71 hava aracı ve 9 gemi Tayvan çevresinde: Çin ordusu sınırı geçiyor

71 hava aracı ve 9 gemi Tayvan çevresinde: Çin ordusu sınırı geçiyor

Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in ABD’de üst düzey görüşmeler yapmasının ardından Çin’in başlattığı tatbikat ikinci gününde devam ediyor. Tayvanlı yetkililer, dün akşamdan bu sabaha kadar ülke çevresinde Çin'e ait 71 askeri hava aracı ve 9 savaş gemisinin tespit edildiğini bildirdi.

Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen'in Orta Amerika ziyareti dönüşünde ABD’de Temsilciler Başkanı Kevin McCarthy ile görüşmesinin ardından Çin güçlerinin dün başlattığı tatbikatka ilgili açıklama yapan Tayvan Savunma Bakanlığı, 71 hava aracından 45'inin, Tayvan Boğazı'nda tarafların etki alanlarını sınırladığı varsayılan hava ve deniz hattını geçtiğini ve Tayvan'ın 'Hava Savunma Tanımlama Bölgesi' (ADIZ) ilan ettiği sahada uçtuğunu duyurdu.

ÇİN ORDUSU DUYURDU

Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun (ÇHKO) Tayvan'ın bulunduğu bölgeden sorumlu Doğu Cephesi Komutanlığı, dün yaptığı açıklamada, Tayvan çevresinde kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinin katıldığı müşterek askeri tatbikata başladığını duyurmuştu.

Açıklamada, "Müşterek Kılıç" adı verilen askeri tatbikatta Çin ordusunun kara kuvvetlerine bağlı roket bataryalarının, donanmaya bağlı savaş gemileri ile karada konuşlu gemi savar sistemlerinin, hava kuvvetlerine bağlı savaş uçakları ile dronların ve roket kuvvetlerine bağlı güdümlü füze sistemlerinin yer aldığı bildirilmişti.

Tayvan Savunma Bakanlığı, tatbikatın başlamasının ardından dün akşam saatlerine kadar 71 askeri hava aracı ve 9 geminin Ada çevresinde görüldüğünü, Tayvan Boğazı'na ve ADIZ'a 45 sorti yapıldığını bildirmişti. Tatbikatın ikinci gününde ilk gündeki uçuşların ve gemi hareketlerinin tekrarlandığı tahmin ediliyor.

‘TRANSİT ZİYARET’ TANSİYONU YÜKSELTTİ

Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'ın lideri Tsai, Orta Amerika ülkeleri Guatemala ve Belize'yi ziyaretleri öncesinde ve sonrasında ABD'ye ‘transit geçiş’ nedeniyle gayrı resmi ziyaretlerde bulunmuştu.

Tayvan lideri, 30 Mart'ta New York şehrinde Hudson Enstitüsü tarafından düzenlenen toplantıya katılmış, 5 Nisan'da da California eyaletinin Simi Valley şehrinde ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ve partiler arası Kongre heyetiyle görüşmüştü. Pekin yönetimi, ziyaret nedeniyle ABD'yi protesto ederken Tsai'nin temaslarına aracılık eden iki kuruluşa ve yöneticilerine yaptırım uygulayacağını bildirmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN