Çanakkale’nin protezli gazileri

Çanakkale’nin protezli gazileri

Tarihe kahramanlık destanı olarak geçen Çanakkale Savaşları’nda uzuvlarını yitiren gazilere o yıllarda üretilen ahşap ve metal aksamlı protezlerin takıldığı bildirildi. Kurulan atölyelerde özellikle kopan bacaklar için protez üretilerek gazilerin ayağa kalkması sağlanıyordu.

Çanakkale Savaşları’ndaki kahramanlıklarıyla adını tüm dünyaya duyuran ve bazıları vatanı, bayrağı ve dini için bir parçalarını Gelibolu Yarımadası’nda bırakan gaziler, kopan ya da kesilmek zorunda kalınan kol ve bacaklarının yerine metal ve ahşap malzemeden yapılmış protezlerle yaşamlarını sürdürdü.

Gelibolu Yarımadası’nda 101 yıl önce gövdelerinin bir parçasını bu kutsal topraklarda bırakan Mehmetçikler için günün zor koşullarına rağmen protezler yapıldığına dair bilgi ve fotoğraflar kayıtlarda yer aldı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Esenkaya, savaşlar sırasında cephede en çok ıstırap çekilen konunun askerlerin uzuvların kesilmesi olduğunu söyledi.  

16-03/13/1.jpg      Tarihi fotoğraflardan yansıyan görüntülerde Çanakkale gazileri için yapılan protezler göze çarpıyor. Protezlerin koldan çok bacaklar için yapıldığı belirtiliyor.

Tarihi belgelerde kimi askerlerin bacaklarının diz altından kesildiği bilgisinin yer aldığını belirten Esenkaya, “Askerlerimizin yeniden yürüme yetisine kavuşması için protez ayaklar yapıldı. Protezler metal ve ahşap aksamlı şekilde üretildi” dedi. 

AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN