar bölümüne girilip kültür turları bölümünde 2020 yılına ait herhangi bir tarih seçilemiyor. Turizm Ajansı’nın aktardığına göre, yurtdışı turlar bölümünde ise 2020 için sadece Phuket, Maldivler, Abu Dhabi, Bali ve Seyseller turları çıkıyor. Ancak bu turlar için de rezervasyon yapılmak istendiğinde sistem çağrı merkezine yönlendiriyor. Etstur’un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Suat Özbek, 2020 için planladıkları yurtiçi ve yurtdışı kültür turlarını pandemi kaynaklı artan iptaller sonucu askıya almaya karar verdiklerini söyledi. Özbek, yurtdışı turlarında toparlanmanın zaman alacağını ifade etti. Özbek “Geldiğimiz noktada tur operasyonlarımızı yapmamız durumunda yeterli doluluğu sağlayamayacağımızı gördük. Bu durumda turları son dakikada iptal etme gibi bir risk söz konusuydu. Her geçen gün iptaller artıyordu. Bu sebeple yurtiçi ve yurtdışı kültür turları belli bir zaman dilimi için askıya almaya karar verdik” diye konuştu.

YURTDIŞI İÇİN KAMU SPOTLARI BİLE HAZIRLANDI

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Almanya temasları sonrasında Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas açıklamalarda bulunmuştu. Maas, koronavirüs salgını sebebiyle Türkiye’ye yönelik uygulanan seyahat uyarısının kaldırılıp kaldırılmaması konusunun, daha fazla bilgi alınarak durumun daha iyi değerlendirilebileceğini söyledi. Maas “Türkiye’ye seyahat uyarısının kaldırılmasını istediğini biliyoruz. Almanya tabi bunu AB kapsamında ele almak istiyor. Bu çok önemli bizim için. AB genelinde bu konuda görüş birliği sağlayabilirsek virüsün yayılmasını kontrol altına alabiliriz” dedi. Öte yandan AB dışişleri bakanları Türkiye gündemiyle toplandı. Bakanlarının, Ayasofya kararı ve Türkiye’nin Akdeniz’deki doğal gaz aramaları nedeniyle Türkiye’ye tavır almaya hazırlandığı ileri sürüldü. Bunun turizm tarafına etki edeceği yorumlanıyor.

ALMANYA DOLAŞIMI AB KAPSAMINDA ELE ALACAK

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Almanya temasları sonrasında Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas açıklamalarda bulunmuştu. Maas, koronavirüs salgını sebebiyle Türkiye’ye yönelik uygulanan seyahat uyarısının kaldırılıp kaldırılmaması konusunun, daha fazla bilgi alınarak durumun daha iyi değerlendirilebileceğini söyledi. Maas “Türkiye’ye seyahat uyarısının kaldırılmasını istediğini biliyoruz. Almanya tabi bunu AB kapsamında ele almak istiyor. Bu çok önemli bizim için. AB genelinde bu konuda görüş birliği sağlayabilirsek virüsün yayılmasını kontrol altına alabiliriz” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN