2021'den bu yana sürüyordu: İsveç vetosu kalktı Kanada 'İHA’lara mercek ambargosunu bitirdi

2021'den bu yana sürüyordu: İsveç vetosu kalktı Kanada 'İHA’lara mercek ambargosunu bitirdi

Kanada ile Türkiye arasında 2021'de askıya alınan 'İHA ihracatı' yeniden başlatılacak. Kanada, İsveç’in NATO üyeliğine onay sürecini tamamlamasından sonra Türkiye’ye uyguladığı ambargoyu kaldıracağını duyurdu.

Kanada ve Türkiye'nin silah ihracatındaki kısıtlamaların kaldırılması için anlaştığı bildirildi.

Reuters'ın haberine göre insansız hava araçlarının (İHA) kullanıldıkları yerler konusunda daha fazla şeffaflık sağlanması karşılığında Kanada'dan Türkiye'ye İHA parçaları ihracatını yeniden başlatma konusunda anlaşmaya vardı. Söz konusu anlaşma, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylama sürecini tamamlamasının ardından yürürlüğe girecek.

'OCAK AYI BAŞLARINDA ANLAŞMAYA VARILDI'

Reuters'a açıklama yapan iki kaynak, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılımıyla ilgili nihai belgeleri bugün ABD'ye göndermesinin beklendiğini ve bunun Kanada'nın ihracat kısıtlamalarını derhal kaldırmasının önünü açacağını söyledi. Konuya yakın bir kaynak, aylar süren görüşmelerin ardından ocak ayı başlarında anlaşmaya varıldığını söyledi. Konuya yakın ikinci kaynak, tarafların söz konusu planın İsveç'in NATO onayı tamamlandıktan sonra yürürlüğe gireceği konusunda anlaştığını belirtti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı sorulara yanıt vermedi.

'SORUNU ÇÖZMEYİ HEDEFLİYORUZ'

Kanada Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Charlotte MacLeod ise yaptığı açıklamada, ihracat kontrollerinin halen yürürlükte olduğunu ancak Ottava'nın NATO müttefiki statüsü göz önüne alındığında Türkiye ile sorunu çözmeyi hedeflediğini söyledi.

BİRÇOK KEZ AMBARGO UYGULADI

Kanada, Türkiye'nin Suriye'deki operasyonları nedeniyle Ekim 2019'da ihracat izinlerini askıya almış, Mayıs 2020'de izinler tekrar verilmişti. 2021 yılında Kanada hükümeti, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan Türk yapımı Silahlı İnsansız Hava Araçlarının (SİHA), Dağlık Karabağ bölgesindeki çatışmalardaki rolü sebebi ile bir kez daha silah Türkiye’ye ambargosu kararı almıştı.

Türkiye, özellikle ANKA ve Bayraktar TB2 gibi platformlarda Kanada üretimi Wescam'in elektro-optik mercek ve kızılötesi kamera sistemlerini kullanıyordu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN