Çavuşoğlu: Almanya seyahat uyarısını gözden geçirmeli

Çavuşoğlu: Almanya seyahat uyarısını gözden geçirmeli

Türk Dışişleri'nin Almanya ziyaretinde Türkiye'ye seyahat uyarısının kaldırılması talebi karşılık görmedi ancak bölgesel bazda olumlu adımlar atılacağı kaydedildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Berlin’de mevkidaşı Heiko Maas ile görüştü. Çavuşoğlu, Almanya’nın seyahat uyarısının objektif olmadığını dile getirerek “Almanya’nın bu seyahat uyarısını gözden geçirmesi gerekiyor. Alman dostlarımız da Türkiye’ye tatile gelmek istiyor” dedi. Öte yandan Antalya ve Muğla gibi salgının nispeten kontrol altında ve vaka sayısının az olduğu bölgeler, "güvenli" olarak ilan edilebileceğinin altı çizildi.

AB'nin 13 ülkeyle birlikte Türkiye'ye seyahat yasağını kaldırmaması üzerine bu yılki Türk turizmi ağır darbe almıştı. Tabloyu bir nebze olsun düzeltebilmek amacıyla Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe'den oluşan heyet Almanya'ya gitti.

"TEDBİRLERİMİZİ ALDIK"

Türk heyetinin Alman muhataplarıyla görüşmeleri olumlu geçti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile ortak basın toplantısı düzenledi. Maas, Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısını yönelik, "Seyahat kısıtlamalarının kaldırılması açısından önemli bir adım atıldı. Bir liste hazırlandı; başka adımlar da atılacak" dedi. Bakan Çavuşoğlu ise, "Almanya, seyahat uyarısını gözden geçirmeli. Tedbirlerimizi aldık; misafirlerimizi bekliyoruz" dedi.

BÖLGESEL GÜVENLİ BÖLGE İLANI

Türk heyetinin, ülkemize seyahat uyarısının kaldırılması talebi karşılık görmedi ancak en azından bölgesel bazda olumlu adımlar atılacak. Antalya ve Muğla gibi salgının nispeten kontrol altında ve vaka sayısının az olduğu bölgeler, "güvenli" olarak ilan edilebilecek. Türk heyetinin pandemiyle mücadeleye yönelik verdiği rakamların Almanları etkilediği ifade edildi.

GURBETÇİLERE UYARI GEÇERLİ DEĞİL

Turizm konusunun ele alındığını dile getiren Heiko Maas “Sadece turizm sektörü açısından değil, birçok insanın hayatını doğrudan ilgilendirdiğini ve Türkiye’ye seyahat uyarısının kaldırılmasını istediğini biliyoruz. Almanya tabi bunu AB kapsamında ele almak istiyor. Bu çok önemli bizim için. Seyahat kısıtlamalarının kaldırılması açısından önemli adım atıldı. Liste hazırlandı; bu bir adımdır. Daha başka adımlar da olacaktır. Genel olarak Türkiye’ye seyahat açısından aile ziyaretleri yapmak, yakınlarını akrabalarını ziyaret etmek isteyen insanlar açısından, Dışişleri Bakanlığının çıkardığı seyahat uyarısı geçerli değildir. Onlar rahatlıkla gidip gelebilirler. Karşılıklı yakın temasta bulunacağız, paylaşımda bulunacağız” ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE TÜRKİYE’YE YASAĞI KALDIRDI

The Telegraph’ın haberine göre İngiltere, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 75 ülkeye pazartesiden itibaren uçuş yasağını kaldırmaya hazırlanıyor. İngiltere Dışişleri Bakanlığı aldığı karar ile İngiliz vatandaşları neredeyse tüm AB ülkeleri ile aralarında Türkiye, Tayland Avustralya ve Yeni Zelanda’nın yer aldığı 75 ülkeye kısıtlama olmadan seyahat edebilecek. Haberde, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın uçuş yasağını kaldırmasının nedeni olarak, söz konusu 75 ülkede yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle görülen vakaların düşüşe geçmesi ve hükümetler tarafından açıklanan verilerin güvenilir bulunması gösterildi. Bakanlığın kararı aynı zamanda belirtilen 75 ülkeyi ziyaret eden İngilizlerin, yurda döndüklerinde 14 gün karantinaya alınmayacağı anlamına da geliyor.

SEYAHAT KRİZİ 1 YIL DAHA SÜREBİLİR

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) verilerine göre 2019’da uluslararası arenada turist sayısı 1 milyar 460 milyon seviyesinde gerçekleşti. Kovid-19 salgının baş gösterdiği 2020 sonunda ise turist sayısının yaklaşık yüzde 30 gerileyerek 1 milyara gerilemesi bekleniyor. Dünya genelinde bilim ve araştırma merkezleri tarafından turizm endüstrisinin geleceğine dair geliştirilen senaryolara göre de salgın kapsamında alınan tedbirlerin ve salgının neden olduğu psikolojik etkilerin, uluslararası seyahat krizini en az bir yıl daha sürdüreceği öngörüyor. Mevcut tablo karşısında global turist sayısının 2003 SARS salgınında yüzde 0,4’lük, 2009 ekonomik krizinde ise yüzde 4’lük küçülme yaşadığını hatırlatan Deric Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Farzad Tavakkoli, kovid-19’un küresel turizm sektörünün son 20 yıldaki en büyük krizi olacağını söyledi.

YABANCI MİSAFİRLER BİZE GÜVENİYOR

Almanya’nın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Türkiye’ye yaptığı seyahat uyarısını “hayal kırıklığı” olarak nitelendiren Çavuşoğlu, yapılan ikili görüşmede bu hissiyatın giderilmesine yönelik yapılanlara ilişkin soruya “Bazı Alman gazeteci dostlarımız bu olaydan dolayı Almanya’ya küsecek miyiz diye sordu. Burada küsmek olmaz, yanlış bir bilgi varsa düzeltmek bizim görevimizdir. Daha fazla angajmana ve diyaloğa ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, uyarılara rağmen Alman turistlerin Türkiye’ye gelmeye başladığını da ifade ederek, Almanlar ile Almanya’da yaşayan Türklerin seyahatlerini tamamladıktan sonra 14 gün izolasyon kuralından çekindiklerini söyledi. Kendisinin de Antalya’da Alman komşuları bulunduğunu ve onların Türkiye’ye gelmeye başladığını dile getiren Çavuşoğlu, “Bunun sebebi Türkiye’yi güvenli görmeleri. Bu seyahat uyarısı ve engeller kalkarsa daha rahat bir ortamda gelecekler.” diye konuştu.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN