İstanbul'da 65 yaş üzeri ve 20 yaş altı toplu taşıma araçlarına binmeleri neden yasaklandı?

İstanbul'da 65 yaş üzeri ve 20 yaş altı toplu taşıma araçlarına binmeleri neden yasaklandı?

Toplu ulaşım yasağı ne zaman bitecek, merak ediliyor. Koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı dolayısıyla 16 milyon nüfuslu İstanbul'da 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlar ile 20 yaş ve altındaki gençlerin toplu taşıma araçlarını kullanmaları yasaklandı. Fakat toplu ulaşım alternatifi sunmadan getirilen bu yasak, tartışma konusu oldu. İşte detaylar...

İstanbul'da İl Hıfzısıhha Kurulu kararıyla, corona virüsü (kovid-19) salgınının yayılmasını engellemek amacıyla 15 Ocak 2021 Cuma gününden itibaren 65 yaş ve üstü ve 20 yaş ve altındaki vatandaşların toplu ulaşımı kullanmalarına kısıtlama getirildi. Bazı sivil toplum kuruluşları, "Bu kentte yaşayan büyük bir nüfusun hareketliliğini engelleyen bir karar" değerlendirmesinde bulundular.

65 YAŞ ÜSTÜ VE 20 YAŞ ALTINA NEDEN TOPLU ULAŞIM YASAĞI GETİRİLDİ?

Çocukların şehirlerde daha sağlıklı ve güvenli yaşamaları üzerine faaliyetler yürüten sivil toplu kuruluşu 'Şehir Dedektifi' oluşumu, İstanbul'da 20 yaş altı gençlerin ve 65 yaş üstü vatandaşların, 15 Ocak 2021'den itibaren toplu ulaşım araçlarını kullanamamalarıyla ilgili olarak bir açıklama yayınladı. Şehir Dedektifi'nin açıklaması şöyle:

"İstanbul'da, İl Hıfzısıhha Kurulu kararı, Bu kentte yaşayan büyük bir nüfusun hareketliliğini engelleyen bir karar.

İhtiyacımız olan neye göre belirlendiği açıklanamayan yaş/kullanım sınırlaması değil, sağlıklı, erişilebilir, farklı yaş gruplarının ihtiyaçlarına odaklanan bir toplu ulaşım sistemi için yapısal dönüşüm.

emneljtxmaebstg.jpg

YASAK KAPSAMINDA VATANDAŞLAR ŞEHİR İÇİNDE NASIL SEYAHAT EDECEK?

Toplu ulaşım sağlık ve eğitim gibi temel haklara erişimi sağlayan çok önemli bir hizmet. Bu yaş sınırlamasına dahil olan bireylerin, aynı ücretlendirme ile haklarına nasıl ulaşacağına dair bir alternatif geliştirmeden böyle bir karar alınması ciddi bir hak ihlalidir.

Kent içi ulaşım pandemiden önce de yapısal sorunları olan, yeni bir anlayışla yeniden planlanması gereken bir alandı. Pandemi süresince bu dönüşümü gerçekleştirmek yerine yasaklarla sorunları çoğaltıyor ve yeni hak ihlalleri yaratıyoruz."

65 YAŞ ÜSTÜ VE 20 YAŞ ALTI TOPLU TAŞIMA YASAĞI NE ZAMAN BİTECEK?

Toplu ulaşımda kullanılan İBB'ye bağlı İstanbulkart'ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şöyle denilmişti:

"İstanbul Valiliği Hıfzıssıhha kararına göre Covid-19 önlemleri kapsamında 15 Ocak 2021'den itibaren 65 yaş üstü ve 20 yaş altı tüm vatandaşlarımızın toplu taşıma kullanımı engellenmiştir."

65 yaş ve üzerindeki vatandaşlar ile 20 yaş ve altındaki gençlere getirilen toplu taşıma araçlarını kullanma yasağının ne zaman sona ereceğine dair bir bilgi henüz bulunmuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN