Bir cümleyle kuruldu bin soru doğurdu

Bir cümleyle kuruldu bin soru doğurdu

Resmi Gazete’de yer alan bir cümlelik kararla İstanbul’da Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü kuruldu. Bu adımın Kararname yerine Cumhurbaşkanı Kararı ile atılması dikkat çekti. Doğrudan Ankara’ya bağlı olan yapı tartışma yaratırken, Davutoğlu iktidara şu soruları yöneltti: “Kurulmasına neden ihtiyaç duyuldu? Bu yapıyı hangi kurum denetleyecek?

20 Ağustos’ta yayımlanan kararda, Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü’nün İl Emniyet’e değil, merkeze bağlı olduğuna vurgu yapıldı. Kararname yerine Cumhurbaşkanı Kararı ile alınmasından dolayı düzenlemenin AYM’ye götürülemeyeceği belirtildi. Soru işaretleri doğuran yeni kuvvetin, İstanbul’da 500 kişiden oluşacağı kaydedildi. Görevi ‘toplumsal olaylara müdahale’ olarak açıklandı.

"SİYASETÇİLERİ TAKİP EDECEK Mİ?"

Davutoğlu “Emniyet Genel Müdürlüğü’nde valiliğin denetiminden ayrı, doğrudan Cumhurbaşkanı irtibatlı bir birlik kurmaya neden ihtiyaç hissedilir” tepkisini gösterdi. Gelecek Partisi de “Direkt merkeze bağlanmasındaki amaç nedir? Bu yapı hangi kurum tarafından denetlenecek” sorularını yöneltti. CHP’li Tanrıkulu ise soru öngergesinde “Bu kuvvetin siyasetçileri takip etme yetkisi var mı” ifadelerine yer verdi.

karar manşet

TÜRKİYE ‘TAKVİYE HAZIR KUVVET’İ TARTIŞIYOR

20 Ağustos’ta Resmi Gazete’de açıklanan kararda “İstanbul İlinde Emniyet Genel Müdürlüğü’nün doğrudan merkeze bağlı taşra teşkilatı olarak Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü kurulmasına karar verilmiştir” denildi. Cumhurbaşkanı Kararı ile hayata geçirilen düzenlemeye ilişkin Emniyet, toplumsal olaylara müdahale edeceği belirtilen bu personelin, şehirlerarası sevkte ‘ekonomik tasarruf’ sağlayacağını duyurdu. Muhalefet ise soru işaretleriyle dolu yeni kuvvete dair eleştirilerini sıraladı.

Türkiye, İstanbul’da kurulan ve doğrudan merkeze bağlı olan Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü’nü tartışıyor. Resmi Gazete’nin 31 bin 220’nci sayısında yer alan 2844 sayılı kararda “İstanbul İlinde Emniyet Genel Müdürlüğü’nün doğrudan merkeze bağlı taşra teşkilatı olarak Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü kurulmasına karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı. 20 Ağustos’taki Resmi Gazete’de bulunan düzenlemenin Cumhurbaşkanı Kararı ile alınması dikkat çekti. Muhalefetin tepki gösterdiği karar, çeşitli soru işaretlerine neden oldu. 25 bin özel harekât polisi ile 30 bin bekçinin görev yaptığı süreçte neden böyle bir kuvvete ihtiyaç duyulduğu soruları gündeme geldi.

Tartışmaların ardından Emniyet Genel Müdürlüğü açıklama yaptı. Ankara’dan sonra İstanbul’da Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü’nün kurulmasıyla toplumsal etkinlik ve olaylarda alınacak önlemler kapsamında il emniyet müdürlüklerinin çalışma koşullarının bozulmaması, personelin görevi dışında ek görev yüküyle performansının olumsuz etkilenmemesi ve aldığı çevik kuvvet ile diğer eğitimlerle profesyonelleşen personelin süratle sevk edilmesinin amaçlandığı savunuldu. EGM’den yapılan açıklamada, 4 Haziran 2018 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde 500 personelle Ankara Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü’nün kurulduğu hatırlatıldı.

Ülke genelinde gerçekleşen toplumsal etkinlik ve olaylarda, Ankara Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü’nün iki yılda gösterdiği ‘yüksek performans ve verimlilik’ göz önüne alınarak İstanbul’da da 500 personelle Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü’nün kurulduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Her iki ilimizde bulunan Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüklerimiz, Türkiye genelinde gerçekleşen toplumsal etkinlik ve olaylarda vatandaşlarımızın anayasamız ile garanti altına alınan haklarının daha etkin kullanılmasının sağlanması amacıyla alınacak önlemler kapsamında valiliklerimizce yapılan takviye kuvvet taleplerinde il emniyet müdürlüklerimizin çalışma koşullarının bozulmaması, personelimizin görevi dışında ek görev yüküyle performansının olumsuz etkilenmemesi, aldığı çevik kuvvet eğitimlerinin yanı sıra diğer eğitimlerle profesyonelleşmiş personelin süratle sevk edilmesi amacıyla kuruldu. Takviye Hazır Kuvvet Müdürlükleri, ülke genelinde toplumsal eylem/etkinliklerde yüksek riskli spor müsabakalarında, deprem başta olmak üzere doğal afetlerde etkin bir şekilde görevlendirilmektedir.”

"DEPREMDE GÖREV ALDILAR"

Elazığ ve Malatya’da meydana gelen deprem sonrası Takviye Hazır Kuvvet personelinin iki ay boyunca deprem bölgesinde aralıksız görev yaparak vatandaşlara hizmet ettiği bildirilen açıklamada şöyle devam edildi: “Ülkemizde her yıl yaklaşık 30 milyon kişinin katıldığı ortalama 48 bin toplumsal eylem/etkinlik düzenlendiği ve yaklaşık 140 bin personelin değişik illerden takviye olarak görevlendirildiği göz önüne alındığında, Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüklerimizin kurulması ile her türlü toplumsal etkinliklerde alınacak önlemlere yardımcı olunması, kentsel arama ve kurtarma konularında profesyonelleşmiş uzman personel ile hizmette etkinlik ve verimliliğin artırılması, personelin sevklerinde ekonomik yönden tasarruf edilmesi sağlanmıştır. Bu şekilde personelin ulaşım esnasında ortaya çıkacak yorgunluğunun ve zaman kaybının ortadan kaldırılmasına katkı sağlayacak Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü personelinin görevlendirilmesi ile iş veriminin daha da artırılması hedeflenmektedir.”

"ÇEVİK KUVVETTEN SEÇİLECEK"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Sözcü’ye yaptığı açıklamada “Zaman kaybı ve maliyeti de ortadan kaldırıyoruz ve tasarruf sağlıyoruz” ifadelerini kullandı. Soylu “ikinci bir teşkilat kuruluyor” eleştirilerine ise “Emniyet’e bağlı, hızlı harekete geçme kapasitesi olan mobil bir çevik kuvvetten söz ediyoruz. Olay bundan ibarettir” sözleriyle yanıt verdi. Soylu’nun aktardığına göre, Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanlığı’na bağlı olacak ve Ankara’dan görevlendirilecek. Bu müdürlükler bünyesinde Ankara’da ve İstanbul’da toplam bin 500 polis görev yapacak. Polisler genellikle çevik kuvvetten seçilecek.

NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU?

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu “Emniyet Genel Müdürlüğü’nde valiliğin denetiminden ayrı, doğrudan Cumhurbaşkanı irtibatlı bir birlik kurmaya neden ihtiyaç hissedilir” diye sordu. Partisinin il başkanları toplantısında konuşan Davutoğlu, şunları söyledi: “Valilerin denetiminde olmayan bir gücün kim tarafından denetlenecek, kim tarafından o gücün yanlış uygulamaları olursa cevap oluşturulacak. Tabi ki devletin devletin güvenliği ve milletin huzuru için her türlü tedbir alınacak ama devletin mimarisi bozulamaz. Anayasal çerçevede emniyet genel birliğine yasal anlamda verilen yetkilerin dışında hiyerarşisi açık ve net olmayan yapılar ortaya koyduğunuz zaman milletin var olan sisteme olan güvenini sarsarsınız. Millet gerektiğinde takdirini, kaderini nasıl belirleyeceğini 15 Temmuz gecesi gösterdi. Denetimsiz ve kamu olarak ne yapacağı belli olmayan bir takviye kuvvet değildi 15 Temmuz gecesi harekete geçen. 15 Temmuz günü harekete geçen milletin kendi takviyesiydi, kendi gücüydü. Siz o gücü kaybederseniz, hangi yapıyı kurarsanız kurun milli huzuru sağlamakta zorlanırsınız. Türkiye demokratik hukuk devletidir. Demokratik hukuk devletinin mimarisi bozmamak lazımdır. Bugün yaptığımız açıklamayla bazı sorular sorduk, ümit ederiz bu sorulara doğru, tutarlı cevaplar verilir ve toplumdaki kaygılar, bizdeki kaygılar giderilir.”

HANGİ KURUM DENETLEYECEK?

Gelecek Partisi İçişleri Politika İzleme Kurulu, şu soruları yöneltti: “Takviye Kuvvetlerin kuruluşu anayasal ve hukuki midir? Neden Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle değil de, cumhurbaşkanı kararıyla oluşturulmuştur? Takviye Kuvvetler Müdürlüğü çok rahatlıkla İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde kurulabilecekken, neden doğrudan Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlanmıştır. Dolayısıyla direkt merkeze bağlanmasındaki amaç nedir? Böyle bir yapı il idaresi kanununa ve polis vazife ve selahiyetleri kanununa uygun mudur? Bu kanunlara göre Emniyet Genel Müdürlüğü’nün İl teşkilatları, İl valisinin gözetimi ve denetiminde İl Emniyet müdürlükleri olarak teşkilatlanmıştır. Ancak Cumhurbaşkanı kararıyla idari yapımızda olmayan yeni bir durum ve yapı ortaya çıkmıştır. Bu durum kurumlar hiyerarşisi açısından sakınca oluşturmayacak mıdır? Direkt merkeze bağlanmasındaki amaç nedir? Bu yapı hangi kurum tarafından denetlenecektir?”

SİYASETÇİLERİ TAKİP ETME YETKİSİ VAR MI?

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü’nün AKP Hükümetine muhalif görüşte olan vatandaşları ve siyasetçileri takip edebilme yetkisinin bulunduğu iddiaları doğru mudur?” diye sordu. Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Tanrıkulu, Soylu’dan bu birimin kuruluş amacı ve çalışma alanlarını açıklamasını isterken, şu soruları yöneltti: “Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğüne bağlı toplam kaç polis görevlendirilmiştir? İllere göre dağılımı nasıldır? Görevlendirilecek olan personeller hangi uzmanlık alanlarından seçilmiştir ya da seçilecektir? Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğü tarafından Cumhurbaşkanı ve devlet büyüklerinin programları başta olmak üzere mitingler ve ihtiyaç duyulması halinde spor müsabakalarında görevlendirilme yapacağı iddiası doğru mudur?”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN