Bilim dünyası şaşkın: Yarısı erkek yarısı dişi kuş

Bilim dünyası şaşkın: Yarısı erkek yarısı dişi kuş

ABD'li bilim insanları yarısı erkek yarısı dişi bir kuş keşfetti. Gövdesinin bir yarısında sarı, diğer yarısında pembe tüyleri olan kuşun anormal halinin, genetik bir sorundan kaynaklandığı düşünülüyor.

ABD'nin Pensilvanya eyaletinde araştırma yürüten bir grup bilim insanı hem erkek hem de dişi tüyleri bulunan ender bir kuş keşfetti.

Independent’ta yer alan habere göre, gövdesinin bir yanında sarı, diğer yarısında pembe renkte tüyler olan ötücü kuşun cinsel fonksiyonları da bölünmüş durumda.  

Eşine çok nadir rastlanan kuşun kanatlarının ve kuyruğunun arkasında da cinsiyete dair önemli farklılıklar görüldüğü, sol tarafın daha kahverengi, sağ tarafınsa daha siyah olduğu belirtiliyor.

Bilim insanları kuşun muhtemelen genetik bir anomali nedeniyle çift cinsiyetli olduğunu ifade ediyor.

Bilim insanları, bu durumun nedeni olarak genetik bir anomali olan ginandromorfizmi gösteriyorlar. Ginandromorfizm, canlıların bir yarısının erkek, diğer yarısının dişi gibi davranması anlamına geliyor.

Ekip adına açıklamalarda bulunan Annie Lindsay, “Tüm ekip, böylesine ender görülen bir duruma yakından şahit oldukları için çok heyecanlı” dedi.

kus-2.jpg

Bilim insanlarına göre kuşların genelde sol yumurtalıkları işlevsel. Yakalanan çift cinsiyetli al göğüslü kocabaşınsa sol tarafı dişi. Yani bu ender kuşun erkek partner bularak eşleşmesi, yavrulamasını sağlar. Ancak kuşun sesi, karşı cinsin dikkatini çekmesi için yeterli değil. Çünkü farklı bir tonda ve kafa karıştırıcı. Bu da bir partner bulmasını imkansız hale getiriyor. 

Bilim insanları 2015 yılında da çift cinsiyetli bir al göğüslü kocabaş tespit etmişlerdi. 

 

Ginandromorf yarısı erkek yarısı dişi görünümlü canlılara denir. Ginandromorf canlılar görünüş olarak hem erkek hem de kadın özelliklerini birarada gösteren organizmalardır. Organizmanın vücudunun bir kısmı erkek diğer bir kısmı ise dişi birey görünümündedir. Basit bir ifadeyle, ginandromorph kısmen erkek ve kısmen dişi bir canlıdır ve bu iki vücut parçası fiziksel olarak çok rahatlıkla ayırt edilebilir. Ginandromorf canlılar doğada çok nadir gözlenirler. Ginamdromorf özellikler kelebekler, güveler, istakozlar ve yengeç gibi kabuklular ile kuş türleri ve diğer bazı böcek türlerinde de görülebilir. Ginandromorfizm memelilerde görülmez.

Ne kadar sık ​​ortaya çıktıklarını tahmin etmek oldukça zordur çünkü cinsel dimorfizmin daha az belirgin olduğu türlerde genellikle fark edilmezler. 

Ginandromorfizm döllenmeden kısa bir süre sonra hücre bölünmesinde meydana gelen bir hatadan dolayı gelişir. Mitozda meydana gelen sorun nedeniyle, seks kromozomları doğru şekilde ayrılmaz ve bu durum sonuç olarak hem erkek hem de dişiye ait yapıların gelişmesine yol açar. (Kaynak: Biyologlar sitesi)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN