Bu belirti hayatınızı kurtarabilir! Felç geçirmeden önce alarm veriyor: O belirtiye dikkat!

Bu belirti hayatınızı kurtarabilir! Felç geçirmeden önce alarm veriyor: O belirtiye dikkat!

Felç ani bir hastalık olsa da, aylar öncesinde çeşitli belirtiler göstererek uyarı verebilir. Uzmanlar, inmeyi önlemek için erken müdahalenin önemli olduğunu vurguluyor. İnme geçirmeden önce üç ay kadar önce başlayan kısa süreli belirtilere karşı dikkatli olmak gerekiyor. Ayrıntılar haberimizde...

Kısa süreli sağlık problemleri genellikle önemsiz sanılıp geçiştirilebiliyor. Ancak, bu tür semptomlar aslında ciddi hastalıkların uyarıcı işaretleri olabilir. Doktorlar, felç benzeri semptomların, felç geçirmeden 90 gün kadar önce ortaya çıkabildiğını belirtiyor. Bu uyarı işaretleri, geçici iskemik atak (TIA) olarak adlandırılır ve "mini felç" veya "uyarı darbesi" olarak da bilinir. Bu semptomlara karşı dikkatli olmak ve erken müdahale etmek, felç gibi ciddi sonuçları önlemeye yardımcı olabilir.

FELÇ BELİRTİLERİNİ TAKLİT EDEBİLİYOR

FELÇ

Geçici iskemik atak (TIA) olarak adlandırılan mini felçler, kalıcı nörolojik hasara yol açmadan önce felç belirtilerini taklit edebilir. Ancak, TIA geçiren kişiler genellikle sonraki günlerde veya haftalarda tam bir felç yaşarlar.

TIA HANGİ BELİRTİLERİ GÖSTERİYOR?

TIA

Beyne kan akışının geçici olarak kesilmesi, 'mini felç' olarak adlandırılan semptomlara neden olabilir. Bu semptomlar arasında denge kaybı, görme değişiklikleri, yüzde düşme, kol zayıflığı veya konuşmada bozukluk yer alır. Birden fazla semptom beklemek doğru değildir ve semptomlar birkaç dakika ila birkaç saat sürer ve 24 saat içinde tamamen iyileşebilirler.

FELÇ RİSKİNİ BELİRLEYEN FAKTÖRLER

Geçici iskemik atakların semptomları ne kadar kısa sürerse sürsün, sonuçlarının tahmin edilemez olması önemlidir. Bir dakikalık kol ağrısı veya bulanık görüş gibi küçük semptomlar bile ciddi sonuçların habercisi olabilir. Yaşam tarzı faktörleri arasında fazla kilolu olmak, fiziksel hareketsizlik, yüksek tansiyon, sigara içimi, yüksek kolestrol, diyabet, kalp hastalığı veya kişisel/ailevi inme öyküsü yer alır ve felç riskini artırabilir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN