Çin'den tahliye edilen 42 kişi Ankara'ya getirildi

Çin'den tahliye edilen 42 kişi Ankara'ya getirildi

Koronavirüs salgınının yaşandığı Çin'in Vuhan kentinden tahliye edilen 32'si Türk vatandaşı 42 kişiyi taşıyan askeri uçak, Ankara'daki Etimesgut Havaalanı'na indi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, "Bugüne kadar koronavirüs tanısı olan hastamız olmadı. 6 yaşındaki Çinli vatandaşın da bugün çıkan sonucu negatif oldu" ifadelerini kullandı.

Çin'de patlak veren yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle Vuhan'dan tahliye edilen Türkiye vatandaşlarının da aralarında bulunduğu 42 kişiyi taşıyan ambulans uçak Ankara'ya indi.

20-02/01/5e35b33c5542821918cab5d7.jpg

Sağlık Bakanlığınca planlanan tahliye operasyonu için ambulansa çevrilen Türk Silahlı Kuvvetlerine ait A400 M tipi askeri kargo uçağı, yaklaşık 32 saatlik tahliye operasyonunun ardından, alınan tedbirler çerçevesinde Etimesgut Askeri Havalimanında hangarların arkasındaki en uzak alana çekildi.

Uçaktaki 32 Türkiye, 6 Azerbaycan, 3 Gürcistan ve bir Arnavutluk yurttaşı olmak üzere 42 yolcu ile mürettebat, teknik ekip ve sağlık personelinden oluşan toplam 62 kişi, 17 ambulans ile Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi'ne götürülecek.

20-02/01/5e35b6325542821918cab5e9.jpg

Uçak ile içinde bulunan malzemeler de Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) uzmanlarınca arındırma işlemine tabi tutulacak. KBRN gaz maskesi ve KBRN kıyafeti giymiş personel tarafından özel kimyasallar ve teçhizat kullanılarak, uçağın iç ve dış arındırma işlemleri yapılacak. Sonrasında da meydana kurulan KBRN Dekontaminasyon Çadırı'nda her uçak personeli için tek tek arındırma işlemi gerçekleştirilecek.

Uçakta bulunanlar, 14 gün boyunca tek kişilik odalarda gözlem altında tutulacak ve 3 günde bir her birinin tetkikleri yapılacak. Yemek dahil tüm hizmetler tek kullanımlık malzemelerle verilecek ve tüm atıkları tıbbi atık olarak değerlendirilip özel poşetlerle atılacak.

20-02/01/cin-den-gelen-tahliye-ucagi-ankara-ya-indi-682852-1.jpg

MSB'DEN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, " 'Koca Yusuf Operasyonu' başarılı şekilde tamamlandı. Türk ve dost ülke vatandaşlarını Çin’in Vuhan kentinden alarak Ankara’ya getiren uçağımız yaklaşık 32 saatlik tahliye operasyonunu tamamlayarak Ankara’daki Etimesgut Havaalanına indi" ifadeleri kullanıldı.

20-02/01/2020-02-01_212401.jpg

"VİRÜSLE ALAKALI HERHANGİ BİR VAKA YOK"

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen, "Sadece Vuhan değil, Çin'in genelinde de hiçbir vaka Türk vatandaşları için söz konusu değil" dedi.

Önen, Çin'in Vuhan kentinden tahliye edilen 42 kişiyi taşıyan uçağın beklendiği Etimesgut Askeri Havaalanı'nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Vuhan kentinde bulunan Türkiye yurttaşlarının belli noktalarda toplandıktan sonra havalimanına intikallerinin yapıldığını anlatan Önen, "Sevindirici yönü, vatandaşlarımızın hiçbirisinde bu virüsle alakalı herhangi bir vaka yok. Sadece Vuhan değil, Çin'in genelinde de hiçbir vaka Türk vatandaşları için söz konusu değil." dedi.

20-02/01/5e35b79d5542821918cab5fa.jpg

Vuhan'daki yurttaşlara ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını aktaran Önen, "Giderken uçağımız boş gitmedi. Çin'e tıbbi malzeme yardımında bulunduk. Bu, Çin makamları tarafından da şükranla karşılandı" diye konuştu.

Uçağa binen 42 kişide herhangi bir şekilde koronavirüse rastlanmadığını tekrarlayan Önen, gelen kişilerin iki hafta süreyle Zekai Tahir Burak Hastanesinde izleneceğini bildirdi.

Bir soru üzerine 6 kişinin kendi istekleriyle uçağa binmediğini belirten Önen, bu kişilerin "kimlik bilgilerinin bazı sitelerde paylaşılmasını" gerekçe gösterdiklerini aktardı.

Başka bir soru üzerine Çin'de virüsün görülmediği eyaletin kalmadığına işaret eden Önen, buna karşın Çin makamlarının, ilk günlerdeki hızlı yayılma durumunun kontrol altına alınmaya başlandığını aktardığını kaydetti.

20-02/01/ankara-koronavirus.jpg

"HASTA GİBİ MUAMELE GÖRMEK İSTEMİYORLAR"

Tahliye uçağında bulunan Anadolu Ajansı muhabiri Mesut Tankulu şunları söyledi:

"Hasta gibi bir muamele görmek istemiyorlar. Hepsi sağlam, sağlıklı bireyler. Öksürdüklerini bile görmedim. Tüm kontrolleri yapıldı. Tahliyenin son aşamasına kadar her şey sorunsuz gerçekleşti. Herkesin eldivenleri, malzemeleri saat başı değiştirildi, elleri ve elbiseleri temizlendi. Kendilerine özel kumanyalar dağıtıldı. Vuhan'da sadece maske takanları gördük ancak uçakta bulunanlar koruyucu tulumlarını giymişti."

"BUGÜNE KADAR HİÇBİR KORONAVİRÜS TEŞHİSİ KONAN VATANDAŞIMIZ OLMADI"

Havalimanında açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, şunları aktardı:

"Aileleriyle birlikte 32 Türk, 6 Azerbaycan, 3 Gürcistan, 1 Arnavutluk vatandaşı olmak üzere 42 kişi Türkiye'ye getirildi. Bütün tedbirler alınarak getirildiler. Yolcularımızın hiçbirinde hastalık belirtisi olmadığını ifade ettiler. Getirdiğimiz 42 vatandaşımızla ilgili şu an hasta kabulü yapılmayan, sadece bu yolcularımıza kullanılmak üzere, ekipmanları hazır olan bir hastanemizi organize ettik. Dünyanın bugüne kadar şu an bildiğimiz şekliyle hiçbir ülke getirdiği vatandaşlarını hastane ortamında takip etmedi. Bu anlamda bizim her hastayı bir odada 14 günlük zaman diliminde takiplerini yapmayı bilim kurulunun önerileri doğrultusunda planladık. İlk günden itibaren her 3 günde bir numuneleri alınıp tetkikleri tek kullanımlık malzemelerle yapılması planlandı. Özellikle DSÖ ciddi durum ilan etmeden önce ülke olarak bütün tedbirlerimizi erken dönemde aldık. Bugüne kadar hiçbir koronavirüs teşhisi yapılan vatandaşımız olmadı. 6 yaşındaki Çinli vatandaşın da bugün çıkan sonucu negatif oldu."

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN