ABD'den Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a 95 milyar dolarlık yardım

ABD'den Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a 95 milyar dolarlık yardım

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna'ya Rusya'ya karşı savaşında destek olmak, İsrail'in güvenliğini sağlamak ve Tayvan'ı Çin'e karşı korumak için 95 milyar dolarlık bir yardım paketini 311 evet oyuyla kabul etti.

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, Kiev yönetiminin Rusya'ya karşı verdiği savaş sırasında stoklarının azaldığı bir dönemde, İsrail ve Tayvan'a yönelik yardımları da içeren 95 milyar dolarlık bir tasarıyı onayladı. Temsilciler Meclisi'ndeki ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, Demokratlarla iş birliği yaparak, kendi partisindeki muhalefeti aşarken, tasarıyı 311 evet oyuyla kabul ettirdi.

ABD Başkanı Joe Biden ve Senato'daki Demokrat çoğunluğunun, bu yardım paketini salı günü onaylaması bekleniyor.

Onaylanan paket, 61 milyar dolarlık Ukrayna yardımının yanı sıra İsrail'e 26 milyar dolar ve Tayvan'a 8 milyar dolarlık yardımı içeriyor. İsrail'e ayrılan 26 milyar dolarlık bölümün 9 milyar dolarlık kısmı, Gazze dahil çeşitli savaş bölgelerinde kullanılmak üzere insani yardımlara ayrılacak.

95 MİLYAR DOLARLIK PAKET DONDURULMUŞ RUS VARLIKLARININ UKRAYNA'NIN YARARINA KULLANMASINI DA İÇERİYOR

Temsilciler Meclisinden geçen Ukrayna'ya yönelik dış yarım paketinde, ABD bankalarında bulunan milyarlarca dolar değerindeki Rus varlıklarına el konulması ve Ukrayna'nın yeniden inşası için kullanılması yönünde maddeler de yer aldı.

Mecliste aylardır bekletilen dış yardım paketinin bir parçası olan REPO Yasası'nın bugünkü diğer yardım paketleriyle onaylanması, Rusya'nın tamamı 300 milyar doları bulan dondurulmuş varlıklarından ABD bankalarındaki 6 milyar dolarlık kısmının, Ukrayna için harcanmasının önünü açtı.

Yardım paketlerinin Senato ve ABD Başkanı Joe Biden tarafından da onaylanması durumunda, ABD bankalarına, dondurulmuş Rus varlıklarını Ukrayna için özel bir fona aktarma yetkisi verecek.

2022'de Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasından sonra G7 ülkeleri ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya, ortak kararla, Rusya'nın bu ülkelerde bulunan 300 milyar dolar varlığını dondurmuştu.

BIDEN'DAN BAĞIMSIZ TASARILARA DESTEK

ABD Başkanı Joe Biden, Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson tarafından sunulan yardım tasarısına destek verdiğini belirtmişti.

Biden, yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail ve Ukrayna'ya kritik desteği sağlayacak, aynı zamanda Gazze'deki Filistinlilere insani yardım temin edecek ve Hint-Pasifik bölgesinde güvenlik ve istikrarı güçlendirecek bu paketi güçlü şekilde destekliyorum." ifadesini kullanmıştı.

Biden, tasarıyı Kongreden geçip masasına geldiği anda hızlıca imzalayacağını bildirmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN