Koronavirüs aşısı ne zaman ve nasıl yapılacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan tarih verdi!

Koronavirüs aşısı ne zaman ve nasıl yapılacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan tarih verdi!

Corona virüsü aşısı ücretli yoksa ücretsiz mi, merak konusu oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Ocak Perşembe ya da 15 Ocak Cuma günü covid-19 aşılama işleminin başlayacağını duyurdu. Öncelikli olarak sağlık çalışanları ve risk grubunda bulunan vatandaşların olacağı aşı ücretsiz yapılacak. İşte detaylar...

Merakla beklenen koronavirüs (covid-19) aşısı Türkiye'ye geldi. Çinli Sinovac şirketinden alınan 3 milyon doz aşı, ilk etapta sağlık çalışanları ve yaşı ilerlemiş, kronik rahatsızlığı bulunan risk grubundaki vatandaşlara ücretsiz olarak yapılacak.

CORONA VİRÜSÜ AŞISI NE ZAMAN YAPILACAK?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin'den gelen Sinovac aşısının önümüzdeki süreçte resmen aşılamaya geçileceği bilgisini paylaşmıştı. Bakanlar Toplantısı'nın ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aşılama işlemlerinin 14 Ocak 2021 Perşembe veya 15 Ocak 2021 Cuma günü başlayacağını açıkladı. Aşı takvimi e-Nabız platformundan yayınlanacak ve aşı sırası gelen vatandaşlar e-Nabız uygulaması aracılığıyla aşı olacağı tarihi, saati, sağlık merkezini öğrenebilecek.

1470831.jpg

COVID-19 AŞISI NERELERDE YAPILACAK?

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 27 bin Aile Sağlık Merkezi süreçte etkin ve hızlı rol oynayacak. Kamu hastaneleri ile özel hastaneler de devreye girecek. Hastaneler 16.00'dan sonra randevu sistemi ile aşı yapacak. Günde en az 1 milyon 100 bin kişinin aşılanması planlanıyor. Poliklinik ortamında gece 23.00'e, 24.00'e kadar randevu ile aşılama yapılacak.

Kronik hastalar ve evden çıkamayacak durumda olanlar için aşılar evlerinde yapılacak. Filyasyon ekibinde yer alan sağlıkçılarla birlikte aile hekimleri de aşılama çalışmalarında görevlendirilebilecek.

Diğer aşılardaki e-Nabız takip sistemi, koronavirüs aşısı için de geçerli olacak. Bir veritabanı oluşturulacak ve aşılanan kişilerin takibi yapılacak. Öte yandan vatandaşlar, aşı sırasını ve aşı merkezini Sağlık Bakanlığı'nın geliştirdiği e-Nabız uygulamasından öğrenebilecek. Sağlık çalışanları ise 'Aşıla' adlı uygulama üzerinden aşı programını takip edebilecek.

İLK KİMLERE KORONAVİRÜS AŞISI YAPILACAK?

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından çeşitli nüfus grupları arasında enfeksiyon kapma, ölüm oranı, olumsuz toplumsal etki riski gibi unsurlar göz önüne alınarak genel öncelikler belirlendi. Bu önceliklere göre aşılama çalışmalarının dört aşamada yürütülmesi planlanıyor.

* İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlarımız ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacaktır.

* İkinci aşamada toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan ve kritik işlerde çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunan kişiler aşılanacaktır.

* Üçüncü aşama, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşları, genç yetişkinleri, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanları kapsamaktadır.

* Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacaktır.

5fe76a452269a213a8a8cef7.jpg

KOVİD-19 AŞISI ÜCRETSİZ Mİ? FİYATI NE KADAR?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca koronavirüs aşısıyla ilgili şunları söylemişti:

* Bilim Kurulumuz kimlere öncelikle yapılması gerektiği üzerinde çalışıyor. Sağlık çalışanlarımızdan başlamak üzere riskli gruplar ve enfeksiyonu yayma potansiyeli yüksek olan kesimler. Şoförler, berberler, kuaförler gibi hizmet sektörü de yer yer devrede oluyor olacak.

* Bu aşıyı yaparken biz vatandaşımızdan herhangi bir ücret asla almayacağız. Aşının dünyada fiyatı aşağı yukarı belli: 10, 12, 5-5.5 dolar. Bizim sipariş ettiğimiz aşı dünya ortalamasının üstünde bir rakam.

* Bu aşıyı da vatandaşımıza ücretsiz ulaştırmayı sağlayacağız. Özellikle yapılmasını gerekli gördüğümüz kesimlere ücretsiz biz yapacağız.

* Bunun dışında farklı bir aşıyı almak isterse vatandaşımız, üst limit koyarak eczanelerden almalarının önünü açmış olacağız

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN