65 yaş üstü ve 18 yaş altı sokağa çıkma yasağı kalktı mı? Düğün salonları ne zaman açılacak? İşte 'yeni normalleşme' kararları

65 yaş üstü ve 18 yaş altı sokağa çıkma yasağı kalktı mı? Düğün salonları ne zaman açılacak? İşte 'yeni normalleşme' kararları

Kısıtlamalar ne zaman kalkacak? Restoran ve kafeler kaça kadar açık? sorularının yanıtları internette araştırılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs (corona virüs) salgın hastalığı nedeniyle bir süredir uygulanan kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılmaya devam ettiğini söyledi. 'Yeni normalleşme' kararlarını açıklayan Erdoğan, 18 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkma yasaklarının esnetildiğini söyledi. Öte yandan düğün salonlarının açılacağı tarih de belli oldu. Detaylar haberimizde...

'18 yaş altı ve 65 yaş üstü sokağa çıkma izni ne zaman, hangi gün ve saat kaçta?', 'Sokağa çıkma yasağı ne zaman kalkacak?', 'Düğün salonları açılış tarihi belli oldu mu?' sorularının yanıtlarını syafamızda bulabilirsiniz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 65 yaş üstü vatandaşların her gün 10.00-20.00 saatleri arasında dışarı çıkabileceğini duyurdu. Koronavirüs salgınının ardından normalleşme adımlarının yaşanan gelişmelere göre değerlendirildiğinin altını çizen Erdoğan, "Bu haftaki toplantımızda aldığımız kararlar neticesinde; lokanta, kafe, kıraathane gibi işletmelerin kapanış saati 24.00'e uzatılmıştır. Ayrıca nikah salonları 15 Haziran'dan itibaren, düğün salonları ise 1 Temmuz'dan itibaren belirlenen kurallara uygun şekilde hizmet vermeye başlayacaktır" ifadelerini kullandı. İşte 'yeni normalleşme takvimi'..

CORONA VİRÜS KISITLAMALARININ KALKACAĞI TARİHLER

27 Mayıs 2020 / 20 yaş altı ve 65 yaş üstü yasağı kaldırılacak.

27 Mayıs 2020 / 13 şehirde giriş-çıkış yasağı kaldırılacak.

1 Haziran 2020 / Sokağa çıkma yasağı kaldırılacak.

1 Haziran 2020 / Otel, bar, pavyon, club, çay bahçeleri, dernek lokalleri, yüzme havuzları, spor merkezi tesisleri açılacak.

1 Haziran 2020 / 20 bin öğretmen alımı yapılacak.

1 Haziran 2020 / Hastaneler kademeli olarak normal düzenine dönecek.

12 Haziran 2020 / Cuma namazları cami dışında açık alanlarda kılınacak.

12 Haziran 2020 / Normal namazlar, mesafeyi korumak ve maske takmak koşuluyla camilerde kılınacak.

15 Haziran 2020 / Piknik alanları açılacak.

15 Haziran 2020 / Öğrenci yurtları açılacak.

15 Haziran 2020 / Sınır kapıları açılacak.

15 Haziran 2020 / Nikah salonları açılacak.

1 Temmuz 2020 / Düğün salonları açılacak.

1 Temmuz 2020 / Sinema salonları ve tiyatro salonları açılacak.

1 Temmuz 2020 / Sağlık personellerinin yıllık izinleri kullanılabilir hale gelecek.

1 Temmuz 2020 / Sağlık personellerinin tayin işlemleri normale dönecek.

24 Ağustos 2020 / Kur'an kursları açılacak.

YENİ MASKE DÜZENLEMESİNE GÖRE KİMLER NEREDE MASKE TAKMAK ZORUNDA?

18 YAŞ ALTI VATANDAŞLAR NE ZAMAN SOKAĞA ÇIKABİLİR?

Covid-19 salgın hastalığına karşı uygulanan kısıtlamalar kademeli olarak kaldırılırken, sokağa çıkma yasakları esnetildi. Buna göre küçüklerin ebeveynlerin refakatinde olmaları şartıyla, 18 yaşındaki ve altındaki vatandaşlara uygulanan sokağa çıkma yasağı kaldırıldı.

65 YAŞ ÜSTÜ SOKAĞA ÇIKMA İZNİ HANGİ GÜN VE SAAT KAÇTA?

Kabine toplantısında alınan 'yeni normalleşme' kararlarına göre, 65 yaşındaki ve üstündeki vatandaşlar haftanın her günü saat 10.00-20.00 arasında dışarı çıkabilecek.

KAFE VE RESTORANLAR KAÇA KADAR AÇIK?

Corona virüsünün yayılmasının önlenmesi amacıyla Lokanta, kafe, kıraathane ve restoranların 22.00'de kapanması zorunluluğu 00.00'a kadar uzatıldı.

EVDE CORONA VİRÜSÜ MASKESİ NASIL YAPILIR?

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN YENİ TEDBİRLER

'Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'ne yeni başlıklar eklendi. Buna göre, Kurban Bayramı'nda hayvan satış alanlarında maske takılması, müşteri ile el teması yapılmaması istendi. Gözlükçülerde denenen ürünler için ultraviyole ışınları uygulanacak. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, engellilerin sınıflarında en az 1,5 metre arayla oturmaları sağlanacak.

İşte Sağlık Bakanlığı'nın yeni tedbirleri:

* Optisyenlik müesseselerinde fokometre ve pupillametre veya odaklama terminali kullanımı ve gözlük çerçevesi deneme işlemleri ile ilgili inceleme süresi olabildiğince kısa tutulacak.

* Personel ve müşteri dahil, 4 metrekareye 1 kişi olacak şekilde içeriye müşteri alınacak.

* Randevulu sistemle çalışılması teşvik edilerek, müşterilerden iş yerine tek başlarına girmeleri istenecek.

* Denenen ürünler ve ortam için ultraviyole ışınları uygulanacak.

NAMAZ SIRASINDA MASKE ÇIKARILMAYACAK

* Gıda sanayi ve üretim tesislerinde, yemekhanede masalar ve sandalyeler arası mesafe en az 1 metre olacak şekilde düzenlecek.

* Temaslı takibinin kolay yapılabilmesi için; yemek saatleri gruplara göre belirlenecek ve mümkün ise aynı kişilerin aynı masada yemek yemeleri sağlanacak.

* Çay içme molalarında da benzer kurallara dikkat edilecek. Mümkünse, yemekler ve içecekler tek kullanımlık kumanya şeklinde dağıtılacak.

* Baharat, kürdan, tuz, kaşık, çatal, bıçak, bardak vb. malzemelerin tek kullanımlık olacak şekilde sunulması sağlanacak.

* Bu işletmelerin mescitlerine girerken maske takılacak ve namaz sırasında da maske çıkarılmayacak.

1 METREDEN UZAK DURULACAKSA TIBBİ MASKE YETERLİ

* Gıda dışı sanayi ve üretim tesislerinde, asansörlerin kullanımı sınırlandırılacak, kapasitesinin üçte biri sayıda kişinin binmesine izin verilecek.

* Temaslı takibinin kolay yapılabilmesi için; çay içme molaları gruplandırılarak ve farklı saatlerde yapılacak.

* İşletmede duş yerleri ve tuvaletlerde sosyal mesafe kuralına dikkat edilecek.

* Duş bataryası, musluk, sabunluk vb. elle kullanım yerine sensörlü olanların kullanımı teşvik edilecek.

* Güvenlik görevlilerinin yüz yüze temas olasılığını azaltmak için camlı kabinlerde bulunmaları önerilecek.

KONSER ALANLARI GİRİŞ-ÇIKIŞLARI YENİDEN DÜZENLENECEK

* Açık alanlarda yapılacak konserlerde, biletleme işlemlerinin tüm aşamaları olabildiğince online ortamda yapılabilecek şekilde düzenlenip, online satış seçeneği muhakkak olacak.

* Online biletlerin konser girişlerinde teması engellemeye yönelik barkod veya karekodlu olmasına önem verilecek.

* Bilet iptal taleplerinin tamamı değerlendirilmeli ve iptallerin online ortamda kabul edilmesi için gerekli düzenlemeler yapılacak.

* Katılımcı sayısı gözetilerek, yığılmaya neden olmayacak şekilde maksimum sayıda giriş ve çıkış kapısı açılacak. Giriş ve çıkışlar, kişilerin birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde düzenlenecek.

* Gişe sırasında kalabalık oluşmasını engellemek için, şeritlerle tek kişilik sıralar oluşturulup, her sıra arasına da en az 1 metre mesafe koyulacak.

HANGİ KUMAŞLARDAN KORONA MASKESİ YAPILMALI?

KURBAN PAZARLIĞINDA EL SIKIŞILMAYACAK

* Kurban Bayramı ve öncesinde hayvan satış yerlerine yönelik alınması gereken önlemler kapsamında; hayvan satış alanının etrafı sınırlandırılarak, insan kalabalığını önlemek için hayvan ve insanların giriş-çıkışına uygun kontrollü kapılar oluşturulacak. Hayvan satış yerleri içinde uygun yönlendirmeler yapılacak.

* Hayvan satış alanında 8 metrekareye bir kişi (müşteri ve satıcı beraber) olacak şekilde kontrollü insan girişi sağlanacak. Müşterilerin, hayvan satış alanlarında uzun süre kalmamaları için uyarılar yapılacak.

* Hayvan satış alanı içerisinde ulaşılabilir yerlerde el yıkamak için lavabolar oluşturulacak.

* Müşteri ile el teması (tokalaşma) yapılmayacak, satış alanlarında maske takılacak. Maske nemlendikçe ya da kirlendikçe yeni bir maske ile değiştirilmesi sağlanacak. Yeni maske takmadan önce ve sonra el antiseptiği kullanılacak.

* Kesim yapılacak yerler önceden planlanlanarak, standartları kontrol edilecek ve yetkilendirilecek. Hayvan kesim yerleri bulunmayan ilçe veya yerleşim birimlerinde yetkililer standartlara uygun mobil hayvan kesim yerleri oluşturacak.

* Hayvan kesim yerleri önünde kalabalık oluşumunu önlemek için kesimler randevu ile yapılacak. Kasaplar; su geçirmeyen önlük, maske, eldiven, su geçirmez çizme kullanacak.

SINIFLARDA EN AZ 1,5 METRE ARAYLA OTURULACAK

* Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, servis araçlarının özellikle sık temas edilen yüzeyleri başta olmak üzere temizliği her servis sonrasında su ve deterjan ile yapılacak.

* Taşınacak kişi sayısı, servis taşıma kapasitesi ve araçlarda sosyal mesafe kuralları göz önüne alınarak planlanacak.

* Atılacak maske ve eldivenler için pedallı ve kapaklı çöp kutuları bulundurulacak.

* Kurum girişinde tüm personel, engelli öğrenci ve ziyaretçiler için temassız ateş ölçümü yapılacak.

* Engellilerin sınıflarında/odalarında en az 1,5 metre arayla oturmaları sağlanacak.

* Konuşma, öksürme, hapşırma gibi durumlardan kaynaklanan iletimi azaltmak için çocukların yüz yüze oturmasını engelleyerek, masalar aynı yöne bakacak şekilde düzenlenecek.

YURT İÇİ SEYAHATLARDE ZORUNLU OLAN 'HES KODU' ALMAK İÇİN TIKLAYIN

e-DEVLET'TEN SEYAHAT İZİN BELGESİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN