ABD'den bir ilk! İsrail askeri birliğine yaptırım hazırlığı

ABD'den bir ilk! İsrail askeri birliğine yaptırım hazırlığı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın birkaç gün içinde İsrail Savunma Kuvvetleri'ne bağlı "Netzah Yehuda" taburuna işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere karşı insan hakları ihlalleri yaptığı gerekçesiyle yaptırım uygulanacağını açıklaması bekleniyor. Açıklanırsa, ABD ilk kez bir İsrail askeri birliğine yaptırım uygulamış olacak, ancak söz konusu yaptırımlar Gazze’deki veya 7 Ekim olaylarıyla bağlantılı değil.

SELMAN CÖMERT

Geçtiğimiz Perşembe günü, araştırmacı gazetecilerin yer aldığı ProPublica, Leahy yasasına dayanarak insan hakları ihlalleri iddialarını araştıran özel bir Dışişleri Bakanlığı heyetinin aylar önce Blinken'a Batı Şeria'da faaliyet gösteren çok sayıda İsrail askeri ve polis biriminin ABD yardımı almaktan men edilmesi teklifinde bulunduğunu bildirmişti.

İtalya'da düzenlenen bir basın toplantısında tavsiye kararı sorulan Blinken, heyet soruşturmasına dayanarak tespitlerde bulunduğunu söyledi. Blinken, "Bunun kararını önümüzdeki günlerde duyuracağız" dedi.

LEAHY YASASI NEDİR?

1997 yılında dönemin ABD Senatörü Patrick Leahy tarafından kaleme alınan bir yasa, ABD dış yardımlarının ve Savunma Bakanlığı eğitim programlarının, insan hakları ihlallerinde bulunduğu iddia edilen yabancı güvenlik, askeri ve polis birimlerine gitmesini yasaklıyor.

Axios’ta yer alan habere göre, yaptırımlarla birlikte Netzah Yehuda taburu ve üyeleri, ABD'den herhangi bir askeri yardım ya da eğitim alması yasaklanacak.

YAPTIRIMLAR 7 EKİM OLAYLARIYLA İLGLİ DEĞİL

ABD'li bir yetkili Blinken'ın Netzah Yehuda birimiyle ilgili tespitinin 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısından önce meydana gelen ve tamamı Batı Şeria'da gerçekleşen olaylara dayandığını söyledi.

NETZAH YEHUDA NEDİR?

Netzah Yehuda taburu radikal askerler için özel bir birim olarak kuruldu. Yıllar içinde Batı Şeria'da konuşlanan Netzah Yehuda birliği, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin başka hiçbir muharip birliğine kabul edilmeyen genç radikal sağcı "Hilltop Youth" yerleşimcilerinin katılmak için çaba sarf ettiği bir birlik oldu.

TABUR, ABD VATANDAŞI BİR FİLİSTİNLİ’Yİ ÖLDÜRMEKTEN SORUMLU TUTULMUŞTU

ABD Dışişleri Bakanlığı Netzah Yehuda taburunu, askerlerinin Filistinli sivillere yönelik çeşitli şiddet olaylarına karışmasının ardından 2022 yılının sonlarında soruşturmaya başlamıştı.

Ocak 2022'de 80 yaşındaki Filistinli Amerikalı Omar Esad'ın ölümü bir olaydı. Esad, Netzah Yehuda askerleri tarafından gece geç saatlerde Batı Şeria'daki köyünde bir kontrol noktasında tutuklandı. Aranmayı reddettikten sonra askerler onu kelepçeleyip ağzını bağlayarak soğuğa maruz bıraktı. Esad’ın cesedi, birkaç saat sonra ölü bulunmuştu.

Ocak 2023'te tabur Batı Şeria'dan Golan Tepeleri'ne taşındı. Haaretz o dönemde bu kararın, askerlerinin Filistinli sivillere karşı şiddet kullandığı pek çok olayın bir sonucu olduğunu bildirmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN