Aşiret planı

Aşiret planı

2024’e katliamla başlayan İsrail’in ‘öldürmek yetmiyor’ diyerek Gazze’yi tamamen işgal etme planını hızlandırdığı ortaya çıktı. Savaş kabinesi masasından sızan plana göre 2 milyon kişinin yaşadığı kent önce bölgelere ayrılacak. Ardından her sektörün kontrolü Tel Aviv’le ‘iş birliği yapabilecek’ aşiretlere bırakılacak.

Yeni yılda soykırımı büyüten İsrail ordusunun düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 22 bini aştı. Katledilenlerden 4 bininin Filistinli öğrenci olduğu bildirildi. Yalnızca katletmekle yetinmeyen Tel Aviv yönetiminin, işgalin sonraki aşamalarına dönük hamleleri arttı. Ekonomi Bakanı’ndan sonra Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir “Filistinlileri göçe teşvik etmeliyiz. Bu konut projeleri inşa edip İsraillileri bölgeye yerleştirmek için bir fırsat” dedi.

ŞİN-BET’İN UYGUN GÖRDÜĞÜ GRUPLAR YÖNETECEK

İsrail devlet televizyonu KAN da ordunun, saldırıların ardından Gazze Şeridi’nin yönetimi hakkında hazırladığı içeriği kabine toplantısına sunduğunu duyurdu. Planın, öncelikle kentin bölgelere ayrılmasını içerdiği ileri sürüldü. Bunun ardından ordu ve İç İstihbarat Servisi Şin-Bet’in bildiği aşiretlerin geçici olarak günlük yaşamı yöneteceği iddia edildi. Netanyahu da “Temel bir değişiklik olmadan Filistin yönetimi Gazze idaresinin parçası olamaz” dedi.

ALTI AYLIK VAHŞET OPERASYONU İÇİN HAZIRLIK

İsrail ordusunun bazı birlikleri Gazze’den çektiğine dönük gelişmelerin ardından korkunç iddia kamuoyuna yansıdı. İngiliz Reuters ajansına konuşan üst düzey bir yetkili, savaşta yeni bir aşamaya geçileceğini savundu. “En az altı ay sürecek yoğun bir temizlik harekatı yapılacak. Önümüzdeki altı aylık dönem kritik” ifadelerini kullandı.

0301krt01a-tum.jpg

İsrail basını, Gazze Şeridi’nde saldırıların ardından İsrail ordusunun, “Gazze’nin bölgelere ayrılarak, insani yardımların dağıtılmasından sorumlu, İsrail ordusunun ve istihbaratının bildiği aşiretler tarafından yönetilmesini” planladığını ileri sürdü.

İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre, İsrail ordusu, saldırıların ardından Gazze Şeridi’nin yönetimi hakkında hazırladığı planı kabine toplantısında sundu. İsrail ordusunun hazırladığı planın, “Gazze Şeridi’nin bölgelere ayrılarak, her bölgenin kontrolünü bir aşiretin sağlamasını ve insani yardımların dağıtımından sorumlu olmasını, İsrail ordusu ve İç İstihbarat Servisi Şin-Bet’in (Şabak) bildiği bu aşiretlerin, Gazze’de geçici süreyle sivil yaşamı yönetmesini” içerdiği iddia edildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da İsrail Meclisinde Güvenlik ve Dışişleri Komitesine yaptığı konuşmada, “Temel bir değişiklik olmadan, Filistin Yönetiminin Gazze’nin idaresinin bir parçası olmasını konuşmanın anlamı yok.” dedi.

Filistin Yönetimine işaret eden Netanyahu, “Eğer değişim konusunda ciddilerse, bunu önce Batı Şeria’da kanıtlasınlar.” diye konuştu. KAN’ın haberinde, Netanyahu’nun açıklamalarının, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’in, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile ABD’de, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının sonlandırılmasının ardından bölgeye ilişkin “planlama” ile ilgili yaptığı görüşmelerin ardından geldiği belirtildi.

Blinken’in bu hafta İsrail’i ziyaret ederek, siyasilerden Gazze Şeridi’nde saldırılar sonrasına ilişkin plan hakkında açıklama isteyeceği aktarıldı. ABD’nin, saldırıların ardından İsrail’in, Gazze’yi bir Filistin yapısının yönetmesini reddetmesinin, İsrail’in Gazze’yi fiilen işgal etmesine yol açacağından endişe duyduğu belirtildi. Gazze’ye saldırıların başlamasının ardından Netanyahu birçok kez, Filistin Yönetiminin Gazze’yi yönetmesini reddettiğini belirtti.

Filistin’de Hamas, 2007’den bu yana Gazze Şeridi’ni kontrol ederken, Abbas liderliğindeki Fetih hareketinin oluşturduğu Filistin hükümeti de Batı Şeria’yı yönetiyor. ABD yönetimi, İsrail’in saldırılarının ardından Gazze’nin sorumluluğunu Abbas liderliğindeki Filistin yönetiminin üstlenmesini isterken, bu duruma karşı çıkan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Gazze’nin güvenlik kontrolünü” ele geçirmek istiyor.

AŞIRI SAĞCI BAKANLARDAN UTANMAZ TEKLİF: GÖNÜLLÜ GÖÇ OLSUN YERLERİNE YAHUDİ YERLEŞİMCİLER GELSİN

İsrailli aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, “Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin gönüllü olarak bölgeden göç etmelerine destek verdiklerini” açıkladı. Ben-Gvir, X sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımda, göç edecek Filistinlilerin yerleşimi konusunda, “Dünyada bizlere yardım edecek ortaklarımız var.” ifadelerini kullandı.

İsrailli Bakan, göç konusunda kendilerine yardımcı olacak ortakların kimler ve hangi ülkeler olduğuna dair ise bilgi vermedi. Ben-Gvir, Gazze halkının göçünün teşvik edilmesinin daha önce Gush Katif gibi yerlerde ya da Gazze çevresinde yaşayan Yahudi yerleşimcilerin yeniden gelmelerine imkan sağlayacağını vurguladı. İsrail ordu radyosuna göre konuya ilişkin aşırı sağcı Maliye Bakanı Smotrich de “Gazze Şeridi için doğru çözüm, mülteci almayı kabul eden ülkelere gönüllü göçün teşvik edilmesidir.” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN