Sivaslı arıcı Şentürk İyidoğan, daha iyi bal elde etmek için arılarına Aşık Veysel türküleri söylüyor...
1/8
Sivas'ın Zara ilçesi Topaktaş köyündeki kardeşinin evinin önünde tamamen geleneksel yollarla bal üreten İyidoğan, söğüt dallarıyla örülü sepetlerin etrafını hayvan dışkısı, çamurla veya külle sıvayarak yaptığı 12 kovandaki arılarına gözü gibi bakıyor.
2/8
Geleneksel kovanların yanı sıra fenni kovanlarda da bal üretimi gerçekleştiren İyidoğan, arılarla ilgilenirken onların daha keyifle çalıştığını düşünerek, kovanların yanında saz çalıp türküler söylüyor.
3/8
Sivas'taki atölyesinde bağlama imalatıyla uğraştığını,işine ek olarak ağabeyi ve kız kardeşiyle bal üretim işine de giriştiklerini anlatan İyidoğan, yoğun bal üretimi olmamasına rağmen, yıllardır hem karakovan hem de fenni kovanlarda bal üretmeye devam ettiklerini dile getirdi.
4/8
Bağlama ustası İyidoğan, müziğin insan hayatınında çok önemli olduğunu ve bunun hayvanlar açısından da geçerli olabileceğini düşünerek, arılarına zaman zaman saz eşliğinde türküler söylediğini belirtti.
5/8
Her hafta köye geldiğini ve mutlaka arılar için saz çaldığını anlatan Şentürk İyidoğan, "Müziğin bal üretimine katkısını gördük. Haftada birkaç gün akşam saatlerinde oturuyoruz arıların yanında saz çalıp türkü söylüyoruz. Yıllardan beri müşterimiz olanlar bilirler ve balımızın da ayrı bir lezzette olduğunu söylerler. Herkes öyle deyince ben de bunu müziği bağlıyorum" ifadelerini kullandı.
6/8
İyidoğan, arılara genelde ünlü halk ozanı merhum Aşık Veysel'in türkülerini okuduğunu dile getirerek, "Hayatım hep Aşık Veysel, onun türküleri ve onun düzeniyle geçti. Ben arılarımıza da hep Aşık Veysel okuyorum. Hayvanlarımıza da insanlarımıza da hep Aşık Veysel anlatmaya çalışıyorum. Aşık Veysel'i de herkesin tanımasını sözlerini herkesin dikkatli bir şeklide dinlemesini istiyorum" diye konuştu.
7/8
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haki Kara, müzikle tedavinin yıllardır var olduğunu ve hem insan hekimliğinde hem de veteriner hekimlikte uygulama alanı bulduğunu belirtti.
8/8
Özellikle yumurta tavukçuluğunda ve süt inekçiliğinde müziğin çeşitli denemelerinin olduğunun bilindiğini aktaran Kara, "Arı-bal üretiminde müzik denemesiyle ilgili bilimsel veriye rastlanılmamıştır. Ancak verim artışında sevgi ve müziğin de katkısı olabilir. Bilimsel olarak çalışılıp açıklığa kavuşturulması gereken bir konudur" değerlendirmesini yaptı.