‘Ben devletim’ gözaltısına ‘kanunsuz ve keyfi’ tepkisi

‘Ben devletim’ gözaltısına ‘kanunsuz ve keyfi’ tepkisi

Hatay’da polis, ailesiyle yemek yiyen Baro Başkanı’na kimlik kontrolü yapmak istedi. Uygulamanın yasal dayanağını soran ve izin belgesini görmek isteyen başkan “Biz devletiz, dayanağa gerek yok” denilerek yaka paça gözaltına alındı. Devlet zırhına sığınıp kendini hukukun üstünde gören zihniyetin ulaştığı vahim boyut tepki çekti: Bir baro başkanına yönelik bu uygulama keyfi ve kanuna aykırı. Kimlik sorarken makul şüphe varsa polis izin yazısını göstermeye mecburdur.

Hatay’da ailesiyle yemek yediği sırada polisin keyfi gözaltısına maruz kalan Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez’in yaşadıkları hukukun keyfi olarak çiğnendiği bıyutu bir kez daha gösterdi. Dönmez, kendisinden kimlik isteyen polislere “Yazılı emir olmadan göstermiyorum” yanıtını verdi. Polisler ise Dönmez’e “Biz devletiz, kanunsuz iş yapmayız” dedi. Daha sonra diğer polisler de gelerek Dönmez’e “Şu an kanunen suç işliyorsunuz” suçlamasında bulundu. Dönmez ise bunun üzerine “Suçun ne olduğunu bileyim?” diye sordu. Polislerden biri “Neden vermek istemiyorsunuz? Kimliğinizi vereceksiniz, bunun bir dayanağı yok ki” dedi. Başka bir polis de kimlik sormanın polisin yetkisinde ve inisiyatifinde olduğunu söyledi. Konuşmaların ardından polis, Baro Başkanı Ekrem Dönmez’i zor kullanarak gözaltına aldı. Dönmez, ifadesi alınmak üzere karakola götürülürken, sosyal medyaya yansıyan görüntüler tepki çekti. Çok sayıda baro başkanı, Dönmez’e destek mesajları attı.

HUKUKSUZLUK KABUL EDİLEMEZ

Dönmez’in gözaltına alındığını sosyal medya hesabından duyuran Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt da Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez’in kimliğinin öğrenilmesinin ardından bir saat daha gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldığı bilgisini verdi. Dönmez, kolluk görevlileri hakkında hürriyeti tahdit suçundan suç duyurusunda bulundu.

TBB: KEYFİ VE KANUNSUZ

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu, Dönmez’in gözaltına alınmasını kınadı. Baro Başkanı Dönmez’e yapılan uygulama ve sonrasındaki fiziki müdahalenin keyfi ve kanuna aykırı olduğu ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Olay sonrası TBB Avukat Hakları Merkezi avukatı Şenol Yücesoy, Hatay’a intikal etmiştir. Polisin kimlik sorma yetkisi vardır. Ancak PVSK md. 4A’nın özü, polisin tanıdığı halde bir kişiye kimlik sormasına izin vermez. Kanunen İl Cumhuriyet Başsavcısı ile eşit kurumsal pozisyonda bulunan baro başkanının o ilde görev yapan polis memurları ve özellikle amirleri tarafından tanınmaması hayatın olağan akışına aykırıdır. Bu sebeple Hatay Barosu Başkanına yapılan uygulama ve sonrasındaki fiziki müdahale keyfidir ve kanuna aykırıdır. Sorumlular hakkında adli ve idari yaptırım uygulanması gereklidir. TBB konunun takipçisi olacaktır.”

FEYZİOĞLU: OLAYI KINIYORUZ

Baro Başkanı Dönmez’in gözaltına alınmasıyla ilgili Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da açıklama yaptı. Gözaltı işlemine tepki gösteren Feyzioğlu “Yapılan uygulama ve sonrasındaki fiziki müdahale keyfidir ve kanuna aykırıdır” dedi. Feyzioğlu şunları söyledi: “Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez’in ailesiyle yemek yediği sırada polisler tarafından kimlik göstermediği için gözaltına alınmasını kınıyoruz” dedi.

EGM: RUTİN İŞLEM UYGULANDI

Bu arada Emniyet Genel Müdürlüğü’nden de bir açıklama yapıldı. Dönmez’e “kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla direnme” suçundan adli işlem yapıldığı belirtilen açıklamada “Dönmez’in sadece arama konusunda özel hukuki muameleye tabi olup, kimlik ibraz etmeme gibi bir muafiyetleri bulunmadığı belirtilerek “Yapılan işlem rutin bir uygulama olup, herhangi bir kasıt söz konusu değildir. Mevzuata, terbiye ve nezaket kurallarına uygun” denildi. Açıklamada Dönmez hakkında bir şahsa ‘kimlik sorma olayı’ diye bahsetdilmesi de dikkat çekti.

"O POLİSLER TUTUKLANMALI"

Bir basın toplantısı düzenleyen Ekrem Dönmez “İl Emniyet Müdürü, suç işleyen kamu görevlilerini korudu. Onların suç işleyen tavrına sahip çıktı. Bu yüzden İl Emniyet Müdürü görevden alınması gerekiyor. O polisler hakkında ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçundan soruşturma başlatılması, açığa alındıktan sonra tutuklanmaları gerekiyor” dedi.

HUKUK DIŞILIK RUTİN HALE GELDİ

Dönmez’in gözaltına alınmasına siyasilerden ve baro başkanlarından tepki geldi.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen: Kısa süre önce FETÖ projesi olan çoklu baro teklifine direnen Başkanımız, yine FETÖ taktikleri ile baskı altına alındı. Bunun hesabını elbet soracağız. Hatay’da daha önce AKP’li Vekilin oğlu ile tartışan polisleri bulmak için, karakolda bütün emniyetçileri AKP Milletvekilinin oğlunun önüne suçlu gibi dizenler bugün Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez’i yaka paça gözaltına aldı. Sevsinler sizin hukukunuzu.

CHP Milletvekili Yıldırım Kaya: Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez’in yaşadıkları, haklarımızın kağıt üzerinde kaldığını çok net gösteriyor!

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu: Makul şüphe mi var? Söylemeye mecbursun. Önleme araması için karar mi var? İbraz etmeye mecbursun. Bunları yapmıyorsan “polis” olamazsın. Olamadığın, kendini ‘devlet’ zannetmenden belli... Kimse ‘hukuk devletinden’ bahsedemiyorsa sorumlusu bunlardır.

Tekirdağ Barosu Başkanı Sedat Tekneci: Baro Başkanlarına Ankara’da yapılan kötü muamele ve fiili gözaltı zorla gözaltıya dönüştü.

Van Barosu Başkanı Zülkif Uçar: 22 Haziranda Ankara’da Baro Başkanlarının yürüyüşünü hukuksuzca engelleyenlerden birinin ‘karşında derin devletin polisi var’ söylemine şahit olmuştuk, şimdi ise ‘ben devletim’ diyen keyfilikle karşı karşıyayız. Karanlığa karşı elbette susmayacağız..!

Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı: Ailesiyle yemek yiyen bir bassavcı, savcı ya da hakime, Emniyet müdürüne aynı kolluk bu şekilde kimlik sorabilir mi? Kolluk keyfi bir şekilde hangi vatandaş olursa olsun ‘neden şüphelendiğini, gerekçesiyle birlikte söylemek zorundadır. Öyle ben şüphelendim demekle olmaz.

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın: ‘Biz devletiz’ diyor polis. Hukuka en fazla riayet etmesi gereken zaten ‘devlettir.’ Hukuk dışılık rutin hale gelmiş.

Amasya Barosu Başkanı Melik Derindere: Hatay Baro Başkanımız Ekrem Dönmez’e yapılan muamele ülke hukuk tarihinde geldiği son noktadır. Polis hiçbir vatandaşa gerekçe göstermeksizin kimlik soramaz. Bu bir gözdağıdır, bizi yıldıramayacaksınız...

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz: Devlet olduğunu iddia ederek zor kullanmayı kendine hak görüyorlar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN