Corona virüse karşı hangi kumaşlar etkili ve hangi kumaşlar tehlikeli? DSÖ kılavuzuna göre kumaş maske nasıl yapılır?

Corona virüse karşı hangi kumaşlar etkili ve hangi kumaşlar tehlikeli? DSÖ kılavuzuna göre kumaş maske nasıl yapılır?

Koronavirüse karşı hangi maskeler kullanılmalı? Hangi kumaşlardan maske yapılmalı? sorularının yanıtları internette araştırılıyor. Corona virüsüne karşı maske kullanımına ilişkin kılavuzunu güncelleyen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), belirli kumaşlardan yapılan maskelerin kullanılması tavsiyesinde bulundu. Peki, maske nasıl temizlenmeli? İşte, kumaş maske için dikkat edilmesi gerekenler...

'DSÖ kılavuzuna göre kumaş maske nasıl yapılır?', 'Corona virüse karşı hangi kumaşlar daha etkili?', 'En güvenli ve en riskli kumaş maskeler hangileri?' sorularının yanıtlarını haberimizde aktardık. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koronavirüse karşı maske kurallarını güncelleyerek, kamusal alanda herkesin maske takması gerektiğini açıkladı. Örgüt, nüfusun risk altında olmayan kesiminin kumaş maske takabileceğini de duyurdu. Peki, 'maskenin kaç kat olması gerekiyor?' Detaylar haberimizde...

COVID-19'A KARŞI HANGİ MASKELER TERCİH EDİLMELİ?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), corona virüse (koronavirüs) karşı maske kullanımına ilişkin kılavuzunu güncelledi. Yeni kılavuzda, sosyal mesafenin korunamadığı alanlarda ve toplu ulaşım gibi kalabalık yerlerde herkesin maske takması öneriliyor. Bununla birlikte, medikal maskelerin sağlık çalışanlarının yanı sıra risk altındaki kişiler için ayrılması gerektiği, nüfusun geri kalanının bazı kurallar dahilinde üretilmiş kumaş maske takabileceği belirtildi.

DSÖ direktifinde, kumaş maskelerin virüse karşı nasıl üretilmesi gerektiğine dair de ayrıntılı bilgiler yer aldı. İşte, kumaş maske hazırlarken veya satın alırken dikkat edilmesi gerekenler:

MASKE YAPIMINDA HANGİ KUMAŞLAR KULLANILMALI?

DSÖ kılavuzunda, kumaş maske üretiminde en önemli adımlardan birinin kumaş seçimi olduğu vurgulanıyor. Zira seçilen kumaş, maskenin virüse karşı filtreleme verimliliğini belirlediği gibi, kullanan kişinin maskeyle nefes alabilmesi için de kritik önemde.

Kumaşın filtreleme gücü, dokuma sıklığı, iplik çapı veya dokumasız kumaşların üretim sürecindeki işlemler gibi birçok faktörle değişkenlik gösteriyor. ‘Nefes aldırma’ becerisi de kumaş türleri arasında değişiyor. Bir maskenin hem filtreleyip hem de nefes aldırması ise bilimsel olarak bu iki özelliğin bir fonksiyonu (Q değeri) üzerinden hesaplanıyor. Bazı kumaşların çok iyi filtrelemesine rağmen nefes aldırmayacağı belirtilirken, Q değeri en az 3 olan kumaşlar maske için tavsiye ediliyor.

DSÖ kılavuzunda Q değeri en yüksek olan kumaş, dokumasız polipropilen. Bu kumaşı koton ve polyester izliyor.

ESNEYEN KUMAŞLARDAN KAÇININ

Kılavuza göre, dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de, esneyen kumaşların kullanılmaması. Kumaşın esnemesi nedeniyle delik boyutlarının büyüyeceğine, maskenin zaman içinde filtreleme özelliğinin düşüş göstereceğine dikkat çekiliyor. DSÖ, elastik kumaşların yüksek ısılarda yıkanma konusunda da yeterince dayanıklı olmadığını ve filtreleme gücünün daha hızlı azalacağını da belirtiyor.

CORONA VİRÜS MASKESİ KAÇ KAT OLMALI?

DSÖ kılavuzuna göre, medikal olmayan maskelerin kullanılan kumaşa göre en az üç katlı olması gerekiyor. Buna göre, naylon kumaşlar veya yüzde 100 polyester, ikiye katlandığında iki ila beş kat daha fazla filtreleme özelliğine sahip oluyor. Dörde katlandığında ise bu özellik iki ila yedi kat artıyor. Koton mendillerden yapılan maskelerin en az dört katlı olarak kullanılması gerektiği ama bu durumda bile filtreleme verimliliğinin yüzde 13’te kaldığı belirtiliyor. Sargı bezi çok geçirgen materyallerin defalarca katlansa bile yüzde 3 oranındaki bir filtreleme verimliliğinin üzerine çıkmasını zor olduğu vurgulanıyor.

HANGİ İLLERDE MASKE TAKMA ZORUNLULUĞU VAR?

YENİ DÜZENLEMEYE GÖRE KİMLER NEREDE MASKE TAKMAK ZORUNDA?

MASKE TAKMAMANIN CEZASI NEDİR?

İDEAL KUMAŞ KOMBİNASYONU NEDİR?

DSÖ kılavuzunda, medikal olmayan maskeler için ideal kumaş kombinasyonu da, en az üç kat içerecek şekilde şöyle sıralanıyor:

1) En içerideki katman, koton veya koton türevleri gibi hidrofilik (nem alıcı) bir malzemeden yapılmalı;

2) En dış katman, filtreleme gücü yüksek olan polipropilen, polyester veya bu ikisinin karışımından oluşacak bir hidrofilik malzemeden oluşmalı;

3) Orta katman, sentetik dokumasız polipropilen veya koton gibi bir kumaştan oluşmalı. Bu sayede dış katmanın geçirmiş olabileceği damlacıkları tutabilmeli.

KUMAŞLARI 'KAPLAMAYIN'

DSÖ, kumaşların balmumu veya streç film gibi malzemelerle kaplanmaması gerektiği konusunda da uyarıda bulundu. Kılavuza göre, bu tür malzemeler kumaşın filtreleme gücünü artırıyor olsa da, nefes aldırmasını engelliyor. Bu nedenle, sözgelimi taşıyıcı birinin ‘kaplanmış’ bir maske takması, verdiği nefesin maskenin kenarlarından filtrelenmemiş şekilde dışarıya çıkmasına ve virüsün yayılmasına yol açabilir.

KUMAŞ MASKE NASIL TEMİZLENMELİ?

DSÖ, kumaş maskelerin sadece bir kişi tarafından kullanılması ve paylaşılmaması gerektiğini vurguladı. Kumaş maskelerin ıslandığında veya kirlendiğinde değiştirilmesi, sık sık yıkanması ve yıpranan maskelerin derhal atılması gerektiği belirtildi. Maskelerin en az 60 derecede yıkanması gerektiği bilgisi de verildi.

DOĞRU MASKE KULLANIMI NASIL OLMALI?

EVDE CORONA VİRÜSÜ MASKESİ NASIL YAPILIR?

KORONAVİRÜSTE İKİNCİ DALGA OLUR MU?

TÜRKİYE'NİN GÜN GÜN NORMALLEŞME TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN

YURT İÇİ SEYAHATLARDE ZORUNLU OLAN 'HES KODU' ALMAK İÇİN TIKLAYIN

e-DEVLET'TEN SEYAHAT İZİN BELGESİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN