Bu besinleri tüketenler kalp hastalığından korunuyor! Günlük rutininize mutlaka ekleyin: Riski en aza indiriyor

Bu besinleri tüketenler kalp hastalığından korunuyor! Günlük rutininize mutlaka ekleyin: Riski en aza indiriyor

İnsanlar uzmanlar tarafından önerilen sağlıklı beslenme alışkanlıklarını merakla araştırıyor. Peki hangi alışkanlıklar kalp sağlığına iyi geliyor? Tüm detaylar haberimizde.

Uzmanlar insanları kalp sağlıklarını koruyabilmek için beslenme alışkanlıklarını değiştirmeleri konusunda sık sık uyarmaya devam ediyor. Peki hangi alışkanlıklar kalp rahatsızlıklarına iyi gelir? Neler yapmak gerekiyor? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

BU ALIŞKANLIKLAR KALP SAĞLIĞINA İYİ GELİYOR

Ülkemizde son dönemlerde yaş aralığı fark etmeksizin yaşanan kalp krizi riski ve kalp rahatsızlıkları sebebiyle uzmanlar sık sık uyarılarına devam ediyor. Uzmanların uyarılarına göre kalp sağlığını korumak için en önemli adım beslenme alışkanlığını değiştirmek. İlk olarak kişilerin kalp sağlıklarına dikkat etmesi için porsiyonlarını küçültmeleri önem taşıyor. Yemek yerken tabağın fazla doldurulmaması ya da tam doygunluk hissi almaması önem taşıyor. Örnek olarak otellerde tabaklara alınan yiyeceklerin küçültülmesi için küçük tabak tercih edilebilir. Bir diğer önemli konu ise sebze ve meyve tüketiminin artırılması. Yoğun şekilde mineral ve vitamin içeren sebze ve meyveler aynı zamanda kalp damar hastalıklarına iyi gelen antioksidanları da barındırıyor. Aynı zamanda kalori değerleri de düşük olduğu için damar sertliği ve damar kireçlenmesi önleniyor. 

Kalp Sağlığı İçin Doğru Beslenme Alışkanlıkları

Mor ve kırmızı meyve sebzelerin antioksidan oranları ise daha yoğun oluyor. Örneğin zerdeçal yoğun antioksidan içeriyor. Sebze ve meyve tüketilirken ise taze olmasına dikkat etmek gerekiyor. Kızartılmış sebze tüketilmemesi de önem taşıyor. Kalp sağlığının korunması için tahıllı gıda tüketimine de önem vermek gerekiyor. Tahıllar içinde mineral, vitamin ve lif içeriyor. Bu sebeple tansiyon ve kalp sağlığına iyi geliyor. Ekmek, kabuğu soyulmayan pirinç gerekli miktarda tüketilirse hem açlık hissi azaltılır hem de kalp sağlığına iyi gelir. Yağ kullanırken doymuş yağ tüketilmemesi gerekiyor. Yağlı et, salam, sos, margarin ve trans yağların içinde doymuş yağlar çok fazla oluyor ve damar kireçlenmesi, sertleşmesi ve kalp krizi riski artıyor. Zeytin, zeytinyağı, fındık, ceviz, avokado, badem, susam yağı gibi besinler tercih edilebilir. Az yağlı kırmızı et, haftada bir kez deniz balığı, bir yumurta, taze süt, ev yapımı yoğurt tüketilmesi de önem taşıyor. Deniz balıkları içinde olan omega 3 yağı sebebiyle kolesterol değerlerini düşürmeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda baklagiller de yoğun protein taşıyor ve içinde az yağ bulunduğu biliniyor. Protein almak için sucuk, salam, sosis, sakatat gibi besinlerin kalp damar sağlığı açısından tüketilmesi tavsiye edilmiyor. Kalp sağlığı için tuz tüketimine de dikkat etmek gerekiyor. Tuz tansiyonu yükselten bir besin olarak biliniyor ve yüksek tansiyon da kalp sağlığını etkiliyor. Günlük olarak 1.5 gramdan fazla tuz tüketilmemesi gerekiyor. Zeytin, peynir, turşu, çerez, çeşni gibi besinler içinde yüksek tuz bulunuyor. Tuz tüketmek yerine karabiber, zerdeçal, kekik gibi baharat karışımları tercih etmek daha sağlıklı olarak biliniyor. Bu tavsiyelere göre hazırlanan yemek tarifleri kalp sağlığına iyi geliyor ve kalp krizi riskini düşürüyor. Ara sıra küçük bir kase sütlü tatlı ya da küçük baklavayla kişilerin kendini ödüllendirmesinde ise bir sakınca görünmüyor. Bu tarz beslenme alışkanlıklarının hayatın her anında uygulanması gerekiyor. Doğru beslenme tarzı sadece kalp sağlığına değil birçok farklı hastalığın önüne geçilmesine de katkı sağlıyor. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN