Bu ‘Yabancı’ dünyanın utancını haykırıyor

Bu  ‘Yabancı’ dünyanın utancını haykırıyor

Beyazperdede bu hafta iddialı yapımlar vizyona giriyor. İki Oscar’lı Kevin Costner ile Diane Lane ‘Gitmesine İzin Ver’de bir araya geliyor. Kosovalı yönetmen Visar Morina da ödüllü filmi ‘Yabancı’da ırkçılık yarasına parmak basıyor.

SALİHA SULTAN / KARAR

Türkiye’de sinemada bu hafta 2’si yerli 7 film vizyona giriyor. Sinema sektörü Kevin Costner, Liam Nelson gibi ünlü oyuncuların başrollerinde olduğu yapımlarla salonlara seyirci çekmeye çalışırken Kosovalı yönetmen Visar Morina’nın bu yıl ülkesinde Oscar’a aday gösterilen ‘Yabancı’ filmi öne çıkıyor. Film, Almanya’da yaşayan bir Arnavut’un yaşadıkları üzerinden Avrupa’daki ‘sessiz’ yabancı düşmanlığını ve ırkçı mobingi gözler önüne seriyor. 

Koronavirüs tedbirleri kapsamında gösterim saatleri 22.00’la kısıtlanan Türkiye’de sinema salonlarında bugün 2’si yerli 7 film vizyona giriyor. Küresel gişede salgının yarattığı mali krizin ardından hala istediği başarıyı yakalayamayan yabancı sinema sektörü her ne kadar önümüzdeki iki yıl boyunca salonların normalleşmeyeceğini öngörse de, Kevin Costner, Liam Nelson gibi beyazperde ünlülerinin yer aldığı filmler dolaşımda.

Haftanın öne çıkan yabancı yapımı, Fransa’daki skandal Charlie Hebdo karikatürlerinin yeniden dünyaya servis edilmesiyle gündemimize giren ‘ötekileştirme’, ‘ırkçı mobing’i ele alan, yıllardır Almanya’da yaşayan Kosovalı yönetmen Visar Morina’nın Türkçeye ‘Yabancı’ adıyla aktarılan ‘Sürgün’ filmi. Film, uzun zamandır Almanya’da yaşayan ve bir ilaç şirketinde mühendis olarak çalışan, evli ve üç çocuklu, Kosova doğumlu bir Arnavut olan Xhafer’ın maruz kaldığı zorbalığı ve gittikçe bozulan ruh sağlığı sonucu kendi hayatına sürgün hale gelişini beyazperdeye taşıyor. Misel Maticevic, Sandra Hüller, Rainer Bock gibi oyuncuların rol aldığı film 26. Saraybosna Film Festivali’nde en iyi film ödülüne layık görüldü.

Haftanın ikinci yabancı filmi, yönetmen Thomas Bezucha’nın gerilim türündeki ‘Gitmesine İzin Ver’ Diane Lane ve Kevin Costner’ı yeniden bir araya getiriyor. İkili bu sefer emekli olmuş ve bir ayağı toprağa yakın bir çift olarak beyazperdede. Larry Watson’ın romanından uyarlanan filmde oğullarını kaybetmiş olmanın acısıyla baş etmeye çalışan emekli şerif George Blackledge ve eşi Margaret’ın, ondan kalan tek hatırayı, torunlarını arama hikayesi seyirciye dramatik sahneler eşliğinde aktarılıyor.

Mark Williams’ın (II) yönettiği ‘Dürüst Hırsız’ filminin başrolünde ise Oscarlı Schindler’in Listesi filminin ünlü İngiliz oyuncusu Liam Neeson yer alıyor. Kate Walsh, Anthony Ramos’la beyazperdede arz-ı endam eden Neeson bu kez aşık olduktan sonra teslim olmaya karar veren, bir yandan yozlaşmış polislerle mücadele eden öte yandan yedi eyalette 12 bankayı dolandırdığı için aranan bir banka soyguncusunu canlandırıyor.

2019 yapımı Neasa Hardiman imzalı bilim kurgu, gerilim türündeki ‘Derin Korku’ filmindeyse açıldıkları balıkçı tekneleriyle denizde mahsur kalan tayfanın, su kaynaklarında ortaya çıkan bir tür parazite karşı verdikleri hayat mücadelesini konu ediniyor. Filmin başrollerinde Hermione Corfield, Dag Malmberg, Jack Hickey, Olwen Fouere ve Dougray Scott gibi isimler yer alıyor.

Çağdaş Fransız sinemasının önemli yönetmenlerinden François Ozon’un Aidan Chambers’ın ‘Dance on My Grav’ romanından sinemaya uyarladığı ’85 Yazı’ filmi ise eşcinsel bir gencin Normandiya kıyılarındaki aşk hikayesine odaklanıyor. Félix Lefebvre, Benjamin Voisin, Philippine Velge gibi oyuncuların yer aldığı film Cannes 2020’de yer aldı fakat beklediği ödülü alamayarak, filme övgü yağdıran sinema eleştirmenlerine büyük bir düş kırıklığı yaşattı.   

filmler.jpg

SON ŞAKA YÜZLERİ GÜLDÜRMEK İÇİN GELİYOR 

Haftanın yerli filmlerinde ise yönetmen Muhammet Erkam Bülbül’ün ilk uzun metrajı ‘Son Şaka’ öne çıkıyor. Yerli yapımlar vizyonla mesafesini ısrarla korurken vizyona girme cesareti gösteren aksiyon komedi türündeki film, pandemi ve İzmir’de yaşanan depremin ardından kaygılı olan seyirciyi biraz olsun tebessüm ettirmeyi amaçlıyor.

Serdar Gökalp, Ege Kökenli, Gökay Müftüoğlu, Osman Doğan gibi oyuncuların rol aldığı film, yaptığı telefon şakalarıyla ünlenen bir radyocunun, sevgilisi Ayşen’e yapacağı evlilik teklifinin unutulmaz olmasını planlarken başına gelen komik maceralarla izleyiciyi kahkahaya boğmayı hedefliyor.

Haftanın son filmi Hakan Yücel imzalı ‘Aşk Seni Bulur’ filmi ise aşık olduğu kız ile arasında bir bağ kurmaya çalışan genç bir adam üzerinden romantik bir aşk hikayesini beyazperdeye taşıyor.

9. İzpek Bedia Muvahhit Tiyatro Ödülleri’nde ‘Kerem Yılmazer Yılın En Başarılı Genç Kuşak Erkek Oyuncusu’ ödülüne layık görülen Fırat Kaya’nın başrolde yer aldığı filmde oyuncuya, Aslı Şimşek, Şevki Özcan eşlik ediyor. 

TÜRKİYE’DE SEYİRCİ SAYISI YÜZDE 90 GERİLEDİ

Salgın nedeniyle Birçok film vizyon tarihini bir sonraki yıla ertelerken, Seyirci sayısı bakımından Avrupa’da en büyük düşüş Türkiye’de gerçekleşti. Sinema Salonları Yatırımcıları Derneği’nin verilerine Türkiye’de sinema izleyici sayısı yüzde 90 geriledi.

Avrupa genelinde düşüş oranı yüzde 50, İspanya ve İtalya gibi salgının çok sert seyrettiği ülkelerde bile yüzde 70 düzeyinde. Sinema salonlarının seyirciye sunacak film bulmakta zorlandığı belirtilirken, yerli yapımcıların film üretimi için çekingen davrandığı bildirildi.

Sinema Salonları Yatırımcıları Derneği (SİSAY) genel sekreteri Fevzi Genç ise Türkiye’de pandemi sürecinde seyirci sayısında yaşanan gerilemenin ardında, Avrupa’daki benzer dinamiklere sahip ülkelere kıyasla daha büyük olmasının ana sebebi olarak yerli yapımcıların çekingen davranarak bitmiş yapımlarını vizyona sürmemesini olduğunu söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN