23 binden fazla kitabın yasaklı olduğu ülkemizde yasaklanmış en popüler 9 kitabı sizin için derledik.
1/9
Şeytan Ayetleri – Salman Rüşdi /Hint asıllı İngiliz yazar Salman Rüşdi’nin romanı olan Şeytan Ayetleri’nin ilk baskısı 26 Eylül 1988’de İngiltere’de yapılmıştır. Birçok İslam ülkesinde yasaklanan kitabın yazarı hakkında İran’da Humeyni tarafından ölüm fetvası verilmiştir.
2/9
Zabit ve Kumandan ile Hasbıhal – Mustafa Kemal Atatürk /1918 yılında yayımlanan kitap Damat Ferit Hükümeti tarafından toplattırarak imha edilir. Zabit ve Kumandan ile Hasbihal ilk baskısından sonra 1956’da, Hasan Ali Yücel tarafından yeniden yayınlanmıştır.
3/9
Çıplak Şölen – William S. Burroughs /Burroughs’ın kurguladığı şiddet ve kaos sahnelerine taşıdığı olağanüstü enerji kitabı bir efsaneye dönüştürse de Çıplak Şölen, uyuşturucu ve eşcinsellik içeriği nedeniyle basımı engellenen kitaplar arasında yer almıştır.
4/9
Yengeç Dönencesi – Henry Miller /Yengeç Dönencesi, yıllarca yasaklı kalmasına rağmen bugün çağdaş edebiyatın en önemli başyapıtlarından biri sayılıyor.
5/9
Yatak Odasında Felsefe – Marquis de Sade /Baştan sona neşe ve kara mizah duygusunun egemen olduğu kitap, günümüzde fikir ve edebiyat tarihinde bir başyapıt olarak kabul görülüyor.
6/9
Yarın Yarın – Pınar Kür /İlk kez 28 yıl önce yayınlanan Yarın Yarın, Türkiye tarihindeki çok önemli bir olayı yeniden gündeme getirmekle birlikte, zamanın iyi romanları asla eskitemediğinin de somut bir örneği.
7/9
Varan 3 – Nazım Hikmet /Nazım Hikmet’in 1930’da yazdığı bu kitap da diğer 4 şiir kitabıyla birlikte siyasi düşünceleri nedeniyle yasaklandı.
8/9
Umut – André Malraux /Malraux bu kitabında “Devrim”i, hem bir kavram olarak, hem de İspanya’da geçen bir tragedya olarak sorguluyor.