122 rahip suçlamayla karşı karşıya: ABD'de yerli çocuklara yönelik istismar skandalı

122 rahip suçlamayla karşı karşıya: ABD'de yerli çocuklara yönelik istismar skandalı

Kanada'da yerli çocuklarına yönelik istismar ve ölümlerin tepkileri bitmeden benzer skandal ABD'de patlak verdi. Washington Post'un araştırmasında, ABD'de asimile edilmek üzere zorla ailesinden alınan yerli çocukların Katolik okullarında yıllarca cinsel istismara uğradığı belirtildi. İstismarın on binlerce yerli çocuğuna yönelik yapıldığı ifade ediliyor.

ABD'de, ailelerinden zorla alınarak Katolik okullarına yerleştirilen yerli çocukların yıllarca cinsel istismara maruz kaldığı ortaya çıktı. Washington Post gazetesinin araştırmasına göre, 1819-1969 yılları arasında on binlerce yerli çocuk, "beyaz Amerikalıların kültürüne adapte edilmek" üzere devlet yatılı okullarına yerleştirildi. Bu okulların en az 80'i Katolik okulu olarak faaliyet gösteriyordu.

CİNSEL İSTİSMARIN BOYUTU

Araştırma, binlerce çocuğun cinsel istismara uğradığını ve en az 122 rahibin cinsel saldırı suçlamasıyla karşı karşıya kaldığını ortaya koydu. Mağdurların çoğu, yaşadıkları travmaları hala atlatamamış durumda.

dfh4fd4h4.jpg

TANIKLARIN İFADELERİ

Clarita Vargas isimli bir mağdur, 1968 yılında Washington eyaletindeki St. Mary's Mission adlı Katolik okulunda bir rahip tarafından 3 yıl boyunca sistematik olarak cinsel tacize uğradığını anlattı. Jay adlı başka bir mağdur ise, Montana'daki bir Katolik okulunda kendisine cinsel saldırıda bulunan rahibin "bunu başkasına anlatması halinde cehenneme gideceğini" söylediğini belirtti.

ABD'deki yerli çocuklara yönelik istismar skandalı, Kanada'da ortaya çıkan benzer olayların ardından büyük tepki topladı. Kilise yetkilileri, yaşananlardan dolayı özür diledi ve mağdurlara yardım etme sözü verdi. Ancak, mağdurların çoğu, yaşananların telafisi olmadığını düşünüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN