Derdimizi entelektüel kütüphaneci çözer

Derdimizi entelektüel kütüphaneci çözer

Türkiye Yayıncılar Birliği öncülüğünde hayata geçirilen OKUYAY Platformu 10 maddelik ‘okuma kültürünü nasıl geliştiririz’ taslağı hazırladı. Dikkat çeken öneriler sıralandı: Yetersiz kalan okul kütüphanelerine entelektüel birikimi olan kütüphaneci tahsis edilsin. Kasım ayının üçüncü cuma günü ‘Sesli Okuma Günü’ ilan edilsin. Bütün eğitim ve öğretim kurumlarındaki her sınıf seviyesinde ‘okuma kültürü’ dersi verilsin.

SALİHA SULTAN | KARAR

OKUYAY Platformu ‘Okuma Kültürünü Geliştirmek İçin Kamu Ne Yapmalı? Sorunlar-Çözümler-Öneriler’ başlıklı 10 maddelik bir yasa-yönetmelik taslağı hazırladı.

Türkiye’de okul kütüphanelerinin yetersiz ve güncel yayınlar açısından eksik olduğu belirtilen çalışmada, kütüphanelere entelektüel birikimi olan kütüphaneci tahsis edilmesi tavsiye edildi. Platform ayrıca kasım ayının bir gününün ‘Sesli Okuma Günü’ ilan edilmesini teklif etti. 

Türkiye Yayıncılar Birliği öncülüğünde hayata geçen OKUYAY Platformu, okuma kültürünü yaygınlaştırma çalışmalarının önemli parçalarından biri olan danışma kurullarının çalışmalarıyla ortaya çıkan sorunları, çözümleri ve önerileri kamuyla paylaştı.

Hem basılı hem de dijital olarak hazırlanan “OKUYAY Platformu Yasa/Yönetmelik Taslağı Çalışması: Okuma Kültürünü Geliştirmek İçin Kamu Ne Yapmalı? Sorunlar-Çözümler-Öneriler” kitapçığı yayımlandı.

OKUYAY Platformu’nun çocuk, K-12 ve Yetişkin hedef kitlelerine göre çalışmalar yapan üç danışma kurulu, 10 Aralık’ta çevrimiçi gerçekleşen toplantılarda; okuma kültürünün yaygınlaştırılmasında engel teşkil eden sorunları, bunların çözümlerini ve bu yönde önerilerini paylaşmıştı.

Konuşmacılarının arasında Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal, danışma kurulu başkanları Dr. Melike Günyüz, Dr. Müren Beykan ve Nazlı Berivan Ak’ın da yer aldığı toplantıda, kurullardaki çalışma yöntemleri anlatılarak öne çıkan sorunların tüm gruplarda benzer olduğunu belirtilmişti.

Platformun yayımladığı kitapçıkta, bu toplantılardan elde edilen sonuçlar neticesinde 10 maddelik bir yasa, yönetmelik taslağı çıkarıldı. 

SESLİ OKUMA GÜNÜ İLAN EDİLSİN

Okuma kültürü üzerine çalışmalar yapmakla yükümlü resmi kurumların, sivil toplum kuruluşlarının,  yerel yönetimlerin ve eğitim kurumlarının dikkatine sunulan 10 maddelik yasa-yönetmelik taslağı kitapçığında özellikle çocuk kitapları konusunda eksiklik olduğuna, bebek-çocuk kütüphaneleri kurulması gerektiğine dikkat çekildi.

Zorunlu eğitim kapsamındaki kurumlarda kütüphanelerin yetersiz olduğu belirtilen kitapçıkta, okul kütüphanelerinde güncel yayımların eksik olduğu ve entelektüel birikimi olan kütüphane görevlilerinin istihdam edilmesi gerektiği belirtildi.

Öğretmenlerin okuma kültürü açısından farkındalık eksiği için hizmetiçi eğitimler düzenlenmesi önerilen kitapçıkta, bütün eğitim ve öğretim kurumlarında her sınıf seviyesinde ‘okuma kültürü’ dersi verilmesi tavsiye edildi.

Tasarıda ayrıca ‘hayat boyu okumayı’ teşvik edici uygulamalara duyulan ihtiyaç nedeniyle her yılın kasım ayının 3’üncü Cuma gününün ‘Sesli Okuma Günü’ olarak kutlanması teklif edildi.

Raporlanan bütün sorunlara çözümler bulunması için her türlü işbirliğine hazır olduğunu açıklayan OKUYAY Platformu, hazırlanan kitapçığı önümüzdeki günlerde kamu otoriteleri ve yerel yönetimlerle de paylaşarak, resmiyete geçmesi için girişimlerde bulunacak. 

TÜRKİYE’NİN OKUMA KÜLTÜRÜ EKSİKLERİ 

Ebeveynlerin, bakıcıların, okul öncesi öğretmenlerin, aile büyüklerinin 0-6 yaş grubuna yönelik kitaplarla ilgili farkındalığının az ve ‘çocuk kitabı’ tanımının yeterli olmayışı. 

Kitaba erişim sorunu ve kitaptan haberdar olamama. 

Zorunlu eğitim kapsamındaki kurumlarda kütüphanelerin yetersiz oluşu. 

Okuma kültürü, okuma alışkanlığı, kitaba erişim vb. konularda düzenli anket ve veri eksikliği. 

Araştırma kütüphaneleri, merkezleri, veri ve proje tabanı eksikliği. 

Kitap üretimin en önemli paydaşları olan yazar, çevirmen ve editörleri yetiştirecek mesleki eğitim programlarının eksikliği. 

Yazılı kültürün korunması ihtiyacı. 

Öğretmenlerin okuma kültürü açısından eğitim ve farkındalık eksikliği. 

Eğitim ve öğretim kurumlarının her sınıf seviyesinde, “okuma kültürü” dersi ve bilgi okuryazarlığı çalışmaları konması. 

‘Hayat boyu okuma’yı teşvik edici uygulamalara duyulan ihtiyaç 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN