Antarktika dondurma gibi eriyor

Antarktika dondurma gibi eriyor

Küresel iklim dengesi için hayati önem taşıyan Antarktika’da üç yıl üst üste deniz buzu rekor derecede azaldı. Deniz buzu güneş radyasyonunu yansıtır, yani daha az buz daha fazla okyanus ısınmasına yol açabilir. Buz kaybı küresel deniz seviyelerini yükseltme riskini de getiriyor.

Antarktika çevresindeki deniz buzu örtüsü üst üste üçüncü yıl 2 milyon km2’nin altına düştü. Bu eşik, uydu ölçümlerinin başladığı 1979 yılından bu yana 2022 yılına kadar aşılmamıştı. ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’nden alınan son veriler, kıta çevresinde yüzen deniz buzu miktarının son üç yılın en düşüğü olduğunu doğruluyor. Bilim insanları, kıtanın deniz buzunun “beklenmedik derecede sert bir kritik geçiş” yaşadığını gösteren yeni araştırmanın, “iklim değişikliğinin” bir başka kanıtı olduğunu söyledi.

Antarktika’nın deniz buzu, her yıl Şubat ayında yani kıtanın yaz mevsiminin zirvesinde en düşük seviyeye ulaşıyor. 18 Şubat’ta deniz buzu örtüsünün beş günlük ortalaması 1,99 milyon km2’ye düşmüş, 21 Şubat’ta ise 1,98 milyon km2 olmuştu. Antarktika’nın deniz buzu her Eylül ayında zirveye ulaşıyor, ancak geçen yılki maksimum boyut kayıtlardaki en düşük seviyeydi. Bilim insanları, geçen yıl bu kadar az buzun oluşması karşısında şok yaşamıştı.

Bilim insanları halen deniz buzundaki azalmaya neyin neden olduğunu araştırıyor, ancak küresel ısınmanın, özellikle de kıtayı çevreleyen Güney Okyanusu’nu ısıtarak bir rol oynayabileceğinden endişe ediyor. Deniz buzu güneş radyasyonunu yansıtır, yani daha az buz daha fazla okyanus ısınmasına yol açabilir. Antarktika’nın ekosistemleri, atmosferdeki karbonu uzaklaştırabilen fitoplanktonların oluşumundan penguenlerin üreme alanlarına kadar deniz buzuna bağlı. Buz kaybı kıtanın daha büyük bir bölümünü okyanusa açıyor, karadaki buz kaybını hızlandırıyor ve bu da küresel deniz seviyelerini yükseltme riskini getiriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN