ABD ve İngiltere arasında 'çay tarifi' krizi: 'Mikrodalgada çay demlemeye devam edeceğiz'

ABD ve İngiltere arasında 'çay tarifi' krizi: 'Mikrodalgada çay demlemeye devam edeceğiz'

Çayın nasıl pişirilmesi gerektiğiyle ilgili ABD'li bir profesörün kitabı, Londra'daki ABD Büyükelçiliği ile İngiltere'nin Kabine Bakanlığı arasında sosyal medyada tartışmaya yol açtı. Büyükelçiliğin yaptığı alaycı açıklamada, önce Amerikan-İngiliz ilişkisini çayla özdeşleştirirken, son kısımda; "ABD Büyükelçiliği gerektiği şekilde, mikrodalgada çay demlemeye devam edecektir" ifadeleri yer aldı.

SELMAN CÖMERT

Yüzyıllardır İngiltere kültürünün önemli bir parçası olarak görülen çay, genellikle üzerinde fazla oynanmaması gerektiği düşünülen bir tariftir. Ancak ABD'de Bryn Mawr College'da kimya profesörü olan Michelle Francl, kısa bir süre önce bilime göre mükemmel bir fincan çay tarifini ortaya koydu. Tarifin bir bölümünde siyah çaydan gelen acılığı azaltmak için tuz eklenmesi gerektiği belirtildi.

İçeceğin yüzeyinde oluşabilecek köpüğü gidermek için limon sıkma önerisi gibi, çayın kimyasına ilişkin birçok ipucu Prof. Francl'ın çayla ilgili daha fazla ipucu Steeped: Çayın Kimyası adlı yeni kitabında ayrıntılı olarak yer aldı.

Daily Mail'e verdiği bir röportajda profesör, kitabın arkasındaki gerekçeyi açıkladı. Prof. Francl, "ABD'de çok kötü çay bardakları var. Buradaki insanlar genellikle doğrudan musluktan akan ılık suyu kullanıyorlar. Bu korkunç bir şey" dedi.

Çay üzerine çalışmak için çok zaman harcadığını belirten Prof. Francl, "(ABD'nin) Orta Batısı'nda büyüdüm, burası koyu kahve içilen bir bölge, ancak çay her zaman tercih ettiğim bir içecek oldu" ifadelerini kullandı.

'MÜKEMMEL ÇAY TARİFİ, BİRLEŞİK KRALLIK İLE ARAMIZDAKİ ÖZEL BAĞI SICAK SULARA GÖMDÜ'

Londra'daki ABD Büyükelçiliği, Prof. Francl'ın yönteminin doğruluğuna dair kanaatlerini belirtmek üzere bugün X üzerinden bir açıklama yayınlamaya karar verdi.

"Amerikalı bir profesörün 'mükemmel' çay tarifine ilişkin bugün medyada yer alan haberler, Birleşik Krallık ile aramızdaki özel bağı sıcak sulara gömdü," diye başlayan açıklama şu ifadelerle devam etti:

"Çay dostluk iksiridir, uluslarımızı birleştiren kutsal bir bağdır. Böylesine çirkin bir önerinin aramızdaki özel ilişkinin temelini tehdit etmesine seyirci kalamayız. Bu nedenle, Birleşik Krallık'ın iyi insanlarına, İngiltere'nin milli içkisine tuz ekleme gibi akla hayale gelmeyecek bir düşüncenin resmi ABD politikası olmadığından emin olmak istiyoruz."

'ÇAYI GEREKTİĞİ ŞEKİLDE, MİKRODALGADA YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

"Demlenmiş dayanışmamızda birleşelim ve konu çay olduğunda tek vücut olduğumuzu tüm dünyaya gösterelim" cümlesiyle devam eden açıklama, şu ifadelerle son buldu:
"ABD Büyükelçiliği gerektiği şekilde, mikrodalgada çay yapmaya devam edecektir."

BİRLEŞİK KRALLIK: ÇAY SADECE SU ISITICISI KULLANILARAK YAPILABİLİR

Daha sonra pek çok kişi ABD Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamanın altına çayı demlemenin ve içmenin doğru yolu hakkında görüşlerini bildirdi.

Birleşik Krallık Kabine İşleri Bakanlığı da konuya ilişkin olarak şunları yazdı:
"Birleşik Krallık'taki ABD Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamaya cevaben: Özel İlişkimizi takdir ediyoruz, ancak canıgönülden katılmıyoruz... Çay sadece su ısıtıcısı kullanılarak yapılabilir."

Diğer yorumcular ise ABD Büyükelçiliği'nin mikrodalgaya ilişkin görüşlerini, üzerinde "İngilizler çay suyunu su ısıtıcısında kaynatıyor çünkü mikrodalgaya paraları yetmiyor" yazısı bulunan bir su ısıtıcısı fotoğrafı paylaşarak savundu.

Bir başka Amerikalı da çayın mikrodalgada pişirilmesini savunan bir yazı yazdı: "Bu paylaşım beni gururlandırdı. Ben bir çaysever değilim... ama sıcak içecekleri mikrodalgada ısıtmak yapılabilecek en Amerikan şeylerden biri."

Bir çay şirketi olan Typhoo Tea de, "Çayın mikrodalga fırına atılmasındansa Boston Limanı'na atılması daha iyi olur" ifadeleriyle tartışmaya katıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN