Doğru maske kullanımı nasıl olmalı? Uzmandan uyarı: Islak ve terli maskeyi derhal atın!

Doğru maske kullanımı nasıl olmalı? Uzmandan uyarı: Islak ve terli maskeyi derhal atın!

Birçok şehirde maskesiz sokağa çıkmak yasaklanırken, birçok mekana da maskesiz girmeye izin verilmiyor. Corona virüs (koronavirüs) vakalarında yaşanan artışa bakıldığı zaman uzun bir süre daha maske, sosyal hayatımızın değişmez bir parçası olacak. Vatandaşlar, 'maske nasıl kullanılmalı?' sorusunun yanıtını araştırırken, uzmanlar spor yaparken maske takılmaması önerisinde bulunuyor. İşte detaylar...

'Doğru maske kullanımı nasıl olmalı?', 'Maske nasıl takılır?' sorularının yanıtlarını sayfamızda aktardık. Koronavirüs (corona virüs) salgın hastalığının yayılmasının önüne geçmek amacıyla restoran, kargo şubesi, market, AVM gibi onlarca mekana maskesiz girmek yasaklandı. Doğru maske kullanımının önemine dikkat çeken uzmanlar, özellikle yaz aylarında yer bulaşan maskelerin bir an evvel değiştirilmesi gerektiğini dile getiriyorlar. Detaylar haberimizde...

DOĞRU MASKE KULLANIMI NASIL OLMALI?

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, maskeye ter veya su temas ettiğinde özelliğini kaybedeceğini belirterek, "Onun için yazın yanınızda mutlaka yedek maske taşıyın, ıslanınca hemen değiştirin" dedi.

Yalçın, covid-19 salgın hastalığının devam ettiğini, bunun için tedbirlere uymak gerektiğini söyledi. Isınan havayla insanların denize, havuza girdiğini anlatan Yalçın, denizlerin yüzmek için güvenli olduğunu ancak sosyal mesafeyi koruyarak yüzmek, çıkınca ıslak kalmamak gerektiğini vurguladı.

Havuzlar için sıkı tedbirler alınması gerektiğini vurgulayan Yalçın, şu uyarılarda bulundu:

* Havuza girerken duş alınmalı, ayakta terlik veya başka bir şey bulunmalı, bone takılması gerekiyor. Havuz kenarında insanların ortak kullanacağı malzemeler bulunmamalı.

* Şezlong aralarında 1,5 - 2 metre mesafeye dikkat edilmeli. Havuzda, kloru belirli noktada tutmak gerekiyor.

* Havuzlarda bir kişiye, 5-6 metreküplük alan ayırmak lazım. Havuzun büyüklüğü, yüksekliği ve derinliğine göre bu değişir. Havuzun hacmine göre metrekare hesabı yapılmalı.

HANGİ İLLERDE MASKE TAKMA ZORUNLULUĞU VAR?

MASKE TAKMAMANIN CEZASI NEDİR?

YENİ DÜZENLEMEYE GÖRE KİMLER NEREDE MASKE TAKMAK ZORUNDA?

"ÇOCUK HAVUZLARINA DİKKAT EDİLMELİ"

Küçüklerin sosyal mesafeye uymaları zor olacağı için çocuk havuzlarının açılmasında sakınca olabileceğine değinen Yalçın, hastalıklı bir çocuk havuza girdiğinde mesafeyi koruyamayacağı için sorunlar ortaya çıkabileceğini dile getirdi.

Yalçın, salgının bir anda yok olmayacağını belirterek şunları söyledi:

* Salgın belirli bir süre pik seviyesine çıktıktan sonra düşüyor ama sıfırlanmayacak. Burada önemli olan önlemleri sürdürerek maske takmak, el yıkamak, sosyal mesafeyi korumak.

"ISLANAN MASKEYİ HEMEN DEĞİŞTİRİN"

* Eğer tedbirlere devam edilmezse yine yükselişe geçer. Hava da ısındı, sıcak havada maske takmak zor olacak.

* Maskeye ter veya su temas ettiğinde hiçbir anlamı kalmaz, dikkatli olmak gerekiyor. Onun için yazın yanınızda mutlaka yedek maske taşıyın. Islanan maskenizi hemen değiştirin.

"SPOR YAPARKEN MASKE TAKMAYIN"

* Spor esnasında maske kullanmayın. Hem terle ıslanır hem de ağır spor yaparken akciğerlerde sıkıntı yaratabilir ancak yürüyüşlerde maske kullanılmalı.

MASKE ALIRKEN/YAPARKEN HANGİ KUMAŞLAR TERCİH EDİLMELİ?

EVDE CORONA VİRÜSÜ MASKESİ NASIL YAPILIR?

KORONAVİRÜSTE İKİNCİ DALGA OLUR MU?

TÜRKİYE'NİN GÜN GÜN NORMALLEŞME TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN

YURT İÇİ SEYAHATLARDE ZORUNLU OLAN 'HES KODU' ALMAK İÇİN TIKLAYIN

e-DEVLET'TEN SEYAHAT İZİN BELGESİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN