ABD Hazine Bakanlığı, vadesi dolan borçların yeniden finansmanı ve kamunun finansman ihtiyacının karşılanması amacıyla önümüzdeki hafta üç ayrı ihale düzenleyeceğini duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, 3, 10 ve 30 yıl vadeli olmak üzere toplam 125 milyar dolar tutarında Hazine tahvili ihraç edilecek. Gerçekleştirilecek olan bu ihraçlarla özel yatırımcılardan yaklaşık 28 milyar dolarlık yeni nakit kaynağı sağlanması hedefleniyor.
97 MİLYAR DOLARLIK VADE KARŞILANACAK, 28 MİLYAR DOLAR YENİ NAKİT EKLENECEK
ABD Hazine Bakanlığı açıklamasında, 15 Kasım tarihi itibarıyla vadesi dolacak olan yaklaşık 97 milyar dolar tutarındaki Hazine tahvili ve bonolarının yeniden finansmanı (refinansman) kapsamında üç farklı vadede ihaleye çıkılacağı bildirildi.
Toplanacak 125 milyar dolarlık toplam ihraç tutarının 97 milyar doları vadesi gelen borçların ödenmesinde kullanılırken, kalan 28 milyar dolarlık kısmın ise özel yatırımcılardan temin edilecek net yeni nakit girişi olacağı kaydedildi.
İHALE TAKVİMİ VE VADELER NETLEŞTİ
Gelecek hafta gerçekleştirilecek olan 125 milyar dolarlık dev tahvil ihracının takvimi ve vadeler bazındaki dağılımı şu şekilde planlandı:
9 Kasım: 58 milyar dolar tutarında 3 yıl vadeli tahvil ihracı
10 Kasım: 42 milyar dolar tutarında 10 yıl vadeli tahvil ihracı
12 Kasım: 25 milyar dolar tutarında 30 yıl vadeli tahvil ihracı
BORÇLANMA MİKTARLARI ÖNÜMÜZDEKİ ÇEYREKLERDE SABİT TUTULACAK
Bakanlık açıklamasında, mevcut ihale büyüklüklerinin ABD'nin mali görünümünde yaşanabilecek olası değişikliklere ve dalgalanmalara karşı Hazine'yi güçlü bir konumda tuttuğu ifade edildi.
Mevcut borçlanma gereksinimlerine ilişkin yapılan projeksiyonlar doğrultusunda, önümüzdeki birkaç çeyrek boyunca sabit faizli tahviller ile değişken faizli tahvillerin ihale büyüklüklerinin mevcut seviyelerde tutulmasının öngörüldüğü açıklandı.
