ABD'den İngiltere'ye nükleer koruma: Telegraph Pentagon belgelerini açıkladı

ABD'den İngiltere'ye nükleer koruma: Telegraph Pentagon belgelerini açıkladı

İngiltere'de yayımlanan The Telegraph gazetesinin​​​​​​​ Pentagon belgelerine dayandırdığı haberine göre ABD, NATO ile Rusya arasındaki artan gerilimin ortasında İngiltere'ye nükleer silah yerleştirmeyi planlıyor. Belgelere göre ABD, İngiltere'nin hava üssüne Hiroşima savaş başlığının üç katı gücünde nükleer bomba yerleştirmeyi planlıyor.

The Telegraph'ın elde ettiği Pentagon belgelerine dayandırdığı haberinde büyük bir iddiaya yer verildi.

Haberde 'ABD, NATO ile Rusya arasındaki artan gerilimin ortasında ilk kez İngiltere'ye nükleer silah yerleştirmeyi planlıyor' ifadesi yer aldı.

The Kyiv Independent'ta yer alan habere göre, Washington Soğuk Savaş'tan bu yana orada bulunan nükleer silahlarını 2008 yılında İngiltere topraklarından kaldırdı. Hareketin amacı Rusya ile gerilimi azaltmaktı. Şu anda Rusya'nın Ukrayna'yı tam kapsamlı işgalinin yakında ikinci yıldönümünü kutlamasıyla Batılı yetkililer, NATO'nun kendisini Moskova ile olası bir açık çatışmaya yeniden hazırlaması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyorlar.

The Telegraph'ın elde ettiği satın alma sözleşmelerine göre ABD, İngiltere'nin Suffolk kentinde bulunan Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin Lakenheath hava üssüne Hiroşima savaş başlığının üç katı gücünde nükleer bomba yerleştirmeyi planlıyor.Soğuk Savaş döneminde de bu tesiste nükleer silahlar konuşlandırılmıştı.

ABD ve İngiltere resmi olarak raporu ne onayladı ne de yalanladı.

İLK RAPORLAR GEÇTİĞİMİZ YIL ORTAYA ÇIKMIŞTI

Washington'un RAF Lakenheath'teki nükleer varlığını sürdürmeyi planladığını gösteren ilk medya raporları geçen yıl ortaya çıkmıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Eylül 2023'te böyle bir hareketi 'yükselmeye doğru bir adım' olarak göreceği yorumunu yapmış ve uygun 'karşı önlemlerle' yanıt vereceğini belirtmişti.

NATO Askeri Komitesi Başkanı Koramiral Rob Bauer geçtiğimiz hafta, müttefik ülkelerin sivillerinin önümüzdeki 20 yıl içinde Rusya ile topyekün bir savaş ihtimaline hazırlıklı olması gerektiğini söylemişti.

Benzer açıklamalar, şu anda ittifaka katılma arayışında olan İsveç'teki yetkililer tarafından da yapıldı. Ancak herkes bu görüşe katılmıyor. Litvanya'nın Savunma Şefi Valdamaras Rupsys, 25 Ocak'ta verdiği röportajda "Rusya ile NATO arasında bir savaş olasılığının son derece düşük" olduğunu belirtmişti.

Rupsys, Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis'in yakın zamanda olası bir NATO-Rusya savaşının "muhtemel bir olasılık" olduğunu söyleyen çelişkili açıklamalarını kabul etti. Rupsys, potansiyel bir çatışmaya hazırlıklı olmanın gerekli bir hamle olduğunu söyledi.

Rupsys açıklamasında, "askeri tavsiye verme konusunda gerçekten vasıfsız olanlarla askeri tavsiyeleri tartışmak zorunda kaldığımızda bazı kafa karışıklıkları oluyor" ifadesini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN