Doların neden kuruş kuruş yükseldiği belli oldu! Ünlü ekonomistten elinde dolar olanlara keskin uyarı!

Doların neden kuruş kuruş yükseldiği belli oldu! Ünlü ekonomistten elinde dolar olanlara keskin uyarı!

Döviz kurunda yaşanan duraklama dönemi devam ederken uzman isimler doların neden bu kadar yavaş yükseldiğini açıkladı. Peki uzman tahminleri neler? Tüm detaylar haberimizde.

Dolar yatırımcısı ve dolar borcu olanlar uzmanların yaptığı açıklamaları yakından takip ediyor. Peki uzman isimler dolar kuru ile ilgili hangi yorumlarda bulundu? Yükseliş ile ilgili tahminler neler? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

DOLAR KURU İLE İLGİLİ UZMAN YORUMLARI

Ünlü ekonomist Alaattin Aktaş dolar kuru ile ilgili önemli tahminlerinin bulunduğu bir yazı yayımladı. Alaattin Aktaş'ın dolar ile ilgili yazısı şu şekilde; 'Ülkede Ağustos ayından beri adı konmayan sabit kur rejimi izleniyor. Son sekiz ayda dolar yüzde 5, fiyatlar yüzde 27 oranında yükseldi. Fiyat artışında dolara tur bindirilmesi kur daha çok artsa neler olurdu sorusunu sorduruyor. Ekonomi yönetiminde yapılan KKM hamlesinin sebebi de böylelikle anlaşılıyor. TÜİK açıklamalarına göre Mart ayında tüketici fiyatları yüzde 2.29 yükseldi. Senenin ilk çeyreğinde artış yüzde 12.52, Mart ayı sonunda senelik artış yüzde 50.51'e düştü. Senelik oran gerilemeye devam ediyor, Nisan ayında daha çok geriliyor. Daha önce çift haneli oranlara yükseldi, Mart ayında yüzde 2.29 olması yükseliş gibi oluyor. Fiyatlar 2022 ve 2023 senesi hariç tutulduğunda Mart ayında yüzde 0.8 olarak belirleniyordu. Yüzde 1 altında olan oranlar haliyle tuhaf geliyor. Geçtiğimiz sene aynı zamanlarda bu oranlar yüzde 5.46, yüzde 22.81 olarak belirlenmişti. Geçtiğimiz sene ölümü gördüğü için insanlar, sıtmaya razı oldular. Ancak gözden kaçırılmaması gereken şu ki sabit tutulan kur fiyatları. Dolar son sekiz ay içinde yüzde 5 yükseliş gösterdi. Fiyatlar üstünde kur baskısı neredeyse yok. Kur artışı böyle düşük olmasına rağmen bir de dolar da yükselseydi fiyatlar nasıl olurdu? İktidarın son dönemlerdeki çabası döviz kurunun artışını seçime kadar önlemek. Çünkü dolar yükselirse fiyatlar da yükselişe geçecek. 

Dolar Kuru İle İlgili Yorumlar

Mesela akaryakıt fiyatı. Senenin ilk çeyreğinde benzin fiyatı yüzde 11 yükseldi, motorin yüzde 4.4 düştü. Ama döviz kuru sabitken olan son sekiz ayda benzin yüzde 15, motorin yüzde 18 düştü. Kurt artsa bu oranlar düşüş değil yükseliş olarak yaşanırdı. Örnek olarak turfanda meyveler çıkıyor, çok pahalı oluyor. Erik, karpuz ve bunlarla ilgili çok haber yapılıyor. Bu haberler gerçek hayat pahalılığını sadece sulandırıyor. İlk çıktığı zaman erik yenmese de olur, hiçbir zaman yenmese de olur. Ama soğan fiyatı 25 TL olmuş. Çok pahalı olduğu söylenen karpuz bile daha ucuz. Karpuzu İran'dan ithal ediyorsun bir de, soğan bizim yerli üretimimiz. Bu pahalılıkta deprem felaketinin etkisi vardır, yoktur bilinmez ama önemli olan sonuç. Her eve, her mutfağa girmek zorunda olan ürün bu fiyat olmuş. Aylık fiyat artışı yüzde 2.29 olsa ne olur? Gıda grubunda Mart ayı artışı yüzde 3.88 olarak belirlendi. Gıda oranında aylık olarak yüzde 19.47, senelik 67.10 artış yaşandı. Vatandaş keyfinden mi et yiyemediğini söylüyor, kendi kendilerine mi sıraya giriyor sabahın kör saatlerinde? TÜİK verilerine göre dana eti fiyatları Mart ayı içinde yüzde 20 yükselmiş, üç ayda yüzde 59, senede yüzde 111 artış göstermiş. Süt yüzde 113, süt ürünleri yüzde 123, peynir yüzde 106, alkolsüz içecekler yüzde 126 artış göstermiş. Erik karpuz bir yana zorunlu gıdalara bakın siz. Senelik olarak artışa bakıldığı zaman düşüş Nisan ayında da devam edecek ama sonra ne olur bilinmez. Geçtiğimiz sene Nisan ayında, 2021 senesinin Aralık ayında yüzde 13.58 ve geçtiğimiz sene Ocak ayında yüzde 11.10 olarak en yüksek artışlar görülmüştü. Tüketici fiyatları geçtiğimiz sene Nisan ayında yüzde 7.25 yükselmişti. Bu Nisan ayında artışlar daha düşük kalacak. Özellikle elektrik fiyatlarında yapılacak indirimler etkili olacak. Nisan ayında Mart ayındaki gibi yüzde 2 ve 2.5 arasında yükseliş yaşanabilir. En geniş marjda ise senelik olarak Nisan ayı sonunda yüzde 40-45 aralığına gerileyecek. Nisan ayından sonraya tahmin yapmak çok zor. Mayıs ayındaki seçim ve sonucunu görmek lazım. Normal şartlarda Haziran ayında bir düşülme olasılığı yüksek ama Mayıs ayından sonra seçime göre yorum yapmak gerekiyor.' 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN