Arjantin’in sıra dışı popülist lideri: Vaatleri de tipi de şaşırtıyor

Arjantin’in sıra dışı popülist lideri: Vaatleri de tipi de şaşırtıyor

Arjantin’deki seçimleri sürpriz bir biçimde yüzde 55,6’lık oy oranıyla ve rakibine yüzde 11 fark atarak kazanan 53 yaşındaki Javier Milei söylemi, kıyafeti ve üslubu ile dünyanın en çok konuşulan lideri olmayı başardı.

KARAR/ALMANYA

Tavrı, kıyafeti saç şekli ve sıra dışı söylemleri ile dünyadaki siyasi magazin gündemine oturan Arjantin’in yeni devlet başkanı Javier Milei, Pazar günü seçimleri kazanmasından sonra yaptığı ilk konuşmasında “Arjantin’in yeniden inşası bugün başlıyor. Tekrar bir dünya gücü olmak için özgürlük modelini kullanacağız“ diyerek seçim öncesi verdiği uçuk vaatleri kararlı bir şekilde gerçekleştireceği mesajını verdi.

Yıllık yüzde 140’lara çıkan enflasyona karşı resmi para birimi pesoyu bırakıp dolara geçeceklerini açıklayan Milei ayrıca büyük bir özelleştirme kampanası başlatmak niyetinde. Milei yaptığı açıklamada “Özel sektörün işletebileceği her şeyi özelleştireceğiz“ dedi. Yeni başkanın özelleştirmek isteği kurumlar arasında enerji devi YPF, devlet televizyonları ve radyosu ile Arjantin’in resmi haber ajansı Telam da bulunuyor.

Alacağı tasarruf tedbirleri arasında sosyal yardımları kesmek ve ülkedeki bakanlıkların sayısını 18’de 8’e düşürmekte olan Milei, Merkez Banka’sını da havaya uçuracağını söyledi. Sıra dışı başkanın seçim öncesi yaptığı vaatler ve açıklamalar arasında “Mafyayı devlete tercih ederim… Organ pazarı da bir pazardır.“ gibi sıra dışı ifadeler bulunuyor.

ELEKTREKLİ TESTEREYİ ELİNDEN BIRAKAMADI

Kurt adama benzeyen saç şekli nedeniyle halk arasında Peluca (peruk) lakabı takılan Milei’nin bir başka alameti farikası da kampanya döneminde elinden düşürmediği elektrikli testeresi oldu. Milei bu testere ile ülkede resmi kurumların yol açtığı israfı keseceğini söylüyor. Seçim kampanyalarında sıkça popülizm ve komplo teorilerini kullanan Milei iklim değişiminin insan yapımı uydurma bir tehdit olduğunu, silah yasalarını hafifleteceğini, kürtajı serbest bırakacağını da vaat etti.

Kendisini sosyalizme karşı mücadele eden Mesih olarak gören yeni başkan Arjatin’li olana Papa’yı da “berbat bir sosyalist‘‘ olarak tanımladı. Komünist ilkelere yönetildikleri gerekçesi ile Çin ve Brezilya ile ilişkileri de bitireceğini söyleyen Milei ABD ve İsrail’le ilişkileri daha sıkı hale getireceğini ifade etti.

YAHUDİ OLMAK İSTİYOR

Kendisi aslında Katolik bir aileden gelen Milei sıkı bir Yahudi hayranı. Bir televizyon programında kendisine yöneltilen “Neden Hitler’e benzetiliyorsunuz?“ şeklindeki soruya “Herhalde bazı şeyleri yanlış yapıyorum. Kiliseye gitmiyorum tapınağa (havrayı kastediyor) gidiyorum. Papazlarla değil hahamla konuşuyorum ve Tora’yı öğreniyorum. Ben İsrail dostu ve Tora bilgesi olarak uluslararası kamuoyunda tanınıyorum. Yahudi olmama az kaldı. Sadece kan bağım eksik‘‘ diyerek Yahudiliğe olan sempatisini de açıkça beyan etti.

Milei seçim kampanyalarının büyük bir bölümünü sosyal medya üzerinden yaptı ve genç seçmenleri ikna etmeyi başardı. Kısa sürede büyü bir sıçrama kaydeden Milei başkanlık birinci turu seçimlerinde rakibi Massa karşısında yüzde 7 daha az oy almıştı. Ancak bir ay içinde bu farkı kapatıp yüzde 11’lik bir fark yaratmayı başardı.

Milei’nin 10 Aralık’ta resmen başlayacağı devlet başkanlığında önündeki en büyük engel parlamentoda çoğunluğa sahip olmaması. Dolayısıyla yaptığı vaatlerin birçoğu parlamento engeline takılacak. Ülke büyük sorunlarla karşı karşıya. Enflasyon yüzde 143“e kadar çıktı ve 47 milyon kişi fakirlik sınırının altına yaşıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN