Atina’dan vize için mülteci şartı

Atina’dan vize için mülteci şartı

Türkiye ile imzalanan göç anlaşmasının güncellenmesi talebi gündeme gelirken Atina’nın yeni mutabakat için vize serbestisi konusunda Türkiye’ye destek olabileceği belirtildi.

Yunanistan’da hükümetin dışişleri, savunma ve güvenlik konularında en üst düzey karar alma organı olan Dışişleri ve Savunma İşleri Konseyi’nin önceki günkü toplantısının gündeminde göç vardı. Yunan hükümeti, ülkeye göç akışını kesmek için Türkiye ile bir anlaşmaya varmak istiyor.

Kathimeri’nin haberine göre; Yunanistan’ın Türkiye ile varmak istediği anlaşmanın ilk aşaması, iki ülkenin sahil güvenlik şeflerinin doğrudan iletişim kurmasına ve herhangi bir acil durumla hızlı bir şekilde ilgilenmesine olanak tanıyan bir telefon hattı kurulması olacak. Gazeteye göre Yunanistan’ın Türkiye’den üç talebi var.

Bunlar; Yunanistan’a göçmen akışını engellemek için kara ve deniz sınırlarını daha iyi denetlemesi; insan kaçakçılarına göz açtırmaması ve Yunanistan’dan sınır dışı edilenleri kabul etmesi. Haberde, son günlerde iki ülkenin ilişkilerinde yaşanan iyileşmenin, Atina’yı Ankara’nın işbirliği yapacağı konusunda umutlandırdığı ifade ediliyor.

Atina’nın göç anlaşmasına varmak için Türkiye’ye bazı teşvikler sunmayı planladığı da iddia edildi. Buna göre; Schengen bölgesindeki ülkelere seyahat eden Türk vatandaşları için vize zorunluluğunun tamamen kaldırılması değilse bile Yunanistan, bu zorunluluğun gevşetilmesi için savunmaya hazır. Göç ve İltica Bakanı Dimitris Kairidis, Perşembe günü Brüksel’de Avrupa Birliği (AB) İçişleri Komiseri Ylva Johansson ve Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser ile bir araya gelerek vize konusunu görüşecek.

Atina ayrıca AB’nin, Yunanistan’ın üç talebinin karşılanması da dahil olmak üzere Türkiye’nin iş birliğini artırması karşılığında her yıl Türkiye’deki Suriyelilerin bir kısmını almayı teklif edebileceğini değerlendiriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN