Dosyası kapandı yara açık

Dosyası kapandı yara açık

83 milyonun adalet beklediği Rabia Naz’ın ölümüne ilişkin Meclis Araştırma raporunda ‘yüksekten düşme’ denildi. Muhalefetin ‘kamera kaydı yoktu, savcı olay yerine bile gitmedi’ itirazları, soru işaretlerinin giderilmediğini ortaya koydu. 9 yaşında bir kızın şüpheli ölümünün karanlıkta kalan noktalarla kapatılması kamuoyu vicdanını yaraladı.

Giresun Eynesil’de 13 Nisan 2018 tarihinde evinin önünde yaralı bulunan ve daha sonra hayatını kaybeden Rabia Naz Vatan’ın ölümünü araştırmak için kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, raporunu tamamladı. TBMM Başkanlığı’na sunulan raporda, taslakta yer alan Rabia Naz’ın ölümüne ilişkin ‘olası nedenleri’ sıralayan başlığa yer verilmemesi dikkat çekti. Olay yeri inceleme başta olmak üzere ihmal, dikkatsizlik ve özensizliklerin sıralandığı raporda, Rabia Naz’ın otopsisinde de eksiklikler olduğu tespit edildi.

İFADELER TUTARSIZ

Raporda; olay yerinin incelenmesinde özensizlik ve eksiklikler bulunduğu, inceleme yapan kolluk ekiplerinin ve savcılığın gerekli özeni göstermediği, olay mahalinde apartman çatısına çıkan ilk görevlilerin kamera kaydı tutmadığı, Rabia Naz’ın yerde yaralı olarak bulunmasından sonra olay yerine gelen polislerin Rabia Naz’ın ayakkabısını delil torbasına koymadığı ve bu sebeple ayakkabı altındaki beyaz tozlar ile çatıdaki çimentonun eşleştirilemediği, Rabia Naz’ı ilk gören kişi olan Mürsel Küçükal’ın soruşturma içerisinde verdiği ifadelerde tutarsızlıklar görüldüğü, olaydan sonra birçok kişinin olay yerine girip çıktığı ve bu sebeple delillerin kaybolmuş olabileceği, Rabia’ya ait bir çorabın kaybolduğu, otopsi işlemlerinde eksiklikler olduğu, olay yerinde delillerin toplanmasında dikkatsiz davranıldığı, olayın aydınlatılmasına katkı sağlayacak kamera kayıtlarının zamanında alınmadığı tespitleri yapıldı.

SORUŞTURMAYA ENGELLEME YOK

Soruşturmada siyasi güç ve makam ile Giresun Emniyet Müdürlüğüne ve Cumhuriyet Savcısına baskı yapıldığı iddiası anımsatılarak, komisyon üyelerinin Eynesil ziyaretinde Şaban Vatan’ın da benzer şekilde şüphelerinden bahsettiği kaydedildi. Bu iddiaları doğrulayacak bulgunun olmadığı ifade edildi. Eynesil’de yapılan görüşmelere soruşturmanın sişyasi baskıya uğradığına dair bir delil bulunmadığı ifade edildi.

EVİN YAN TARAFINDA KEŞİF YAPILMADI

Komisyonu’nun TBMM Başkanlığı’na sunduğu raporuna, HDP’li Komisyon Üyesi Filiz Kerestecioğlu’nun yanı sıra CHP’li Komisyon Üyesi Sevda Erdan Kılıç ve Necati Tığlı ile Jale Nur Süllü ayrı ayrı şerh düştü. Kılıç ve Tığlı’nın şerhinde, soruşturma kapsamında adı sıklıkla geçmesine karşın soruşturma dosyasında dönemin Belediye Başkanı Coşkun Somuncuoğlu’nun ifadesine başvurulmaması eleştirildi. Rabia Naz’ın önden düşmesi ile ilgili keşif yapılmasına karşın soruşturmanın seyrinin yandaki fındıklığa yönelmesi sonrasında evin yan tarafından bir keşif yapılmadığı ve komisyon raporunda bu konudaki eksikliğe değinilmediğine dikkat çekildi.

TALEPLER DİKKATE ALINMADI

CHP’li Süllü ise şerhinde, komisyon sürecinde yaşanılanlara ilişkin görüşlerine yer verdi. Taleplerinin dikkate alınmadığına vurgu yapılan şerhteki, tespitler şöyle: “Muhalefet partisi üyelerine de yer verilmesi taleplerimiz dikkate alınmayarak Başkanlık Divanı’nın tamamı, Adalet ve Kalkınma Partili Üyeler tarafından oluşturulmuştur. TBMM’de grubu bulunan beş siyasi partinin vermiş oldukları önergelerin birleştirilmesi ve uzlaşı ile kurulmuş bir komisyon olarak, Başkanlık Divanı’nın bu uzlaşıyı yansıtacak şekilde kurulmuş olması gerekirdi. Komisyon ile birlikte çalışacak uzmanların seçiminde, bazı kişileri dinleme taleplerimizin gerçekleşmemesi; elde edilmesi gereken bazı belgelerin elde edilememesinde etken olmuş ve çalışmaların Bakanlıkların yönlendirmesi ile yürütülmesine yol açmıştır” diyerek diğer eksiklikleri ise şöyle sıraladı:

Diğer çocuk ölümlerine zaman ayrılmadı: Komisyonumuza yazılı dilekçe, mail ve telefonla komisyon üyelerine başvuran diğer şüpheli çocuk ölümlerine ise hiç zaman ayrılamamıştır.

HSK raporu ulaştırılmadı: Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun soruşturmada görevli yargı mensuplarına ilişkin yürüttüğü inceleme konusunda, komisyonumuza bilgi verilmemiştir.

Dinleme taleplerimiz gerçekleşmedi:

Alper Nalbant, Gürsel Somuncuoğlu, Önder Dede, Emine Cebeci gibi, dosyada ismi oldukça sık geçen bazı tanıkların komisyona gelmeyi reddetmeleri nedeni ile dinlenemediler. Emrullah Çalık, Cevher Küçükal gibi, tanıklar ile Metin Cihan, Canan Çoşkun gibi gazetecileri dinleme taleplerimizin gerçekleşmemesinin, raporda eksiklik olduğu düşünülmektedir.

OLAY YERİ KAPSAMLI İNCELENMEDİ

HDP’li Filiz Kerestecioğlu da şerhinde “Rabia Naz’ın ölümünün nasıl gerçekleştiğine ilişkin tatmin edici ve yeterli bir sonuca ulaşılamamıştır” diyerek tespit ettiği diğer eksiklikleri şöyle sıraladı:

ÖZEL EKİP KURMA KARARI ÇOK GEÇ VERİLDİ

Olaya ilk müdahil olan ekip görevini usulüne uygun bir şekilde yerine getiremedi. Olayın araştırılması için özel ekip kararı çok geç alındı. Arada geçen zaman olayın aydınlatılamamasındaki en büyük etmenlerden biridir.

GÖREVLİLER SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMEDİ

Görevli savcı olay yeri incelemesi yapmak için olay yerine gitmemiş, üstelik kıyafetlerin aileye teslim edilmesi gibi soruşturmanın derinleştirilmesini engelleyecek kararlar alarak, esas sorumluluklarını yerine getirmemiştir. Olaydan kısa bir süre sonra olay yeri, adli fizik inceleme uzmanları tarafından kapsamlı bir şekilde değerlendirilmemiştir.

İHTİMALLER KARARTILDI

İlk andan beri trafik kazası ihtimalinin yanında, Rabia Naz’ın Vatan Apartmanının terasından ön tarafa düştüğü ihtimali üzerinde durulmasına rağmen, teras zemininin dokusu, çatıdaki ayak izleri gibi en önemli unsurlar dahi incelenmemiş ve düşme şüphesi varsa da bu ihtimalin de karartılmasına neden olunmuştur.

KAMUOYU GÖRMEZDEN GELİNDİ

Kamuoyu tepkisi görmezden gelinmiş, kamuoyunda olayın siyasi güç ve mevki sahibi kişilerce karartılmış olacağı ihtimalinin bu denli yüksek ölçüde kabul görmesinin arkasındaki sebepler doğru biçimde yorumlanmamış ve süreç bu gerçekler ışığında yürütülmemiştir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN