Koronavirüs'ten Çin dışında ilk can kaybı

Koronavirüs'ten Çin dışında ilk can kaybı

Filipinler'de yeni tip koronavirüs nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden kişinin Çin'in dışında bu hastalıktan ölen ilk insan olduğu vurgulandı. Öte yanda Çin'de gizemli hastalıktan hayatını kaybedenlerin sayısı 304'e yükseldi.

Filipinler'de yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti.

Dünya Sağlık Örgütü Filipinler Temsilcisi Rabindra Abeyasinghe, yaptığı açıklamada, geçen hafta başkent Manila'da öksürük ve boğaz ağrısından şikayetiyle doktora giden ve yapılan tetkiklerde yeni tip koronavirüs teşhisi konulan 44 yaşındaki bir Çin vatandaşının hayatını kaybettiğini açıkladı.

Filipinler'deki koronavirüsten ölen kişinin, Çin'in dışında bu virüsten yaşamını yitiren ilk kişi olduğu bildirildi.

ÇİN'DE ÖLENLERİN SAYISI 304'E YÜKSELDİ

Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, (NHC) ülke geneline yayılan Hubey eyaleti merkezli 2019-nCoV salgınında ölü sayısı 304'e, salgından etkilenenlerin sayısı ise 2 bin 110'unun durumu ağır olmak üzere 14 bin 380'e çıktı.

Bununla birlikte salgından etkilenme durumu şüpheli olanların sayısı 19 bin 544 olurken, enfekte vakalarla temasa geçtikleri gerekçesiyle müşahade altına alınanların sayısı 137 bin 594 kişiye ulaştı. Ayrıca bugüne kadar iyileşerek taburcu edilen kişilerin sayısı ise 328'e çıktı.

NHC ayrıca salgın nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin cesetlerinin hastanenin yakın yerlerinde krematoryum alanlarında yakılacağını da duyurdu.

Çin anakarası dışında virüs tespit edilen kişi sayısı Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 14, Makau Özel İdari Bölgesi'nde 7'ye çıktı.

SON 24 SAATTE 45 CAN KAYBI, 2 BİNDEN FAZLA YENİ VAKA TESPİTİ

NHC ayrıca son 24 saatte salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 45, virüs tespit edilen yeni vaka sayısının ise 2 bin 590 arttığını bildirdi.

20-02/02/2-1580629272.jpg

Ülke genelindeki toplam can kaybının 294'ü koronavirüsün merkez üssü Hubey eyaletinde gerçekleşirken, eyaletteki kesinleşen koronavirüs vakası ise 9 bin 74 olarak açıklandı.

Hubey eyaletinde Bahar Bayramı tatili de 13 Şubat'a kadar uzatıldı.

Bununla birlikte eyaletlerde virüs tespit edilen vaka sayısı Guangdong'da 604, Cıciang'da 599, Hınan'da 493, Hunan'da 389, Ciangşi'de 333, Anhui'de 297, Ciangsu'da 236, Sıçuan'da 231, Şandong'da 225'e çıktı.

Ayrıca vaka sayısı merkezi yönetime doğrudan bağlı kentlerden Pekin'de 168, Şanghay'da 177, Çongçing'de 262, Tiencin'de 41'e çıktı.

Çin dışında ise Japonya'da 20, Tayland'da 19, Singapur'da 16, Güney Kore'de 12, Avustralya'da 9, Malezya, ABD ve Almanya'da 8'er, Fransa ve Vietnam'da 6'şar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kanada'da 4'er, İngiltere, Rusya ve İtalya'da 2'şer, Nepal, Kamboçya, Sri Lanka, Hindistan, Filipin, Finlandiya, İspanya, İsveç'te birer vaka görüldü.

SALGIN ALTINDAKİ KENTLERDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Hubey'e bağlı Huanggang ve Cıciang'a bağlı Vıncou kentinde halkın hareketlerinin azaltılarak kontrol edilmesine yönelik önlemler alandı.

Yerel hükümetler tarafından yapılan açıklamada, bu iki şehirden her evden 2 günde bir, bir kişinin dışarı çıkarak günlük alışverişleri yapacağı, evdeki diğer kişilerin ise salgın önleme çalışması, hastaneye gitme durumu, yerel hükümetin yapılmasına izin verdiği işlere gitme durumunun dışında sokağa çıkmaması gerektiği belirtildi.

20-02/02/4.JPG

Huanggang ve Vıncou kentlerinin toplam nüfusu 18 milyona yaklaşıyor.

Hubey eyaletinde daha önce başta eyaletin ve salgının merkezi olarak görülen Vuhan kenti ile eyaletteki 16 kentte metro, feribot, otobüs gibi toplu ulaşım hizmetler durdurulmuş, bazı kentlerde hastane, eczane, petrol ofisi ve gıda marketlerinin dışındaki işletmelerin çalışmaması gerektiği açıklanmıştı.

ENDONEZYA 238 VATANDAŞINI TAHLİYE ETTİ

Metro TV kanalının haberine göre, 238 Endonezyalıyı taşıyan Batik Havayolları'na ait uçak, ülkenin kuzeybatısında yer alan Batam Adası'ndaki Hang Nadim Havalimanı'na indi.
 
Sağlık Bakanı Terawan Agus Putranto, tahliye edilen tüm vatandaşlarının sağlık durumlarının iyi olduğunu belirterek, 4 vatandaşın kendi isteğiyle gelmeyi reddettiğini ve 3 kişinin ise sağlık durumundan dolayı geçiş izni alamadığını açıkladı.
 
Batam'dan geçici bir süre sonra 238 kişinin, 3 askeri uçakla Riau Adaları içerisindeki Natuna bölgesine götürüleceğini ifade eden Putranto, tahliye edilenlerin askeri hastanede 14 gün karantina altında tutulacağı bilgisini paylaştı.
 
Dışişleri Bakanı Retno Marsudi de tahliye işleminin başarıyla sonuçlanmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
 
20-02/02/1-1580629296.jpg
 
DÜNYADA 14 BİN 500'DEN FAZLA KİŞİDE GÖRÜLDÜ
 
Çin'in Hubey eyaletinin Vuhan kentinde ortaya çıkan ve başlarda kaynağı bilinmediğinden "gizemli hastalık" olarak anılan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV), bugüne kadar dünyada 14 bin 500'den fazla kişide görüldü.

Çin genelinde 304 kişinin ölümüne neden olan ve 14 bin 380 kişiye bulaşan virüs, çıkış yerinden dolayı "Vuhan virüsü" diye de adlandırılıyor.

Yeni tip koronavirüs hava yoluyla bulaşıyor, ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkıyor.

İleri safhalarda, zatürre ve böbrek yetmezliğine neden olan virüs, nihayetinde ölümle sonuçlanabiliyor.

25'TEN FAZLA ÜLKEDE GÖRÜLDÜ

Virüs, Çin ana karası dışında Hong Kong ve Makao özel idari bölgeleriyle Tayvan'da görülürken, bölgede Tayland, Güney Kore, Japonya, Singapur, Vietnam, Malezya, Sri Lanka, Kamboçya, Nepal, Hindistan ve Filipinler makamları ülkelerinde virüsü taşıyanların bulunduğunu doğruladı.

Yeni tip koronavirüs, çoğunlukla Çin'den giden kişiler yoluyla Fransa, İtalya, İngiltere, Almanya, İsveç, İspanya, Finlandiya, Rusya, Kanada, ABD, Avustralya ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) de sıçradı.

Yeni tip koronavirüs nedeniyle Çin dışındaki ilk ölüm Filipinler'de görüldü. Yetkililer, geçen hafta başkent Manila'da öksürük ve boğaz ağrısı şikayetiyle doktora giden ve yapılan tetkiklerde yeni tip koronavirüs teşhisi konulan 44 yaşındaki bir Çin vatandaşının hayatını kaybettiğini açıkladı.

20-02/02/3.jpg

Virüsün görüldüğü bölge ve ülkelerle vaka sayıları şöyle sıralanıyor:

"Hong Kong Özel İdari Bölgesi 14, Makao Özel İdari Bölgesi 7, Tayvan 10, Japonya 20, Tayland 19, Singapur 16, Güney Kore 15, Avustralya 9, Malezya 8, Almanya 8, ABD 8, Fransa 6, Vietnam 6, BAE 4, Kanada 4, İtalya 2, Rusya 2, İngiltere 2, Hindistan 2, Nepal 1, Kamboçya 1, Sri Lanka 1, Filipinler 1, Finlandiya 1, İsveç 1 ve İspanya 1." 

ÇOK SAYIDA HAVAYOLU ŞİRKETİ UÇUŞLARINI ASKIYA ALDI

Aralık 2019'da ortaya çıkan virüsün yılbaşında Çin'den gelenler aracılığıyla yayılmasıyla Asya-Pasifik bölgesinde, Avrupa'da, Orta Doğu'da ve Afrika'da çok sayıda hava yolu şirketi Çin'e uçak seferlerini geçici olarak durdurdu.

Uçak seferlerini iptal eden hava yolu şirketlerine Kanada Hava Yolları Air Canada, Amerikan hava yolu şirketleri Delta ve American Airlines da katılırken; Rusya'nın Ural Hava Yolları da salgın nedeniyle Çin'in dört kentine uçuşlarını durdurduğunu belirtti.

Türk Hava Yolları (THY) da Çin'de Pekin, Guangzhou, Şanghay ve Şian şehirlerine düzenlenen seferlerin 9 Şubat'a kadar durdurulduğunu açıkladı.

DÜNYANIN PEK ÇOK ÜLKESİ VUHAN'DAKİ VATANDAŞLARINI TAHLİYE EDİYOR

ABD, Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda, Singapur, Hindistan, Bangladeş, Sri Lanka, Malezya, Endonezya, yeni tip koronavirüsün ortaya çıktığı Vuhan'daki vatandaşlarını özel uçak seferleriyle tahliye ederken, kentteki 32'si Türk 42 kişi, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait A400M tipi kargo uçağıyla dün akşam Türkiye'ye getirildi.

İspanya, İtalya, Portekiz, İngiltere, Fransa, Hırvatistan, Macaristan gibi birçok Avrupa ülkesi de salgın nedeniyle Çin'in Vuhan kentindeki vatandaşlarını tahliye etmek için harekete geçerken, Vuhan kentinden tahliye edilen Avrupalılar önceki gün iki ayrı uçakla Fransa ve İngiltere'ye geldi. Çin'den tahliye edilen Alman vatandaşlarını taşıyan uçak dün Almanya’ya ulaştı.

Ürdün de Royal Jordan Havayollarına ait bir uçağın, salgının ortaya çıktığı Vuhan'a giderek, çoğunluğu Ürdünlü olmak üzere Filistin, Lübnan, Tunus, Bahreyn ve Ummanlı 71 öğrenciyi Amman'a getirdiğini bildirdi.

Aralarında ABD, Japonya, Endonezya, Hindistan, Kazakistan, İngiltere, Finlandiya, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve Türkiye’nin olduğu birçok ülke salgın nedeniyle vatandaşlarına Çin'e seyahat uyarısı yaparken, pek çok ülke vatandaşlarına Hubey eyaletine seyahat etmekten kaçınmaları tavsiyesinde bulundu.

Diğer yandan, ABD, Filipinler, El Salvador, Avustralya ve Singapur, virüs salgını nedeniyle son günlerde Çin'i ziyaret etmiş yabancı ülke vatandaşlarına seyahat yasağı getirerek, Çin'den gelen yabancı uyruklu vatandaşların, ülkeye girişine geçici olarak izin verilmeyeceğini belirtti.

ÇİN'E KOMŞU BAZI ÜLKELER SINIRLARINI KAPATIYOR

Çin ile kara sınırı olan ülkelerden Rusya, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle Çin ile sınırını kapatma ve Çin vatandaşlarına vize sınırlaması getirme kararı aldı.

Moğolistan, Çin ile sınır kapısını kapattığını duyurdu.

Kazakistan, Çin sınırındaki Horgos Serbest Ekonomik Bölgesi'nin kendi sınırındaki kısmının faaliyetini durdurma kararı aldı. Ülkede, Çinli transit yolcular için uygulanan 72 saatlik vizesiz giriş süreci durduruldu.

Kırgızistan, salgına karşı tedbir amaçlı, Çin ile kara sınır kapısını kapattı ve uçak seferlerini durdurdu. 

Pakistan, salgın tehlikesi nedeniyle iki ülke arasındaki tek sınır kapısının açılışını nisana erteledi.

Öte yandan, Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi, ana kara ile hızlı tren ve vapur seferlerini askıya alırken, Tayvan da yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle Çin'den iş gezisi ve birkaç istisnai durum haricinde adaya girişleri durdurdu.

DSÖ "ACİL DURUM" İLAN ETTİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Komitesi, 30 Ocak'ta, yaptığı toplantıdan sonra Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgınıyla ilgili "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan etti.

DSÖ, önceki gün, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle bu ülkeyle sınırların kapatılmasının insanları yasa dışı yollardan Çin'e girmeye itebileceği ve bunun sonucunda salgının daha da yayılabileceği uyarısında bulundu. 

İLK OLARAK VUHAN'DA GÖRÜLMÜŞTÜ

Virüs, ilk olarak Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık 2019'da tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık 2019'da kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli" hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN