Brezilya, Çin aşısının etkisini yüzde 50.38 olarak açıkladı

Brezilya, Çin aşısının etkisini yüzde 50.38 olarak açıkladı

Brezilya, daha önce koruma oranını ‘yüzde 78' olarak açıkladığı Çin aşısının Faz-3 denemelerinde yüzde 50.38 oranında koruma sağladığını duyurdu.

Çinli aşı şirketi Sinovac'ın Brezilya'daki ortağı Butantan Enstitüsü, Faz-3 sonuçlarında elde ettikleri genel koruma oranının yüzde 50.38 olduğunu duyurdu.

Butantan'ın klinik araştırma bölümünün medikal direktörü Ricardo Palacios, yeni oranın içinde klinik tedavi ihtiyacı hissetmeyecek derece hafif hastaların veya asemptomatik vakaların da bulunduğunu söyledi. 

 

 

PROF. UNUTMAZ: 30 YILLIK UZMAN OLARAK BU BENİ AŞAR 

Çin aşısının etkinlik oranındaki kafa karıştıran bilgileri değerlendiren ABD Jackson Laboratuvarı Baş Araştırmacısı Prof. Dr. Derya Unutmaz, “%92 Türkiye %78 Brezilya %65 Endonezya. Ben artık yorum yapamıyorum. 30 yıllık bağışıklık uzmanı olarak bu beni de aşar...” dedi.  

Sinovac firması yetkililerine tavsiyede bulunan Unutmaz, “Faz-3 çalışması sonuçları nasıl açıklanır, ilişikteki yayındaki gibi yaparlarsa süper olur. Bu sayede biz de Portekizce öğrenip, sonuçları bir grafik üstünden anlamak zorunda kalmayız” ifadelerini kullandı.  

 

İLK YÜZDE 78 OLARAK AÇIKLANDI 

Reuters'ta daha önce yer alan habere göre, Sinovac'ın geliştirdiği aşının Brezilya'da yapılan denemelerinde, etkililik oranının daha önce açıklandığı gibi yüzde 65,3 değil yüzde 60'ın altında olduğu duyuruldu.  

Brezilya, ilk denemelerde aşının yüzde 78 oranında koruma sağladığını açıklarken, ülkenin ilaç düzenleyici kurumu olan Anvisa acil kullanım başvurusunda yer alan verileri yetersiz buldu. 

ENDONEZYA YÜZDE 65 DEMİŞTİ 

Endonezya dün ilk verilere göre aşının yüzde 65 etkinlik gösterdiğini açıklayarak acil durumlarda kullanımına onay vermişti. 

TÜRKİYE'DE YÜZDE 91.25 AÇIKLANDI

Aşının etkililik oranını açıklayan ilk ülke Türkiye olmuştu. Bakan Koca yaptıkları çalışmalarda etkililiğin yüzde 91.25 olarak belirlendiğini söyledi.

 

  

 

  

  

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN