Bu birinciliği hak ettik

Bu birinciliği hak ettik

Vahim sonuç göz göre göre geldi. Bir ay önce ilan edilen kademeli normalleşme ‘Bu işi çözdük’ yanılgısına zemin hazırlayınca sokaklar doldu. Kalabalık kongreler virüse sıçrama tahtası oldu. Ekonomi ‘kırmızı tabloya’ baskın çıkınca yalnızca cumartesi yasağı geri getirildi. Uzmanların “Tam kapanma şart” uyarılarının tersine bir de halı saha ve havuzlar açıldı.

Endişelendiren gidişat... 30 Mart’taki 37 bin pozitif sayısıyla salgının başından beri en yüksek seviyeye ulaşan Türkiye, salgının kasıp kavurduğu İtalya ve Fransa’yı geride bıraktı.

Ağır hasta sayısı da iki bine çıktı. Tehlikeli sıçramada mutasyonla birlikte normalleşme etkili oldu. Ancak riskli iller hızla artmasına rağmen zinciri kıracak önlemler alınmadı. Üstüne 81 ilde restoranlar açıldı. İstanbul’da havuz ve halı sahalara faaliyet izni verildi. 

‘ACİL ÖNLEM ALMAZSAK 50 BİN VAKA SAYISI KAÇINILMAZ OLUR’ 

Gelinen noktada uzmanların “Yoğun bakımlar doluluk sınırına ulaştı” uyarıları virüs yükünün artmasında tehlike sinyaline dönüştü. Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hasan Bostancı, hasta sayısında iki katın üzerinde artış olduğunu söyledi.

Enfeksiyon Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul da “Ramazan’a 30 binlerle girmek bizim için çok büyük risk. Acilen karantinayı da kapsayan ciddi önlemler alınmazsa 50 bin kaçınılmaz olacak” dedi. 

karar-manset-1-nisan.jpg

Türkiye 24 saatte 37 bin vaka sayısıyla Avrupa’da ilk sıraya çıktı. Korkutan liderlik, bu noktaya nasıl gelindiği sorusunu gündeme taşıdı. 2 Mart’ta başlayan kontrollü normalleşmeyle birlikte sokaklardan salgın öncesi günlerin görüntüleri yansıdı. Siyasi parti kongreleri de tırmanışı tetikledi. Hızlı artışa rağmen ‘Kapanma şart’ uyarılarına uyulmadığı gibi 81 ilde restoranlar açıldı, İstanbul’da halı sahalara izin verildi. 

30 Mart’taki 37 bin pozitif sayısıyla salgının başından beri en yüksek seviyeye ulaşan Türkiye, salgının kasıp kavurduğu İtalya ve Fransa’yı geride bıraktı. Ağır hasta sayısı da 2 bine çıktı. Tehlikeli sıçramada mutasyonla birlikte normalleşme etkili oldu. Vahim sonuç ise göz göre göre geldi. Bir ay önce ilan edilen kademeli normalleşme ‘Bu işi çözdük’ yanılgısına zemin hazırlayınca sokaklar doldu.

Kalabalık kongreler virüse sıçrama tahtası oldu. Riskli iller hızla artmasına rağmen zinciri kıracak önlemler alınmadı. Ekonomi ‘kırmızı tabloya’ baskın çıkınca yalnızca cumartesi yasağı geri getirildi. Üstüne 81 ilde restoranlar açıldı, uzmanların “Tam kapanma şart” uyarılarına rağmen İstanbul’da havuz ve halı sahalara faaliyet izni verildi.

Gelinen noktada uzmanların “Yoğun bakımlar doluluk sınırına ulaştı” uyarıları virüs yükünün artmasında tehlike sinyaline dönüştü. Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hasan Bostancı, hasta sayısında iki katın üzerinde artış olduğunu söyledi. Enfeksiyon Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul da “Ramazan’a 30 binlerle girmek bizim için çok büyük risk. Acilen karantinayı da kapsayan ciddi önlemler alınmazsa 50 bin kaçınılmaz olacak” dedi. 

MUTAN YÜZDE 35 DAHA FAZLA BULAŞICI 

Türkiye’nin birçok bölgesinde görülen ve daha hızlı bulaştığı belirtilen İngiltere mutantına yönelik açıklamada bulunan Kayseri Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Şerife Yılmaz’ın “İngiliz mutantı yüzde 35 oranında daha bulaştırıcıdır.

O yüzden insanlarımızın aşılanmış olsalar bile bulaştırıcılık olmaması için maske, mesafe ve hijyen kurallarına devam etmeleri gerekmektedir” açıklaması ise tehlikenin diğer boyutuna dikkati çekti. Mutant virüsün gençleri ve çocukları etkilediğini gözlemlediklerini aktaran Yılmaz, Kayseri’de vaka artışının da yüzde 30 arttığını kaydetti. 

DİYARBAKIR NEVRUZ KALABALIĞININ FATURASINI BEKLİYOR 

Mavi iken sarı renge dönen Diyarbakır’da da vaka sayıları tam 4 kat arttı. Bir dönem test sayıları 500’lere gerileyen kentte günlük test sayısı bin 500’lere çıktı. Özel bir hastanede görevli Uzman doktor Halis Yerlikaya, Türkiye’de genç yaş grubu içerisinde hızla yayılan yüzde 70 İngiliz mutant virüsünün olduğunu belirterek, Diyarbakır’daki kalabalık Nevruz Bayramı kutlamalarının vaka sayılarına yansımasının ise önümüzdeki hafta görüleceğini ileri sürdü. 

OSMANİYE’DE VAKALAR YENİDEN YÜKSELDİ 

‘Çok riskli iller’ arasındaki Osmaniye’de de vakalar yeniden yükselişe geçti. Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz sokağa inerek, esnaf ve vatandaşlara kentin kötü durumda olduğunu hatırlatıp kurallara uymalarını istedi. Vali Yılmaz, vaka artışlarında önemli rol oynayan taziye ve ev ziyaretlerinin yapılmaması gerektiğini belirtti.

Renk haritasında maviden ‘yüksek riskli’ turuncu kategoriye geçen Bingöl’de de vatandaşlar herkesi kurallara uymaya davet etti. Vaka artışındaki nedenin hafta sonları kısıtlamasının kalkmasından dolayı olduğunu belirten İdris Tuğunmuş “Cumartesi ve Pazar günlerinin serbest olmasından kaynaklanıyor. Aşırı yoğun, serbest olduğundan dolayı hastalık yayıldı. Yeniden maviye dönmemiz için kurallara olabildiğince riayet etmemiz lazım, tedbiri elden bırakmamak lazım” şeklinde konuştu. 

‘KIRMIZI SAMSUN’A ACİL TAM KAPANMA ZORUNLU 

Şehirde vakaların yüzde 15 arttığını belirten Samsun Tabipler Odası “Samsun özelinde temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten iş kolları dışındaki bütün iş kollarında salgın süresince çalışma durdurulmalı, en az iki hafta tam kapanma sağlanacak şekilde çalışmalar başlatılmalı” dedi.

Şehirde vakaların yüzde 15 arttığın söyleyen, Samsun Tabipler Odası tabipler odası ‘tam kapanma’ istedi. Samsun 20-26 Mart yüz binlik vaka yoğunluğu verilerinde 586,84 ile yeniden en yüksek riskli il oldu. Samsun Tabip Odası da artan vakalar nedeniyle kayıtsız kalmadı. Oda’dan yapılan açıklamada Samsun için tam kapanma istemi dile getirildi.

“Kentimizin haftalık yayınlanan yüz binde görülen vaka sayısı haritasında en tepede olduğunu görüyoruz. Samsun bu görüntüsüyle ne yazık ki en can yakıcı il olmuştur. Samsun özelinde temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten iş kolları dışındaki bütün iş kollarında salgın süresince çalışma durdurulmalı, en az iki hafta tam kapanma sağlanacak şekilde çalışmalar başlatılmalıdır” denildi.

Yeni tedbirler ile Samsun’da bu hafta cumartesi günü de sokağa çıkma kısıtlamasına dahil olacak. Yine açıklanan tedbirlere göre lokanta, kafe, çay ocağı gibi işletmeler dün yüzde 50 kapasiteyle müşteri almaya başladı.  

BİR HAFTADA TAVAN YAPTI 

Samsun 20-26 Mart yüz binlik vaka yoğunluğu verilerinde 586,84 ile yeniden en yüksek riskli il oldu. Samsun, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı 20-26 Mart tarihleri arası korona tablosuna göre 100 binde 586,84 vaka ile Türkiye’de tekrar ilk sırada yer aldı.

İl nüfusuna oranla bu tarihlerde 7 bin 958 vakanın bulunduğu ortaya çıktı. 13-19 Mart verilerinde bu oran 508,97’ydi. 6 bin 902 vaka bulunuyordu. Kentteki vaka sayılarının bir haftada 1056 kişi üstüne koyarak yüzde 15,3 arttığı anlaşıldı. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN