Azerbaycan’dan Ermensitan’a 'barış' yanıtı

Azerbaycan’dan Ermensitan’a 'barış' yanıtı

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Ermenistan'dan gelen son barış anlaşması taleplerine yanıt verdiğini belirtti.

Bakan Bayramov, yerel medyaya yaptığı açıklamada, Erivan yönetiminin verdiği uzlaşma önerilerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

TRT Haber’de yer alan habere göre, Ermenistan'la devam eden barış sürecini belirten Bakan Bayramov, şu açıklamayı yaptı:

"Biz konuya gerçekçi bakıyoruz. Bir barış anlaşmasının imzalanması tüm soruların gündemden düşmesi anlamına gelmez. Böyle bir belge gelecek görüşmeler için bir temel ve iki ülke arasında normal komşuluk ilişkileri için asgari koşullar oluşturur" diyerek uzlaşmaya varılması için, gelen adıma karşılık verdi.
Azerbaycan'ın iyi niyetin göstergesi olarak 32 Ermeni askeri, Ermenistan'ın ise 2 Azerbaycan askerini serbest bırakma kararı aldığını belirtilmişti.

ANLAŞMAYA GİDEN SÜREÇTE NELER GERÇEKLEŞTİ?

Azerbaycan ve Ermenistan arasında 2020’de 44 gün boyunca süren savaşın sonrasında Azerbaycan, Karabağ'da 1994’ten beri Ermenistan'ın işgali altındaki topraklarını geri kazanmıştı.

Eylül ayında Azerbaycan Dağlık Karabağ’ın hepsini kontrol altına almış, bölgede yaşamakta olan yaklaşık 120 bin civarı Ermeni, Ermenistan’a göçmüştü.

Anlaşmaya ise, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın ekipleri ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ekipleri arasında yapılan görüşmelerde karar kılındı. Azerbaycan'ın Batılı ülkelerin tereddütlü olduğu iddiasıyla ABD ve İspanya'daki görüşmelere katılmayı reddetmesinin ardından müzakereler son bir kaç ayda duraklamıştı. İki ülke Ekim ayı bitişinde İran'da yeniden müzakerelere başlamıştı.
Bunun üzerine Azerbaycan ve Ermenistan arasında kalıcı bir barış anlaşması imzalanmış oldu.

UZLAŞMAYA ULUSLARARASI BAKIŞ NASIL GERÇEKLEŞTİ?

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Bu taahhüt, taraflar barış anlaşmasını sonuca erdirmek ve ilişkileri normalleştirmek için çalışırken, güven artırıcı mühim bir adımı temsil etmekte" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN