Denetim haberi 1 hafta önce gelirdi, Çin mahallesi kapatılırdı

Denetim haberi 1 hafta önce gelirdi, Çin mahallesi kapatılırdı

Hendek Cumhuriyet Başsavcılığı, 7 kişinin hayatını kaybettiği, 126 kişinin de yaralandığı patlamayla ilgili soruşturmayı genişletti. Tanık olarak dinlenen işçiler ve eski çalışanların anlattıkları ihmaller zincirini göz önüne serdi: Kamu kurum ve kuruluşlarının yapacağı denetimler 1 hafta önceden haber alınırdı. Denetim günü her yer temizlenir, hazırlanırdı. Çin mahallesi ve kimyasal malların üretimi yapılan bölümler kapatılırdı. Bu bölümlere denetleme heyeti zaten girmezdi.

Sakarya'nın Hendek ilçesinde 7 kişinin can verdiği havai fişek fabrikasındaki patlamayla ilgili soruşturmada ifade veren işçiler, fabrika sahiplerinin denetimleri bir hafta önceden haber aldıklarını söyledi.

Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, Hendek Cumhuriyet Başsavcılığı, havai fişek fabrikası ile ilgili soruşturmayı genişletti. Tanık olarak dinlenen işçiler ve eski çalışanların anlattıkları ihmaller zincirini bir kez daha göz önüne serdi.

İşçiler özetle şunları anlattı:

"DENETİMLER BİR HAFTA ÖNCEDEN HABER ALINIRDI"

Havai fişek bölümünde çalışan Ali S.: "İmalathanelerdeki kadın işçilere daha fazla mal üretimi yönünde baskı yapılırdı. Öğle ve ara istirahatlere çoğu zaman kadın arkadaşlar çıkamıyorlardı. Kadın işçiler çalışmazlarsa işten çıkartılmakla tehdit edilirdi.

Kamu kurum ve kuruluşlarının yapacağı denetimler 1 hafta önceden haber alınırdı. Bize denetim olacağı bilgisi verilirdi. Denetim günü her yer temizlenir, hazırlanırdı. Çin mahallesi (bir çeşit torpil) ve kimyasal malların üretimi yapılan bölümler kapatılırdı. Bu bölümlere denetleme heyeti zaten girmezdi."

"DENETİM HEYETİ ÇİN MAHALLESİNE GETİRİLMİYORDU"

4 yıl boyunca fabrikada çalışan Recep G.: "Denetimden bir hafta önce bize söylenirdi. Çin mahallesindeki tüm üretim durdurulup, orada bulunan personelse denetlemenin yapılacağı bölümlere kaydırılırdı. Denetleme heyeti, idarece Çin mahallesine getirilmiyordu. Burasının kapalı olduğu ve herhangi bir imalatın ve üretim işlemin yapılmadığı heyete beyan ediliyordu.

"KAĞIT ÜZERİNDE İSG UZMANI OLARAK GÖREV YAPTIM"

İş güvenliği uzmanı Çiğdem S.: "Fabrikada 2014-2015 yılları arasında İSG Uzmanı olarak görev yaptım. Yalnızca kağıt üzerinde İSG Uzmanı olarak görev yaptım, çünkü işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak herhangi bir endişeleri yoktu. İşverenler için önemli olan tek husus üretimdi. Bu konuda da eksiklikleri işverenlere dile getirmeme rağmen dikkate almıyorlardı."

NE OLMUŞTU?

Sakarya'nın Hendek ilçesinde MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun'un sahibi olduğu Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda meydana gelen patlamada 7 işçi hayatını kaybetmiş, 126 işçi yaralanmıştı.

Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda daha önce de defalarca patlama yaşandığı ortaya çıkmıştı.

11 Şubat 2019: Sakarya'nın Hendek ilçesine bağlı Yukarıçalıca Köyü yakınlarındaki Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nın kız kaçıran imalatının yapıldığı bölümde meydana gelen ve Hediye Hallaç'ın (26) hayatını kaybettiği patlamada 14 kişinin yaralandığı bildirildi.

29 Eylül 2009: Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda meydana gelen patlamada 1 işçi öldü, 1 işçi yaralandı. Yangına maytap fitillerinin kurumadan kesilmesi neden oldu.

17 Ağustos 2009: Çoşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda Ramazan topları için patlayıcı üretilen laboratuar bölümünde patlama meydana geldi. Patlamada fabrikadaki binalardan biri yıkıldı, diğerlerinde de büyük hasar oluştu. Üretim tesisindeki binaları yerle bir eden patlamada 1 işçi hayatını kaybetti, 33 işçi yaralandı.

21 Mayıs 2009: Çoşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nın maytap imalathanesi bölümünde patlama meydana geldi. Üzeri açık tente ile çevrili olduğu belirtilen imalathanedeki patlamada 3 işçi yaralandı.

1 Eylül 2007: Çoşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nın barut üretiminde kullanılmak üzere kömür öğütülen bölümde kıvılcımdan kaynaklanan bir patlama oldu. Patlamada 1 işçi yaralandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN