ABD eski muhbiri Haiti Cumhurbaşkanını öldürülmekten müebbet aldı

ABD eski muhbiri Haiti Cumhurbaşkanını öldürülmekten müebbet aldı

Eski bir ABD hükümeti muhbiri, Haiti'nin eski Cumhurbaşkanı Jovenel Moise suikastındaki rolü nedeniyle ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Ceza, 58 yaşındaki Haitili Amerikalı Joseph Vincent'ın başkana suikast planında yer alma suçunu kabul ettikten iki ay sonra verildi. Vincent, "Lütfen yaptığım şey için beni affedin" dedi.

Eski bir ABD hükümeti muhbiri, Haiti'nin eski Cumhurbaşkanı Jovenel Moise suikastındaki rolü nedeniyle ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Ceza, 58 yaşındaki Haitili Amerikalı Joseph Vincent'ın merhum Cumhurbaşkana suikast planında yer alma suçunu kabul etmesinden iki ay sonra geldi. Miami mahkemesinde hüküm verilmeden önce hakime, "Lütfen yaptığım şey için beni affedin" dedi.

BBC'de yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Moise 2021'de Port-au-Prince'teki evinde vurularak öldürülmüştü.

DAVA FLORİDA'DA GÖRÜLÜYOR

ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi için çalışan Vincent, Miami federal davasında cinayet planındaki destekleyici rolü nedeniyle ömür boyu hapis cezasına çarptırılan 11 sanıktan dördüncüsü. Duruşma Florida'da yapılıyor çünkü ABD Adalet Bakanlığı, komplonun bir kısmı güney Florida'da geliştirildiği için davanın kendi yetki alanına girdiğine karar verdi.

Florida'da bir hapishanede tutulacak olan Vincent, Temmuz 2021'de Moise'un evinde düzenlenen suikastin planını itiraf etti.

AFP'ye göre görevi, suç ortaklarına Haiti siyaseti konusunda tavsiyelerde bulunmak, yerel siyasi liderler ve toplum liderleriyle buluşmak ve kendisini devirmek için bahane olarak Moise'a karşı protestoları teşvik etmekti. Bu toplantılar sırasında Vincent'ın, başkalarının Washington için çalıştığına inanmasını sağlamak için ABD Dışişleri Bakanlığı rozeti taktığı iddia ediliyor.

Haiti'nin ABD Büyükelçisi Bocchit Edmond, saldırıyı ABD uyuşturucu ajanlarının gerçekleştirmesinin 'mümkün olmadığını' söyledi. Moise'un öldürüldüğü sırada konuşan büyükelçi, bunun "profesyonel paralı askerlerin" işi olduğuna inandığını belirtti.

Mahkeme belgeleri, operasyonun başlangıçta merhum cumhurbaşkanını kaçırmayı amaçladığını, ancak daha sonra tam teşekküllü bir suikasta dönüştüğünü gösteriyor.

Miami Herald gazetesinin haberine göre Haiti, Moise cinayetiyle ilgili olarak 17 kişiyi tutukladı ancak hiçbiri resmi olarak suçlanmadı.

SUİKASTİN ARDINDAN ŞİDDET OLAYLARI ARTTI

Karayip ülkesinin Bay Moise suikastından bu yana bir cumhurbaşkanı olmadı. O tarihten bu yana ülke siyasi kaosa sürüklendi ve benzeri görülmemiş düzeyde çete şiddetine tanık oldu.

Birleşmiş Milletler dün yaptığı açıklamada, Ocak ayının ülkede iki yıldan uzun süredir en şiddetli ay olduğunu belirterek, bu ayda yaklaşık bin 100 kişinin öldürüldüğünü, yaralandığını veya kaçırıldığını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN