Abbas: 1948’deki Nekbe’den daha feci

Abbas: 1948’deki Nekbe’den daha feci

Her gün yüzlerce Filistinli İsrail saldırılarında hayatını kaybederken, ölü sayısı 21 bini de aştı. Batı Şeria’nın da her an patlayabileceği uyarısında bulunan Mahmut Abbas, tanık olduklarının Filistin tarihinde eşi olmadığını belirterek, “Yaşananlar, 1948’deki Nekbe’den daha feci” dedi.

2006’dan bu yana Hamas’ın kontrolünde olan Gazze’de Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında son 24 saatte en az 241 kişinin hayatını kaybettiğini, 382 kişinin de yaralandığını açıkladı. Bakanlığın verilerine göre, Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediği saldırıların ardından, 11 haftada İsrail’in saldırılarında yaşamlarını kaybedenlerin sayısı 21 bin 110’a çıktı.

Mısır “On” kanalına verdiği röportajda Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, halkına karşı “ağır bir suç” işlendiğini söyledi. Abbas, Gazze Şeridi’nde yaşananları “faciadan fazlası” olarak nitelendirdi ve tanık olduklarının Filistin tarihinde eşi olmadığını belirtti. Bölgenin “tanınmaz” hale geldiğini, Batı Şeria’nın da “her an patlamaya hazır” olduğunu vurguladı.

Savaşın başlamasından bu yana ilk kez bir televizyon kanalına konuşan Filistin lideri, “İsrail’i destekleyen ABD’dir. Tek bir işaretle isterse savaşı durdurur. ABD’liler, İsrail’in kendilerini dinlemediğini söylüyor. Biz onlara inanmıyoruz. Gazze’de olanlar dünyanın hiçbir yerinde olmadı. Yaşananlar, 1948’deki Nekbe’dan daha feci. Gazze’de yeni bir hayata yeniden başlanması için on milyarlarca dolara ihtiyaç var.” dedi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, çatışmaların gidişatına ilişkin açıklamasında ‘İsrail’in Hamas ile savaşının aylar süreceğini’ söyledi. Halevi, “Sihirli çözümler yok, bir terör örgütünü bertaraf etmek için kısa yollar yok, sadece kararlı ve sürekli mücadele var. Haftalar ya da aylar da sürse Hamas’ın liderlerine de ulaşacağız” dedi.

Mahmud Abbas ise Gazze’de sorumluluğu üstlenmeleri için saldırıların tamamen durması, insani yardımların ulaştırılması ve Filistinlilerin tehcir edilmesinin engellenmesi gerektiğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN