Berat Kandili namazı nasıl kılınır? İşte okunacak sureler ve dualar

Berat Kandili namazı nasıl kılınır? İşte okunacak sureler ve dualar

Ramazan habercisi Berat Kandili gecesinde kaza namazlarını kılmaya özen göstermek gerekiyor. Gücü yeten kişilerinde tespih namazı kılması çok faziletlidir. Bu gece Kur'an-ı Kerim okumak ve tövbe etmek önemlidir. İşte, kandil gecesi kılınacak namazlar ve ibadetler...

Berat Kandili'ni oruçla ve ibadetle geçirmek son derece faziletli. Gece yapılacak ibadetlerde bol tövbe istiğfar, salavat-ı şerif getirebileceği gibi kaza namazı kılınmalı. Yine fazileti çok üstün olan tespih namazı kılarak gece değerlendirilebilir. Bol bol Kur'an-ı Kerim okunmalı. Salavatı şeriften olan Salat-ı Münciye okumak çok hayırlı ve mübarek kabul edilir.

BERAT KANDİLİNDE NASIL NAMAZ KILINIR?

Müslümanlar için en hayırlı gecelerden biri olan Berat Kandili'nde amel defteri yazılır. İslam Peygamberi Hz. Muhammed'e göre, bu gece o yıl içerisinde doğacak çocuklar belli olur, yine o yıl içerisinde ölecek kişilerin isimleri belli olur, yine bu gece rızıklar belli olur, bu gece de yapılan ibadetler Allah'a Teala'ya arz olur.

Berat gecesi tespih namazı kılmak oldukça faziletlidir. Ömürde bir kez olsun kılınması tavsiye edilen mendub bir namazdır. Hz. Muhammed amcası Abbas'a, "Bak amca, sana tam 10 faydası olan bir şey öğreteyim; bunu yaparsan günahlarının ilki-sonu, eskisi-yenisi, bilmeyerek işlediğin-bilerek işlediğin, küçüğü-büyüğü ve gizli yaptığın-açıktan yaptığın on türlü günahını Allah bağışlar" diyerek bu namazı tavsiye etmiş ve öğretmiş; Hz. Abbas da "Bunu her gün yapamayız" deyince Hz. Peygamber, bu namazın haftada bir, ayda bir, yılda bir veya ömürde bir defa kılınmasının da yeterli olacağını belirtmiştir. (Ebu Davud, Tatavvu, 14; Tirmizi, Salat, 238)

TESPİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Tespih namazı dört rekat olup şöyle kılınır:

* "Allah rızası için tespih namazı kılmaya" diye niyet edilerek namaza başlanır.

* Sübhaneke'den sonra 15 kere "Sübhanellahi ve'l-hamdülillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber" denir.

* Sonra euzü besmele çekilir, Fatiha ve sure okunduktan sonra 10 kere daha "Sübhanellahi ve'l-hamdülillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber" denilir.

* Bu tespih, rükuya varınca 10 kere, rükudan doğrulunca 10 kere, birinci secdede 10 kere, secdeden kalkınca 10 kere, ikinci secdede 10 kere söylenir. Böylece her rekatta 75 tespih yapılmış olur.

* İkinci rekata kalkılınca yine önce 15 kere tespih okunur, ardından besmele çekilip Fatiha ve sure okunup 10 kere tespih getirilir.

* Kalan rekatlar aynı şekilde tekrarlanır ve böylece 4 rekat tamamlanmış ve toplam üç yüz tespih edilmiş olur.

TESPİH NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?

Tespih namazı kerahet vakitlerinde kılınmaz (İbn Abidin, Reddü'l-muhtar, II, 30-31). Tespih namazında sehiv secdesini gerektiren bir şey olursa, sehiv secdesi normal olarak yapılır, o secdelerde tespih namazına özgü tesbihat yapılmaz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN